BRIL tegen DYSLECTIE

           Er is nu meer duidelijker geworden rond dyslectie en dat is inmiddels in kaart gebracht. Maar er is ook iets mee gedaan,  wat uiteindelijk leidde tot de ontwikkeling van een bril tegen Dyslectie.

Daar zouden 1,6 miljoen Nederlanders, die last hebben van lees- en spellingsproblemen,  bij gebaat zijn. Verlost te worden van dansende lettertjes, dubbel beeld, hoofdpijn van het lezen en moeite met het begrijpen van de teksten.

‘Je kunt er niet omheen’ meldt de Telegraaf op 31 mei j.l.. Een bril die al deze klachten in één keer wegneemt klinkt ongeloofwaardig menen dyslectie-verenigingen en remedial teachters. Toch verdwijnen dyslectieklachten als sneeuw voor de zon. De bril Xlens is inmiddels al vijf jaar op de Nederlandse markt en levert zowel aan volwassenen als aan kinderen brillen met ChromaGlen-filters, zijnde speciale kleurenfilters die het mensen mogelijk maken sneller en gemakkelijker te lezen.

Zoals U uit bovenstaande afbeelding uit de Telegraaf kunt opmaken heeft Dyslectie dus wel degelijk een fysieke oorzaak, namelijk van het visuele systeem. Dat is min of meer per toeval ontdekt, doordat mensen die kleurenblind waren ook leesproblemen bleken te hebben.  Mensen die de ChromaGlenfilter tegen hun kleurenblindheid aanschaften merkten dat hiermee ook de lees- en leerproblemen verdwenen.

In Engeland worden de filters al langer toegepast en is de methode in 1998 door Tony Blair onderscheiden met een Millenium Award. Bovendien hebben professoren aan de Universiteiten van Londen, Essex en Oxford vastgesteld dat de bril werkt.

In Amerika heeft de FDA de ChromaGen goedgkeurd als de enige dyslexiemethode en in Europa heeft de grootste dyslectievereniging, de British Dyslectic Association de werking van de ChromaGlen filters erkend.

In Nederland weigert men vooralsnog gedegen onderzoek te verrichten. Dyslectieverenigingen hebben zelfs niet de moeite genomen om hun leden van het bestaan van de bril op de hoogte te brengen.

Toch is er inmiddels vastgesteld dat naarmate mensen Xlens langer gebruiken prestaties steeds beter worden. Na ongeveer drie jaar is het visuele systeem zo getraind dat klachten wegblijven als de bril niet meer gebruikt wordt.  Bij veel kinderen verdwijnen  ook vaker gedragsproblemen, omdat frustraties en onzekerheden worden weggenomen.

Het is zo van te voren niet vast te stellen of Xlens geschikt is voor iemand, dat vergt een gedegen onderzoek van tenminste een uur. En de aanschaf is vrij prijzig. Maar zo’n oplossing spaart weer een hoop kosten uit aan alle andere extra zorg die dyslectie met zich meebrengt.

Bron:  de Telegraaf van 31 mei ’11

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Kinderproblemen, Maatschappelijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s