Het werken met MANTRA’s

Mantra’s zijn gewijde teksten in het Sanskriet (oudste klassieke taal uit India.) Een mantra is een combinatie van heilige lettergrepen die samen een kernboodschap vormen.

Door middel van een met bijzondere intentie geladen formule,
spreuk of tekst, waarmee men buitengewone invloed kan uitoefenen ontstaat er een moment van emotionele verandering die -juist door de steeds weer herhaalde
intentie- dagen lang kan aanhouden.

Bij verschillende, hedendaagse meditatietechnieken wordt de
Mantra gebruikt als concentratiemiddel. De steeds herhalende grondtoon veroorzaakt een veranderende bewustzijnstoestand en de vibraties van deze grondtoon in jezelf (door de eigen stem) en rondom je heen (via het gehoor) dringen diep door in de cellen en met name de zenuwcellen.

Mantrameditaties gaan terug tot tenminste de oude Vedische tradities.

Echter, zeer bekend en voor ons het meest vertrouwd in het gehoor liggend zijn de Mantra Kirtans, die o.m. door Henry Marshall zo populair werden, mede door hun uitstekende directe uitwerking op de toehoorders en/of degenen die ze regelmatig beoefenen.

Hun magische klanken helpen het lichaam, dat uit balans is, te genezen. Ze ontspannen de geest, ze kalmeren de emoties en openen het hart. Ze stimuleren, activeren, motiveren en maken jong. Ze helpen je dansen of slapen, lachen of huilen, vrijen of mediteren. Ze veranderen saai huishoudelijk werk of moeilijke oefeningen in zorgeloos plezier. Ze kunnen helpen iemand te vergeten of iemand te vinden.

Het gaat hier tevens om het naar binnen richten van de aandacht op steeds subtielere niveaus van een gedachte totdat het denken overschreden wordt en de geest de bron van het denken bereikt…’

Meest bekende klanken (of formuleringen)

 • OM, HUM, AH, AUM,
 • Om Nahma Sivaya,
 • Ong Namo Guru Dev Namo, Sat Naam
 • Om Shanti Shanti Shanti,
 • AING NAMAH, Sabbe satta sukhi hontu,
 • Gate gate paragate parasamgate bodhi svaha,
 • Avalokitesvara, Manjughosa, Vajrapani,
 • Green Tara, Amitabha,
 • White Tara, Shakyamuni, Padmasambhava

HOE MANTRA’S GENEZEN

Bezielde klanken creëren bezielende gedachten, gevoelens en handelingen. Mantra’s bewerkstelligen heilzame elektrochemische veranderingen in het hele lichaam. Zij vibreren hun intenties direct in het zenuwstelsel en van daaruit in je directe omgeving.

Het gevoel van vrede en welzijn dat daaruit voortvloeit is niet te ontkennen. Hoewel we voor het gemak de naam mantra gebruiken, zijn deze mantra’s technisch bekend als mantra Kirtans omdat ze muzikale begeleiding hebben.

De kunst en wetenschap van het combineren van geïnspireerde klanken met zielsontroerende muziek hangt af van negen elementen (ontleend aan informatie van Henry Marshall):

 1. grondtoon waar alle muzikale elementen Eentonig is de ononderbroken op rusten. Die onveranderlijkheid creëert een gevoel van zekerheid en dringt diep door in het fysieke lichaam. Bij de meeste mantra Kirtans is er een eentonige toon
  hoorbaar. Maar hoorbaar of niet, je kunt de grondtoon zelf ontdekken.
 2. Door herhaling raak je gewend aan een klankformule, zodat je ontspant en
  ontvankelijk wordt voor genezing. Een mantra steeds maar weer herhalen richt de geest en het genezen gaat spontaan. Bij voldoende herhaling raakt de mantra je hart. Dan komt hij bij je, zowel in ogenblikken van verdriet als in tijden van vrede.
 3. Harmonieën (boventonen) ontstaan vanzelf, klimmend als een toonladder boven de grondtoon. Zij brengen je subtiele emotioneel – verstandelijk en geestelijk energieveld op één lijn met je fysieke lichaam. Probeer boventonen te zingen. Het is interessant om de boventoon op de grondtoon te maken en de toon gedurende de hele mantra vol te houden. De laatste lange toon aan het eind van iede mantra is ook heel geschikt om met boventoon te zingen.
 4. Ritme heeft direct invloed op het menselijk lichaam. De meeste van deze Mantra Kirtans werken onverbiddelijk in op je ontspannen wakker bewustzijn. Zij stabiliseren en brengen het lichaam totaal tot rust zonder je in slaap te laten vallen en ze gaan goed samen met activiteiten zoals huishoudelijk werk, autorijden of dansen.
 5. Harmonie beïnvloedt de emoties. Dit geldt voor zowel instrumentale en als vocale harmonieën. Met een beetje harmonie komen je emoties tot rust, je zou zelfs in slaap kunnen vallen. Maar je kunt ook je emoties activeren door je te concentreren op meerdere harmonische tonen; gezamenlijk of alleen.
  Gebruik mantra’s om een vibrerend emotioneel evenwicht te vinden, waarmee je de moleculaire structuur van zieke organen in balans brengt. Experimenteer met de klanken, een herhalend ritme om de harmonie in jezelf te vinden.
 6. Melodie is een belangrijk element van het om invloed uit te oefenen op de geest. Het kan de aandacht van de geest zó goed vasthouden, dat een minuut lang doen van een moeilijke oefening aanvoelt alsof het maar een paar seconden duurt. Focus op een melodie in plaats van op een ziekte en je verandert een ziekte in een proces van genezing.
 7. Elk instrument heeft zijn eigen unieke effect op ons. Je hoeft geen geoefend musicus te zijn om te genieten van drums, spelen met de tamboerijn, ritmestokjes, enz.. Het is heel erg leuk met deze mantra’s mee te spelen of je eigen muziek te maken en met een groep mantra’s te zingen.
 8. je herkent vanzelf het patroon van tempo en volume dat de stemming bepaalt. Gewoonlijk bouwen deze mantra’s spanning op, bereiken een crescendo en worden langzamerhand langzaam en zacht. Deze cyclische vorm is ideaal voor genezing.
 9. Je voornemen is het allerbelangrijkste genezende element. Hebzucht, egoïsme, wraak enz. lukt je niet met deze mantra’s. Als je je streven richt op de beste en goede intenties van iedereen (jezelf inbegrepen), kun je er zeker van zijn dat het universum je zal steunen.

*****************************************************************

Zing hardop uit volle borst. Je krijgt het meeste effect van het maken, horen en voelen van de vibraties wanneer je meezingt (vooral in een groep).

Mantra’s bereiken op een veel meer ontspannen en speelse manier veel sneller hun doel dan affirmaties, hoewel die eveneens een positieve verandering in je zelf, in je voelen en in je denken tot doel hebben.

Voorbeelden van Affirmaties:

 • Ik ben Gezond, Fit en Vitaal
 • Ik leef in Vrede en Harmonie
 • Ik accepteer mezelf zoals ik ben
 • Ik vergeef mijzelf/iemand dat…

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen, Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het werken met MANTRA’s

 1. Thank you for your comment and your tip! I’ll try your lead.

 2. Seo Pressor zegt:

  After reading your blog post I browsed your website a bit and noticed you aren’t ranking nearly as well in Google as you could be. I possess a handful of blogs myself and I think you should take a look here: http://seopressors.org You’ll find it’s a very nice tool that can bring you a lot more visitors. Keep up the quality posts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s