KENNISMAKEN MET DE PENDEL!

  Een pendel staat voor:

 • een verlengstuk van jezelf, dat de eigen energie zichtbaar maakt middels slingerende bewegingen;
 • een antenne, die antwoorden uit het onderbewuste vertaalt;
 • een mogelijkheid om een objectief antwoord te krijgen op een vraag.

Pendelen is ook

 • een vorm van zelfhypnose, waar door je een andere bewustzijns niveau kunt bereiken
 • Een mogelijkheid om je intuïtie te ontwikkelen
 • en in contact te komen met je hoger Zelf of je hoger Weten.

DE PENDEL: bestaat uit twee onderdelen:

 1. een draad of kettinkje en
 2. een voorwerp naar keuze, dat er aanhangt en zodanig rond of bolvormig, dat het nauwelijks weerstand ondervindt

In principe kan men al met een draad en een ring pendelen, doch een voorwerp met meer gewicht is aan te bevelen. Bovendien is het toch belangrijk, dat men een voorwerp neemt, dat uitsluitend voor dit doel wordt gebruikt en verder geen meervoudige functie heeft.

De pendel verdient zijn eigen status.

Voor de rest kan het allerlei vormen hebben. Als het maar rondingen heeft (vanwege de weerstand), voldoende gewicht (vanwege onwillekeurige spierreacties en de eigen hartslag) en ook een doelgericht gebruik krijgt toebedeeld.

VOORBEREIDING:

 • Het is heel belangrijk te leren hoe je vragen moet stellen. Analyseren wat je precies wilt weten. Alleen op een duidelijke vraag kun je een duidelijk antwoord krijgen. Daarbij is het noodzakelijk te leren de vraag zodanig formuleren, dat de vraag met ja of nee beantwoord kan worden.
 • Het is dus zaak om je pendel te leren ‘kennen’ en ‘afspraken’ te maken en je pendel met hetzelfde respect te behandelen en net zo serieus te nemen als je dat met jezelf doet. De pendel is en moet een verlengstuk van jezelf worden.
 • Uit te zoeken met welke hand je de meeste en duidelijkste resultaten bereikt. Is dat met de rechter- of de linkerhand. De ene persoon is links, de ander rechtshandig ‘gepoold’.
 • Vraag de pendel als eerste welke slingerbeweging betekent ja en welke beweging is nee! Dat kan een rechte lijn van links naar rechts, van boven naar beneden of een cirkel links, dan wel rechtsom zijn.

Deze ‘afspraken’ (of tests) moet je in het begin steeds weer opnieuw maken.

Als je erg boos bent of gespannen, werkt het pendelen meestal niet goed! Dit komt dan doordat je bewustzijn teveel invloed heeft op het antwoord.

Bewegingen van de pendel: er zijn vier bewegingen mogelijk :

 1. van voren naar achteren
 2. van links naar rechts
 3. rechtsom draaien
 4. linksom draaien

INITIATIE VAN DE PENDEL:

Als de pendel eenmaal is gekozen, gemaakt of aangeschaft, verdient het aanbeveling om de pendel in te wijden, de pendel te initiëren voor het doel, waarvoor hij voortaan gebruikt gaat worden. Dit is voor de gebruiker zelf en betekent feitelijk een bewust worden, welk DOEL de pendel heeft en welke instelling de gebruiker dient te hebben ten aanzien van de pendel. In feite betoont de gebruiker zijn respect aan het onderbewuste.

Het belangrijkste doel van het ‘pendel-inwijdings-rituaal’ is een bewust worden van het werken met een pendel en het aanvaarden van de waarde van de pendel. De uitwerking van het rituaal is afhankelijk van en wordt bepaald door de EIGEN intentie en de eigen waardebepaling en de eigen doelstelling.

Een meditatie vooraf zal zeker in het begin belangrijk zijn. Het meditatieve gedeelte zal in het begin zeer zeker nodig zijn, totdat men het zogenaamde ‘leegmaken’ en openstellen voor de antwoorden van de pendel voldoende beheerst.

Pendelen is immers: afstemmen op het Kosmische, het alwetende gebied, contact maken met de innerlijke Meester of het eigen onbewuste. Dat betekent feitelijk, dat het eigen bewuste deel, het denken dat geconditioneerd is door de opvoeding, de eigen twijfel en onzekerheid, de vooroordelen, even op non-actief moet worden gezet om de informatie via het onbewuste deel van ons door te kunnen laten en zichtbaar te maken met de bewegingen van de pendel.

De meditatie kan gaan in de richting van de motivatie:

 • Waarom werken met een pendel?
 • Is men zich voldoende bewust van het feit, dat het eigen denken is gevormd door uiterlijke omstandigheden, zoals opvoeding en reacties en verwachtingen van de omgeving?
 • In hoeverre is men zich ervan bewust dat er ook een innerlijke wijsheid of weten is, dat al een eeuwigheid bestaat en een onverbrekelijk deel van ons is, maar nooit als zodanig is erkend. Dat dit weten onze leidraad kan zijn wanneer wij dit weten leren verstaan en in ons bewuste denken toelaten.
 • Dat dit deel, dit innerlijk weten, ons met alles en iedereen verbindt en dat deel, dit stukje volmaaktheid in ons en in alles andere wat leeft en beweegt, ons vrijelijk ter beschikking staat en dat de pendel ons kan helpen om ermee in contact te komen.

Dit deel heeft van ons vele benamingen gekregen zoals: het geweten, het universele of het Goddelijke in ons, ons onbewuste deel (niet te verwarren met ons onderbewustzijn) of de Innerlijke Meester.

Het gaat er dus om dat, wat wij in onze stoffelijke wereld ervaren als realiteit , eventjes helemaal los te laten, onszelf over te geven aan de leegte die daardoor ontstaat en te wachten op wat onze Innerlijke Meester ons heeft te zeggen of te antwoorden.

(Carl Jung noemde het onbewuste: de enige echte vriend, de alwetende raadgever, die ons 24 uur per dag ter beschikking staat om ons met eerlijke raad bij te staan. Persoonlijk ben ik geneigd om dit deel van mij de Innerlijke Meester te noemen en dit is de reden, dat ik die benaming hier verder gebruik. Maar door het zelf een naam te geven, krijgt het ook voor iedereen zelf een eigen invulling en vorm en kan iedereen daar een eigen voorstelling van maken, als datgene dat aanspreekbaar is en blijft wanneer men het nodig heeft, wanneer men op dat deel van zichzelf een beroep wil doen).

De meditatie kan met een persoonlijk, kort gebed beginnen en zelf gebruik ik een gebed, waarmee ik mezelf ‘overgeef’ en dat ik het mooiste vind dat ik ooit geleerd heb: “Meester, met Uw Wijsheid, leer mij klein zijn, zodat U groot kunt zijn in mij.”

Vervolgens neemt men de pendel en accepteert hem als het verlengstuk van zich-zelf en start met de eerste ‘afspraken’ door te vragen: wat is ja en wat is nee. En dan natuurlijk de beginoefening met het leren stil hangen.

OPBERGPLAATS De pendel zelf kan het beste bewaard worden in een zakje, een zakdoek of een klein doosje en men kan hem een vaste plaats ergens geven of op een andere wijze altijd bij zich dragen.

BEGROETING Naarmate men vertrouwder wordt met het pendelen, kan men de pendel ook buitens-huis gebruiken en het pendelen zonder voorafgaande meditatie benutten omdat de kwaliteit van de voorbereiding al in het onderbewuste verankerd is. Maar de pendel moet altijd wel even ‘begroet’ worden. De pendel met de nodige intentie tevoorschijn halen is een ‘rituaal’ op zich en als groet kan men de pendel even in beide handen houden, op het hart of tegen het voorhoofd.

Het gaat erom, dat men zich bewust is van het feit, dat men een beroep gaat doen op ‘de betrouwbare vriend, die 24 uur ter beschikking is’.

Het is ook belangrijk, dat men zich iedere keer voor het gebruik zeer goed ervan bewust moet zijn, dat de pendel gevoelig is voor WENSDENKEN! Wanneer men graag JA wil horen op een antwoord, krijgt men ja, wil men graag NEE horen, dan krijgt men nee.

Het verdient daarom aanbeveling om eerst met de ogen dicht te pendelen, totdat men het ‘leegmaken’ van het bewust denken voldoende meester is.

DE PENDELHOUDING: Het einde van de draad/ketting doet men tussen de pink en de ringvinger, ‘verankerd’ met een knoop of kraal. Ingeval van een lus aan het uiteinde, schuift men deze om de pink. Vervolgens gaat de draad onder de handpalm door richting wijsvinger en duim. De draad wordt tussen de toppen van duim en wijsvinger losjes beet gepakt, zodat de pendel loodrecht naar beneden kan hangen.

Het verdient aanbeveling om de arm ergens op te steunen ter hoogte van de elleboog en de pols ‘los te laten hangen.’ Oefen in het begin vooral het stilhangen van de pendel totdat men er zeker van is, dat noch de hartslag, noch onwillekeurige spierbewegingen de pendel manipuleren.

Daarbij kan tevens de beste houding gezocht worden zodat de arm ook niet vermoeid raakt. De schouder en arm dienen volkomen ontspannen te zijn en ook DAT vergt enige oefening. De andere hand doet dienst als richtantenne, blijft open en de arm eveneens zo onspannen mogelijk steunen. Desnoods kan men deze hand ergens op richten of een voorwerp op de open handpalm leggen en dit voorwerp losjes betasten met de duim.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op KENNISMAKEN MET DE PENDEL!

 1. hans zegt:

  Dank je wel Gabriele voor je heldere uitleg

 2. Tiny zegt:

  heel mooi Gabriele!..ik ben bezig met de oefening om de pendel mooi stil te houden,
  Bedankt voor dit mooie voor mij waardevolle stukje info!
  Tiny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s