9. KABBALAH EN GELD – Principes

Bezie de vogels om ons heen. Zij zaaien niet, zij oogsten niet, maar komen niets te kort.

De natuur voorziet in alle noodzakelijkheden voor alle levende wezens op onze planeet.

 Maar de mens heeft het natuurlijk evenwicht verstoord en zichzelf vooropgesteld, zelfs ten koste van zijn eigen soortgenoten.

Wij geven onszelf bloot op drie belangrijke manieren:

  • Door onze beker (dat is onze eetlust),
  • Door onze broekzak ( die staat voor onze verhouding tot geld en eigendom),
  • Door ons temperament.

In een ieders broekzak vinden we kwesties van overleven en bezittingen, maar ook
kwesties die te maken hebben met overdaad, verslavingen en onzekerheid. ‘De langste weg is die van het hart naar de zak’. Van het hart kunnen we niet tot de broekzak komen zonder ons hele leven te beschouwen. Onze verhouding tot onze broekzak toont onze positie op die immense markt van waarden die we realiteit noemen.

Markt koppelen aan de natuur.

De natuur levert feitelijk alles wat een mens nodig heeft om te overleven binnen een zeer simpele, eenvoudige levensstijl.  Weliswaar vergt die levensstijl de nodige vaardigheden op het gebied van jagen en vissen, maar ook voldoende kennis met betrekking tot eetbare planten, noten en paddestoelen. Echter, de markt heeft parnassa (levensonderhoud) mogelijk gemaakt door onderwijs, door vrije tijd, door dienstverlening en door zoveel andere vormen, die in de natuur onbekend zijn. Zelfs symbiotische relaties uit de natuur of de ecologische uitwisseling tussen verschillende levensvormen komen niet eens in de buurt van de menselijke definitie van markt. In de natuur is er alleen sprake van samenwerking als het om de meest directe vorm van overleven gaat.

Maar op de markt treffen wij die niet-natuurlijke vormen aan, zowel op emotioneel als op spiritueel niveau. Wanneer we vandaag de dag voor onszelf kunnen zorgen, dan danken wij die mogelijkheid aan een fijnmazige, niet incasseerbare opeenvolging van verdienstelijkheden.

De Kosmische wetten en parnassa

De Kosmos is de universele bewaker van de eerlijkheid en zo is echt geld door de Kosmos gegarandeerd. Het heeft waarde in de Kosmos omdat geld het symbool is van een overeenkomst. Deze overeenkomst werd versterkt door de eerste ervaringen van de mensen met ruilhandel, waarbij artikelen werden uitgewisseld die op gelijkwaardige wijze tegemoet kwamen aan de behoefte of noden van twee partijen die een ‘gesjeft maakten’.

Het is een geheiligd moment wanneer twee personen in goed vertrouwen iets uitwisselen en voor beide partijen het beste eruit halen.

Maar wanneer slechts één artikel nodig is en de andere
partij zo snel niets te wensen heeft van gelijke waarde, dan kan dit met geld ondervangen worden. Geld werd een afgeleid onderdeel van de overeenkomst.  Papiergeld of munten hebben niet alleen geen voedingswaarde, ze hebben zelfs geen nominale waarde. Geld vertegenwoordigt een waarde van tien, twintig of zelfs honderd keer de waarde van eenheden vlees, groente of iets anders. Dit is zelfs in de benamingen van veel valuta terug te vinden zoals bv. pound, peso of sjekel. Het Engelse, Spaanse en Hebreeuwse woord voor gewicht.

De Kosmos staat garant voor alle ‘zoezim’, meervoud van zoez dat ‘rondgaan’ betekent. De zoez heeft geen waarde van zichzelf, maar is een symbool van de onderlinge afhankelijkheid van de mensen, van de kosmische overeenkomst en van het feit dat we allemaal het verschil kennen tussen goed en kwaad

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Kabbalah, Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s