DE WAARDE VAN EEN RITUAAL

Rituele ceremonieën zijn een combinatie van handelingen en symbolen ontworpen om een psychische en emotionele ervaring te induceren. Zij zijn geen intellectuele weergave van ideeën om kennis over te brengen. Ieder mystiek rituaal is een goed georganiseerd, psychologisch drama om een speciale psychische en emotionele ervaring op te roepen voor een persoon. Traditionele Ritualen zijn voorgeschreven handelingspatronen om het denkvermogen te disciplineren en er indruk op te maken door middel van bepaalde belangrijke ervaringen.

Maar ons leven is vol van eigen gemaakte/gegroeide rituelen, die ons moeten voorbereiden op ‘iets’. Of dat nu naar het werk gaan is, of het thuiskomen, of je voorbereiden op bezoek; het inwijden van een nieuw huis of je voorbereiden op een nieuwe studie of een nieuwe baan, een huwelijk of……………. Vul zelf maar verder in.

Van oudsher zijn onze voorouders zich bewust geweest van het ritme van het Universum, jaarlijkse cycli, seizoenen als een ononderbroken stroom, die zich tot in alle eeuwigheid voort zal zetten. Zij zagen in dat het belangrijk was om belang-wekkende gebeurtenissen in hun leven – zoals geboorte, dood, huwelijk-  en de cycli van vernieuwing te markeren, bewust te beleven, er in op te gaan, zoals de zonnewende in de winteren de lente-, zomer- en herfstequinox.

Het rituaal stamt uit de dageraad van de mensheid, uit heidense tijden vanuit de
overtuiging dat wat de enkeling beïnvloedde voor allemaal gold. Het rituaal werd gezien als de manier om andere delen van het gebied en de medebewoners te mobiliseren met de intentie op die manier veranderingen in de samenleving teweeg te brengen en de nodige harmonie en kracht in stand te houden.

In de loop van de tijd ontwikkelde zich in onze westerse wereld een gevoel van onafhankelijkheid en individualiteit. Ook alle kennis van magie en mysterie raakte verloren en in de vergetelheid. Het enige wat  door mensen nog ritueel benaderd wordt zijn huwelijk, begrafenis en de doop. Seizoenen en cycli gaan volkomen aan de meesten voorbij en ze laten zich op de tijd meedrijven, terwijl flarden verleden ongenuanceerd met hen meegesleept worden. We leren nooit dat we dank zij een rituaal iets kunnen afsluiten, de afsluiting manifest kunnen maken en daardoor met een schone lei kunnen beginnen.

Ritualen zijn echter een belangrijke manier om opnieuw te ervaren en te gaan geloven in de verbondenheid van alle leven. Ritualen zijn psychologisch dus ook heel belangrijk, maar het fundamentele verschil tussen een psychodrama en een rituaal is, dat de één de verwerking betreft en de ander de bevestiging van de verwerking inhoudt.

Tijdens een psychodrama speel je een pijnlijke of traumatische gebeurtenis na met de bedoeling je emoties en relaties met de betrokkenen te verwerken en e.e.a. een plaats te geven. Voer je een rituaal uit om de verwerking te bevestigen, dan moet het psychologische
deel al klaar zijn. Je bevestigt nu als het ware de resultaten en grondvest de plaats, die het in je herinnering krijgt en je intenties hoe je er in de toekomst mee omgaat.

Je kunt een rituaal dus pas uitvoeren wanneer je vrij bent van boosheid, afgunst, nijd, haat of wrok. Een rituaal eist een positieve instelling, moet vanuit een opbouwende intentie gebeuren.

Rituelen werken omdat de rituele handelingen en de gebruikte symbolieken[1] de taal spreken en communiceren met ons onderbewustzijn op een dieper niveau dan we met ons bewuste denken ooit kunnen bereiken.

Een eerlijk gemeend besluit of een keuze op denkniveau, vanuit ons alledaagse
bewustzijn heeft veel minder effect of draagkracht dan een intentie, die wordt
begeleid door een effectief ritueel, wanneer ons onderbewustzijn, ons bewuste
denken en onze wil alle drie eendrachtig samenwerken.

Handelingen en voorbereidingen, die nodig zijn voor een rituaal werken als affirmaties,
bevestigingen. Maar wat belangrijker is: met een rituaal richt je je tot een hogere macht, God, Onze Lieve Vrouwe, je Beschermengel e.d., waardoor je bewust wordt dat je er niet alleen voorstaat en dat je besluit niet alleen gedragen wordt, maar ook verplichtingen schept jegens degene die is aangeroepen om het besluit na te komen.

Je voert ritualen uit vanuit het geloof in je mogelijkheden jezelf of een voorwerp te kunnen transformeren en krijgt te maken met traditionele affirmaties en energie.


[1]
symboliek – Een symbool is een middel, voorwerp of teken om een bepaald denkbeeld weer te geven. Een symbool is de belichaming van een gedachte, die het beknopt voorstelt. Er zijn twee soorten symbolen: natuur-ijke en kunstmatige. Natuurlijke symbolen vormen die dingen in de natuur, die door ervaring een natuurverschijnsel vertegenwoordigt, zoals donkere wolken staan voor ‘storm’. Kunstmatige symbolen zijn die, welke de mens uitdenkt om één of ander denkbeeld voor een bepaalde groep mensen uit te drukken, of voor algemeen gebruik. Zulke symbolen vind je in de wiskunde en in verschillende andere wetenschappen.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen, Mysteries en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s