Mythologie: verslaggeving van het verleden

De mythologie is voor vele disciplines nog steeds een bron van inspiratie èn informatie! Verpakte en symbolische verslaggeving van ons raadselachtig verleden, cryptische informatie over verborgen en moeilijk toegankelijke kennis. Mythologie verbindt de kennis van en uit verschillende culturen, maar in de mythologie vindt men ook de neerslag van psychologische aspecten en daar werken vooral astrologen mee. Een duidelijk voorbeeld hiervan vind je bij de interpretatie van Saturnus en Jupiter.

In de evolutie van het bewustwordingsproces van de mensheid was/is Saturnus het
drijfveerprincipe en de energie, die zich richt op het ‘Leerproces’ in de ruimste zin van het woord, maar vooral van het werkelijke leren door pijn, tegenwerking en verlies. Saturnus-energie stimuleert het geweten, het zoeken naar oorzaak en gevolg, het onderzoeken en erkennen van de eigen verantwoordelijkheid.

Zoals iedere energie kan hij vóór of tegen ons werken en zo kan de Saturnus-energie
ook verharden of verstarring veroorzaken, vanwege zijn structuur-eisende aard. In
de persoonlijke horoscopen wordt hij min of meer behandeld als ‘de planeet van
het Lot’, dat wil zeggen: hij vertelt hoe men met zijn Saturnus-energie kan/moet omgaan in verband met z’n persoonlijke (nood)lot. Hoe wij ons lot al dan niet kunnen corrigeren of verbeteren, of het buigen of barsten wordt. Zijn wij in staat om ons (nood)lot te gebruiken als middel tot geestelijke groei, om over onze eigen schaduw te springen of gebruiken we ons lot als excuus om bij de pakken neer te zitten.

In het begin, zoals beschreven in de mythologie, vinden we Saturnus terug als Chronos, de God van de Tijd, die zijn Vader Uranus ontmande en uit angst voor een soortgelijk lot zijn eigen kinderen verslond. Zijn zoon Zeus kon voor dit lot bewaard blijven. Eenmaal volwassen geworden kwam Zeus in opstand enversloeg zijn vader (zijnde één van de Titanen).

Zeus belichaamt het Jupiterprincipe (naar de Romeinse God Jupiter. Jupiter verbant Saturnus naar Latium, maar kennelijk heeft Saturnus door zijn verlies niet alleen de nederlaag maar ook de nederigheid leren kennen, want na zijn verbanning brengt hij het volk van koning Janus de beginselen van de cultuur bij en onderwijst hij hen de gerechtigheid en de eenvoud van de ziel.

Het verslinden van zijn eigen kinderen en de angst voor het leven is de reden waarom het Saturnus-principe ook wordt geïdentificeerd met de remmingen in de individuele mens, die kan doorwerken in zijn levensvisie.

In een later stadium, wanneer men hem steeds beter leert kennen, wordt Saturnus ook geïdentificeerd met Janus, de God met de twee gezichten, die in tegenovergestelde richtingen blikken. Daarmee wordt de dualiteit aangegeven van zijn karakter. Saturnus onderscheidt het individu van de massa en schenkt hem een persoonlijk geweten.
Zijn Chronos-verleden herinnert aan de begrenzingen van de tijd, waardoor wij het begrip eeuwigheid hebben ontdekt. In zijn strijd tegen Jupiter leerde hij de waarde van de begrenzing.

De psychologie kent de waarden van het stellen van grenzen maar al te goed. Zonder grenzen zouden wij ons verliezen in ongebreideldheid op alle mogelijke gebieden, zonder grenzen zouden wij onszelf verliezen. Saturnus leert ons deze les op een harde of soepele manier.

Jupiter, de bon-vivant van de dierenriem, wil van huis uit grenzen blijven verleggen,
uitdijen, vermeerderen met een tomeloze expansiedrift. Net zoals de mythologische Zeus een tamelijk ongebreideld leven voerde op de Olympus.

Het verhaal van Zeus/Jupiter die zijn vader Chronos/Saturnus aan banden legde kent
vele culturele variaties. In vele andere oudheidkundige geschriften en met name
de Osiris-legende wordt deze strijd in verschillende facetten belicht maar kunnen net zo goed een kleurrijk verslag weergeven van een daadwerkelijke ondergang van Saturnus en het uitdijen, c.q. groter en machtiger worden van Jupiter. Ook Jesaja 30:26 beschrijft, dat de aarde (voor de zondvloed) helder en fel werd belicht ‘als door honderd zonnen’.

Saturnus oplaaiend als een supernova, om vervolgens te doven tot hij weer ontdekt werd met ringen van gruis om zich heen. Jupiter die in zijn plaats de macht aan het hemels firmament overnam en zijn ‘aanzien’ vergrootte met de brokstukken van de dovende supernova Saturnus. De stralende god Osiris, evenals de Babylonische god Tamuz en de Griekse Chronos werden verslagen om vervolgens in een toestand van ‘dood’ te worden onttrokken aan het menselijk oog, ondergedompeld in de ‘onderwereld’ om hun taak in het verborgene en in een andere vorm voort te zetten.

ASTROLOGIE is een empirische wetenschap en waarschijnlijk de oudste die er is. Hand in hand met de filosofie en de ontwikkelingen van het menselijk ras heeft deze wetenschap eeuwenlang alles wat er gebeurde, geanalyseerd, vergeleken en vastgelegd.

Al heel vroeg was de mens zich bewust van ‘hemelse’ invloeden. De uitwerkingen die zij op het leven van de mensen en de natuur hadden is vanaf het begin op
verschillende manieren bestudeerd. Bovendien heeft de mens van oudsher de behoefte gehad om alles wat hij waarnam te benoemen, te beschrijven en aan zijn nakomelingen door te geven.

Hoe meer de oude astrologen aan vergelijkingsmateriaal uit het verleden konden
verzamelen, des te meer inzicht kwam er in de astrologie. Deze kennis werd op
verschillende manieren bewaard of in meer populaire vorm verbreid. De ‘hemelse
invloeden’ kregen de status van Goden en hun uitwerking dan wel hun invloed werd verwerkt in de mythologie.

Veel ervaren astrologen waren in staat grote en belangrijke gebeurtenissen te voorspellen. Betekent dit dat alles is voorbestemd? Ja en Nee!

De voorbestemming ligt in het feit, dat we mens zijn. Dat betekent, dat ons
bestaan duidelijk gekaderd is binnen de mogelijkheden van ons stoffelijk
lichaam en het daarin vastgelegde potentieel. We blijven voorbestemd om te
leven als een mens. Niets meer of niets minder.

Een koffiezetapparaat zal nooit een CD kunnen afspelen en van de poes kun je
niet verwachten, dat ze de planten water geeft tijdens je afwezigheid. Zo zal
een mens nooit iets anders zijn dan een mens.

We zullen nooit het universum kunnen veranderen of de wetten van de Schepper
naar onze hand kunnen zetten. We kunnen als mens alleen maar reageren op de
wereld om ons heen en vanuit ons menszijn in zekere mate invloed op de wereld
uitoefenen vanuit de menselijke mogelijkheden. Behalve dat is ieder mens
slechts een onbeduidend onderdeeltje in verhouding tot het hele mensdom en de
‘hemelse invloeden’ hebben hun uitwerking op het gehele mensdom in zijn
totaliteit. Daarin ligt dat stukje voorbestemming.

Onze vrijheid ligt in het maken van keuzes uit de voorgeschotelde mogelijkheden
om daardoor nog eigen wendingen aan ons lot of individuele leven te geven.

Overigens werd de astrologie in onze cultuur nog het langst voor praktische doeleinden gebruikt door de medische stand. Veel artsen gebruikten tot aan het einde van de 19e eeuw de astrologie als diagnostisch middel .

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Mysteries en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s