5. De Jacobsladder

De oorspronkelijk Hebreeuwse tekst van Genesis luidt:

“Bereshit bara Elohim et ha shamayim ve et ha arets”. (In het begin hebben de Goden de hemelen en het land geschapen).

De Rozenkruisers Ontologie stelt: Er is nooit een begin geweest, want NIETS kan geen ontstaan geven aan IETS.

Volgens de Kabbalah is het duidelijk dat de Schepping niet met niets begint, maar met de “Elohim” die scheppen.

Zo kan ik nog verschillende voorbeelden uit andere religies noemen waaruit duidelijk blijkt dat men zich er altijd bewust van was dat er voor de Schepping, zoals wij die kennen, iets geweest moet zijn.

Zoals bij voorbeeld het geloof dat de Batakkers (Sumatra) aanhangen in de Paradijselijke vogel Manouk als intermediair tussen het Allerhoogste en ons stervelingen, dewelke 3 eieren legt, waaruit de drie Goden komen die verantwoordelijk zijn voor de schepping van de wereld met heel zijn levende have.

Volgens de Kabbalistische traditie bestond het allereerste begin, nog voor de feitelijke Schepping uit pure Goddelijke Wilskracht, de wereld van de Emanatie. Tegenover het bestaan van God, de schepping staat het niet bestaan, het absolute niets. De kabbalisten noemen dit het ‘negatieve bestaan’, waarbij negatief is bedoeld in de betekenis van het totale ontbreken. God besloot zijn Eenheid te verstoren door een samentrekking binnen het Eindeloze Al van het AYIN SOF (wat zonder einde, oneindig of het absolute Al
betekent),
om ruimte te maken voor de spiegel van het bestaan.

De Oneindige Wil van God noemt men de AYIN SOF AUR (Licht) en is het Oneindige Licht dat hetnegatieve bestaan omhult. Door de Wil van God komt hier op de grens van eindig en oneindig de eerste manifestatie tot stand: de Kether, met het eerste woord of eerste naam van God: “Eheyeh Asher Eheyeh”.   “IK BEN DAT IK BEN”.  In de Bijbel is dat omschreven als:  “In het beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God….en alle dingen zijn door het Woord geworden”.

Met de AYIN SOF AUR  en de eerste geëmaneerde Kether is er het eerste onderscheid gemaakt tussen Oneindig en Eindig. Maar God gaat verder en emaneert met zijn Goddelijke Vrije Wil, waarvan de onze een afspiegeling is, nog 9 andere kwaliteiten en
daarmee ontstaat de Eerste (net niet meer zo perfecte) Wereld: ATZILOET, de Wereld van Emanatie.

Willen – toelaten – beperken zijn de drie pijlers waarop de Goddelijke ordening berust en die het hele proces van Kether tot Malkuth, de Levensboom, mogelijk maken binnen de wereld van Atziloet. Een proces kan niet eindeloos blijven doorgaan, het moet na de totaliteit van zijn potentieel bereikt te hebben, weer terugkeren in zichzelf, zijn oorsprong.

Dit is niet de plaats om er al te diep op in te gaan, maar ik hoop voldoende duidelijk gemaakt te hebben dat er achter de Schepping een Goddelijk Concept en vooral de Goddelijke Wil steekt.

Sinds de telescoop Hubble het Universum afspeurt heeft men de geboorte van diverse zonnestelsels vast kunnen leggen en kan men de Big-Bang theorie als leuke hypothese weg zetten. Dat een geordend Universum door een oerknal zou zijn ontstaan is net zo onwaarschijnlijk als het ontstaan van een encyclopedie door een explosie in een drukkerij.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Kabbalah, Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s