NATUURLIJKE CYCLI

Of we er nu in geloven of niet, de natuur en alles wat er in leeft of beweegt is onderhevig aan vastgestelde cycli waarop de mens geen
invloed uit kan oefenen, maar waar hij/ zij onverbiddelijk mee te maken heeft. Erkenning van dit gegeven kan een aantal zaken voor de individuele mens gemakkelijker maken. Pogingen om deze cycli te negeren of naar de hand te zetten, leiden slechts tot chaos en dat
bekende ‘onbestendige’ gevoel.

Als eerste hebben we allemaal te maken met de vier seizoenen:

DE WINTER    beginnend rond de 21ste december, als de zon het teken steenbok binnen gaat en tevens begint aan haar terugkeer naar onze Noorderbreedte. Dit moment wordt de zonnewende genoemd of winterevening en is al van oudsher het natuurlijke begin van een nieuw jaar. De natuur bevindt zich in een toestand van schijndood en bereidt zich voor op het doen ontluiken van nieuw leven, doordat ze het ontkiemend leven in zich draagt.
Je zou het kunnen vergelijken met de periode van zwangerschap. De winter wordt beheerst door de koele, kristalliserende energie van Saturnus (de huisheer van Steenbok) en het element  AARDE. We hebben bovendien overwegend Yinenergie, die vrouwelijk van aard is. De winter valt onder de heerschappij van Uriël, de Aartsengel  van het NOORDEN.

DE LENTE   begint omstreeks 21ste maart als de zon het teken RAM binnen gaat en dit moment noemen we dan ook het lentepunt.. We krijgen nu te maken met overwegend Yangenergie, die mannelijk van aard is. De lente wordt beheerst door de vurige, vitaliserende energie van Mars (huisheer van Ram) en het element VUUR. De heerschappij wordt over genomen door MICHAEL, de Aartsengel van het Oosten. Op dezelfde wijze krijgen we dan

DE ZOMER   rond de 21ste  juni, de langste dag waarna de zon weer op zijn tocht naar de Steenbokskeerkring op het Zuidelijk halfrond begint. De Zon gaat het teken Kreeft binnen met haar overvloedige, emotionele  Maanenergie. (Maan is de heerser van Kreeft) Het element is in dit geval LUCHT en bij de seizoens-overgang neemt RAFAEL, de Aartsengel van het zuiden de wacht over. We hebben dan ook nog steeds te maken met Yangenergie.

DE HERFST   neemt een aanvang rond  de 23ste  september als de zon de 0° weegschaal (met Venus als huisheer) passeert en geeft in het kort de volgende gegevens: Yinenergie, element WATER en GABRIEL, de Aartsengel van het WESTEN. Alles raakt in een lagere versnelling. Het is de tijd om te oogsten wat tot volle wasdom is gekomen en wat klaar is los te laten en door te geven.

——–> De Astrologen onder U zullen waarschijnlijk enigszins verbaasdzijn, want RAM,  KREEFT, WEEGSCHAAL en STEENBOK zijn de vier hoofdtekens die in respectievelijke volgorde staan voor VUUR, WATER, LUCHT en AARDE tekens, zodat hun onmiddellijk zal opvallen dat hier lucht en water omgekeerd staan ten opzichte van de Kreeft en Weegschaal.  Hun gevolgtrekking, dus ook hun eventuele verbazing is volkomen juist wanneer men de formulering der elementen van de Kabbalisten volgt.

Kabbalisten nemen de volgorde der elementen als kosmische polaire tegenstellingen, die onderling een hoek van 90° maken overeenkomstig de Noord-Zuid-as van de aarde en de Oost-Westlijn tussen zonsopgang en zonsondergang en dat stemt ook overeen met de Kosmische Levensboom. Doch dit gaat niet op bij de seizoenswisselingen, het natuurlijke verloop van de zon gaat dan door de volgorde der elementen, geheel overeenkomstig zijn loop vanaf het Oosten over het Zuiden naar het Westen.

Dat in dit stuk met de beschrijving van de winter wordt begonnen komt omdat het astrolgisch nieuwjaar rond 21 december begint na het Feest van Licht, wanneer de zon vanuit het Zuidelijk halfrond  -van af de Steenbokskeerkring-  aan haar terugkeer naar de Kreeftskeerkring begint. Na 21 december beginnen de dagen ook weer te lengen. Het is tevens het begin van het Licht halfjaar.

Wellicht kunnen enkelen onder U nu verklaren waar dat onbestendige gevoel vandaan komt dat ook wel bekend is als ‘problemen hebben met seizoensaanpassing’, herfstdepressies, winterdepressies enz. De Engelsen hebben het ronduit over SAD: ‘Seasonal Adjustment Deficiency’ . Maar hoe ga je ermee om?. Er bestaat inderdaad een aantoonbare aanwijzing richting tekort aan serotonine, een opiumachtige stof, die in onze
hersenen wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Bij afnemend daglicht wordt er minder serotonine geproduceerd, wat mede verantwoordelijk zou zijn voor de ‘herfst- en winterblues’. Deels klopt dit, maar verklaart niet de overgangsproblemen bij de andere 2 seizoenen, die ook de nodige onbestendigheid veroorzaken.

In de oudheid bezat men reeds de kennis hieromtrent en werden er speciale ritualen uitgevoerd om tot geestelijke en lichamelijke aanpassing te komen met de afzonderlijke
seizoenen. In sommige culturen bestaat dit tot vandaag de dag nog, maar ook binnen de Christelijke Religie werden deze principes toegepast, doch vooral de laatste decennia helaas volledig weggerationaliseerd.

Nadere toelichting.

Je zou kunnen stellen dat alle manifestaties in onze waarneembare wereld zich uitdrukken in 4 eigenschappen, in vier principes. We werken en leven er wel mee,  maar men is zich er amper of niet bewust van.

Het getal 4 wordt gesymboliseerd door een vierkant en staat voor een solide basis, waarop iets degelijks kan worden gebouwd. Ieder driedimensionaal voorwerp heeft vier zijden: links, rechts, voor en achter. Ons hele stoffelijk bestaan kent vier dimensies: hoogte, lengte, breedte en de materie met al zijn verscheidenheid aan eigenschappen .

Niet alleen hebben wij eveneens vier zijden, maar wij nemen ook vier windrichtingen waar: oosten, zuiden, westen en noorden; ons leven kent vier fasen: zuigeling, kind, volwassene en grijsaard; wij nemen de wereld om ons heen waar d.m.v. horen, zien, ruiken en voelen; ons huis en onze woonomgeving is alleen functioneel wanneer het vier wanden heeft en omdat deze vierdeling zo in ons verankerd ligt, delen we een jaar in vier trimesters, een maand in vier weken, een cirkel in vier gelijke parten. Enz. enz..

De meeste religies en/of levensbeschouwingen besteden aandacht aan het feit, dat de schepping in VIER fasen tot stand kwam. Ieder volk en iedere cultuur heeft zijn eigen scheppingsmythe, maar de erkenning, de bewustwording  van een aantal grondbeginselen, vind je overal terug. In onze huidige Christelijke samenleving ondergaan wij echter ons geloof, zonder te weten en daardoor zonder bewust te ervaren of er nog troost en geluk uit te kunnen putten  Echter: toen God de wereld schiep:

1. was er Zijn Wil tot scheppen, het concept, hoe alles er uit moest zien en tot welk doel

2. bracht hij de samenhang van materie tot stand, de vormgeving, de leefomgeving

3. blies hij de materie, de mens en zijn wereld leven in, verlevendigde Hij de materie

4. gaf Hij alles een naam, een doel en/of bestemming.

Maar onze Scheppingsmythe geeft ook de begrenzing der aarde en zelfs het universum aan
met de ‘vier uithoeken’, die aan de zorgen van vier aartsengelen, de vier Heersers van de Vier Hoeken of windstreken zijn toevertrouwd.  Vanuit de vier windstreken wordt de hele
schepping bestreken.

Wanneer men de Bijbel beziet als slechts een historische verslaggeving, dan komt men er niet uit en zal men niet begrijpen, dat het inhoudelijk eveneens betrekking heeft op allegorische cycli.

Waar Genesis de Schepping beschrijft, zo behandelt de Openbaringen van Johannes de cycli en wetmatigheden waaraan de Schepping onderhevig is want de Schepping is nog steeds in wording en is een eeuwigdurende schepping!

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op NATUURLIJKE CYCLI

 1. Ik ben een tijdje met een groep heel bewust bezig geweest met de seizoenswisselingen en maancycli. Ik geloof dat dit veel verstandiger is dan de Westerse kalender volgen. De natuur geeft aan wanneer het tijd is voor onderzoek, manifestatie en bezinning. Vooral de twee hoofdzonnewenden hebben een sterk ‘electrisch’ vermogen. Voor mij persoonlijk de volle maan ook.

  De laatste twee jaar heb ik wel het gevoel dat de ‘evolutie’ volgens een ander ritme verloopt. Het is een tijd van oude patronen op hun kop. Tijd om het nieuwe te verwelkomen! Groet, Richard

  • Hallo Richard,
   Ben het hlemaal met je eens dat de natuur het ’t beste weet en dat ook met ons voorheeft. Zelf richtte ik me ook naar de momenten waarop daadwerkelijk de overgang plaats vond en ja, vooral bij de winterevening is de positieve lading heel sterk voelbaar en ik had ook het vertrouwen dat de mensen die hier bewust aan meewerkten een belangrijke bewustwording ontvingen, maar ook iets konden toevoegen aan het natuurlijk proces waardoor er sprake is van een evolutie.
   Bedankt voor je reactie en warme groet,
   Gabriele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s