Sjamanisme

Sjamanisme, is de aanduiding voor een complex van geloofsopvattingen en handelingen rond  sjamanen. Sjamanisme is al heel oud en ontstaan in de tijd dat de mensen als nomaden rondtrokken en verbonden waren met de natuur. Deze oermensen leefden volledig in harmonie met de invloeden die hun omringden. Zij zagen alles als bezield en betoonden groot respect voor de natuur in het volledige besef dat zij onderdeel waren van een oneindig veel groter geheel. Alles heeft daarin zijn eigen specifieke kracht, zowel de dieren, alsook de planten, stenen, windrichtingen en de elementen. Antropologen gaan er van uit dat sjamanisme is ontstaan in de oude steentijd. Dat het ten grondslag ligt aan vele andere religieuze en magische tradities. Heden ten dage nog bekend onder de algemene noemer: Paganisme.  SJAMAAN is de naam voor iemand, die het Sjamanisme beoefent.

De antropologie beziet het Sjamanisme als een religie, die vooral door natuurvolken wordt aangehangen. Sjamanen zelf duiden hier veel meer mee aan, dat zij de voor ons zichtbare wereld bezien als een onderdeel van een oneindig veel groter geheel; dat zij in staat zijn zich te bewegen tussen verschillende werelden en daardoor de ons bekende natuurwetten lijken te tarten. Een Sjamaan beziet onze ‘werkelijkheid’ niet als het echte absolute, doch veel meer als een armzalige projectie en beperking van hetgeen dat kan ZIJN, mits men in staat is alles te kunnen beschouwen vanuit de ‘Tweede Aandacht’. De Tweede Aandacht is het punt, dat informatie en energie verkrijgt uit het Grote Geheel, de Kosmos, het Universum omdat dat punt er onderdeel van uitmaakt. De Tweede Aandacht is voor de Sjamaan ook de essen­tie van de mens en zijn onsterfelijkheid. De Tweede Aandacht spot met alles, wat wij ervaren als realiteit en absolute werkelijkheid. De Tweede Aandacht is de ultieme, mystieke beleving van alles wat is en kan worden.

Wij ervaren de wereld om ons heen, zoals wij denken dat de wereld is. Maar we zien, wat we geleerd hebben te zien en we doen wat we doen, omdat anderen verwachten dat we het nu eenmaal zo doen. We nemen kennis voor kennis aan, omdat anderen zeggen, dat het zo is en we geloven dat het allemaal de realiteit is, omdat anderen het als reëel hebben ervaren.

Sjamanisme en genezing

De Sjamaan gaat er van uit dat ziekte voorkomt uit het niet-fysieke lichaam. Of het fysieke lichaam gezond is hangt af van de staat van het droomlichaam van haar/hem, patiënt. Veel Sjamanen stellen zelf geen diagnose,maar laten dat over aan hun helpers. Helpers zoals: krachtdieren, spirithelpers, gidsen, entiteiten uit andere bestaans-vormen. De informatie over de oorzaak en het verloop van de ziekte en de manier waarop die behandelt kan worden komt van de Sjamaan zelf.

De technieken die een Sjamanistische genezer gebruikt om iemand te kunnen genezen, worden zelden door een fysieke leraar gegeven. De meeste technieken komen rechtstreeks van de helpers uit de andere realiteit. De Sjamanen werken actief met de helpers samen in de vorm van een innerlijke dialoog.

Als je zelf Sjamanistische genezingstechnieken wilt gebruiken richt je in de eerste plaats
dan ook het beste op je eigen krachtdier of spirithelper.

In het algemeen

Wordt er –vooral door de antroposofen- een heleboel ondergebracht onder het begrip Sjamanisme. Vanaf de Indiaanse medicijnmannen tot en met de moderne beoefenaars van natuur(lijke) levensbeschouwingen. Voorwaarde is, dat degene die zich Sjamaan noemt of genoemd wordt in staat is met geesten, dieren of entiteiten uit de ‘niet geziene’ wereld te communiceren of te werken. Van regenmaker, tovenaar en medicijnman tot ‘medium van de geestenwereld’.

De Sjamanen van de natuurvolken gebruiken veelal kruiden en geestverruimende middelen om zich vervolgens via de dans in een diepe trance te brengen, waardoor ze visioenen krijgen of bovenmenselijke prestaties kunnen leveren. Vele antroposofen zijn hiervan getuige geweest en een aantal van de getoonde staaltjes konden ook wetenschappelijk verklaard worden en feitelijk hebben Sjamanen veelal bewezen waartoe de menselijke geest in staat is.

De Sjamaan is ook degene, die deskundig is in het maken van fetisj, amuletten en talismannen voor allerlei doeleinden. Hij maakt deze fetisj uit planten, dieren of stoffen, die macht of bepaalde eigenschappen bezitten, die op de eigenaar van de fetisj worden overgedragen. Vermits de nodige rituele handelingen daarbij worden verricht.

De moderne Sjamaan werkt met kruiden en veelal zijn de geestverruimende middelen vervangen door muziek- en percussie instrumenten, zoals klankschalen en trommels.   Ook het werken met dieren op voet van gelijkwaardigheid en het aanroepen van de bepaalde eigenschappen waarvoor een dier staat. Het mediteren en het opgaan in de natuur en de natuurelementen maakt een belangrijk onderdeel uit van zijn dagelijks leven en zijn/haar levensbeschouwing. De Sjamaan weet dat hij naar binnen moet om het
alomvattende te begrijpen; dat hij regelmatig de stilte en de absolute eenzaamheid nodig heeft om de antwoorden van zijn ‘helpers en gidsen’ te leren verstaan.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen, Mysteries en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s