8. Kabbalah en geld (inleiding)

Kabbalah is afgeleid van de werkwoordstam “ontvangen” (kibel) en iedere generatie ontving de aloude traditie en kennis van de voorgaande generatie. Die omvatte eveneens de ethische normen en waarden ten aanzien van parnassa (levensonderhoud) en Tzedaka (toepassen van gerechtigheid).

De belangrijke vraag waar het in dit artikel omdraait gaat vooral over: wat is onze relatie en houding ten opzichte van geld.

Geld is oorspronkelijk niet ontstaan als middel van onderdrukking of als instrument voor hebzucht. Verrassend genoeg komt geld voort uit het verlangen naar rechtvaardigheid en uit hoop voor een betere wereld. Een verfijning en vooruitgang van de markt en de ruilhandel. Een eerlijke verdeling voor ieder levend wezen. In de loop van de tijd heeft het geld helaas de fundamentele trekken van de menselijke aard aangenomen en kunnen we dat terugzien in de waarden die we heden aan geld verbinden en de hele symboliek erom heen.

Overleven en iets in eigendom hebben zijn begrippen die op alle
levensgebieden legitiem zijn, doch in de praktische betekenis. Er is in principe helemaal niets mis met geld zolang je er meester over bent. Geld staat garant voor levensonderhoud (Parnassa), het aanschaffen van de eigendommen die je nodig hebt voor je werk, je studie of om je te vermaken. Geld kan je in staat stellen om in je vrije tijd rond te reizen. Dan is geld okay, want het moet in beweging blijven en een doel dienen.

De waarde van geld neemt toe wanneer we die belasten met verantwoordelijkheden die behoren tot het niveau van eenheid en beschaving waar de gemeenschap naar streeft.

Echt, schoon geld verdienen we door eerlijke ruil, waardoor de winsten van iedereen, die er direct of indirect bij betrokken is, zo groot mogelijk is. Kosmisch gesproken is geld het symbool van een overeenkomst.

Maar geld is ook bevroren arbeid.     “Geld moet staan voor x-y-z, waarvan de waarde niet nul mag zijn, anders is de waarde van geld ook 0”.

  • De waarde van hoeveelheidwerk                  =  x
  • De waarde van denkwerk of vaardigheden =  y
  • De waarde van lichamelijke inspanning      =  z

Zo verkrijgen we eenheden van werk en eenheden van schaarste.

Er kunnen geen waarden van werk gesteld worden die de pan uitrijzen. Er zijn nu eenmaal grenzen aan de waarde van werk. Wanneer de waarde van werk die grenzen overschrijdt en er onevenredig veel geld aan wordt toegekend, wordt er ‘vals’ geld geproduceerd.

En wanneer deze toestand te lang aanhoudt en de markt evenredig hierdoor uit balans raakt volgt er een correctie uit de hogere gebieden, in ons geval vanuit de Yetzirah richting
Assijah.  Dat is exact wat er nu gaande is, waarom om ons heen de markt instort en het systeem –zoals wij het kennen- onderuit gehaald wordt. Er is teveel vals geld in omloop en er zijn teveel waarden van schaarste gecreëerd. De overeenkomst is gecorrumpeerd.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Kabbalah, Levensbeschouwingen, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s