GIFKIKKERS!

Hoe ga je om met giftige personen?

Giftige mensen zijn extreem negatief geladen. Zij  besmetten alles en iedereen met wie of wat ze in aanraking komen. Hoe sommige mensen kunnen omgaan met giftige mensen is gewoon een raadsel. In feite zullen de meeste mensen het liefst zo ver mogelijk uit de buurt blijven, verhuizen of overplaatsing aanvragen. En soms escaleert het (verbaal) geweld. Het opduiken van zo’n vervelende persoon op welke plek of situatie dan ook, sociaal of zakelijk, is echt slecht nieuws.

Het eerste wat je moet doen is nooit toe te geven aan enige vorm van onzekerheid of angst die deze persoon oproept.

Giftige personen

In onze huidige samenleving worden allerhande verklaringen gezocht voor hun gedrag. Er worden legio excuses aangedragen voor hun optreden: zij zijn zelf slachtoffer geweest van geestelijke of lichamelijke mishandelingen en van het oorspronkelijke ‘slachtoffer’ uitgegroeid tot ‘dader’; of de persoon heeft geestelijke problemen. Toch mag het nooit of te nimmer een excuus zijn voor hun houding in het NU.

Begrip hebben voor een onbeschoft en overheersend optreden is het in stand houden van een verwerpelijke situatie. Voor iedereen, die wil deelnemen aan het sociale of het maatschappelijk rechtsverkeer, gelden DEZELFDE omgangsregels. Temeer omdat iedere persoon invloed uitoefent op zijn of haar omgeving en er dus verantwoordelijk voor is om deze omgeving prettig leefbaar, schoon en vrij van smetten te houden.

Het is feitelijk uw plicht om niet toe te geven aan de grillen van zo’n giftig persoon, want anders ontneemt u deze persoon een belangrijk groeimoment, de kans om een gelukkiger mens te worden en af te rekenen met zijn verleden.

Vaker ook is aanvallend gedrag precies het tegenovergestelde van wat de persoon in kwestie zich wenst. Alsof een verwend kind op zoek is naar gezag en blijft uitdagen totdat een ouder hem/haar duidelijke grenzen stelt. En zo zou u het beste een agressief persoon kunnen bezien: een heel stout kind dat schreeuwt om de juiste aandacht, maar dan in een volwassen lijf.

Hoe ga je om met meneer of mevrouw Brulboei, – Pestkop, – Zeurpiet, – Roddeldoos, – Onruststoker, – Kankeraar……

Bij een kind zou je dat (hopelijk) wel weten. Maar in volwassen uitvoering komen we ze dikwijls genoeg tegen. Toch zijn er methodes hoe hiertegen stelling te nemen en er mee om te gaan. Terwijl een klein zelfonderzoekje geen kwaad kan. Waarom komt die persoon op uw weg? Wat is er persoonlijk beangstigend aan de situatie? Roept dit bepaalde associaties bij u op? Bent U op het schoolplein zo behandeld en weggekropen? In hoeverre is dit een leermoment voor U?

Een zeer effectieve aanpak, bestaande uit 7 basisregels.

 1.  Visualiseer in volle overtuiging dat de giftige persoon een groot, onvolgroeid, stout kind is dat dringend discipline en uw begeleiding nodig heeft. Bezie uzelf als de schoolmeester en die ander uw leerling. Wanneer u dit goed kunt visualiseren en tot in de details het plaatje hebt uitgewerkt, bent u al voor 90 % op weg naar ombuiging van de bestaande situatie.
 2. Maak U deze krachtige intentie volledig eigen zodat dit hoorbaar zal zijn in uw stem en u als vanzelf de juiste reactie vindt op welke aanval dan ook. Ben u bewust van het gegeven dat deze persoon moet leren zijn gedrag aan te passen en u -in de door de giftige persoon ontstane situatie- zijn/haar leraar bent. Kies de juiste en respectvolle woorden en wordt nooit beledigend. U wilt toch juist zelf ook niet beledigd worden en dit is uw kans om die ander te laten zien hoe het wél moet.
 3. Besef dat deze persoon een erg kwetsbaar ego heeft en ieder excuus aangrijpt om zijn/haar gif te spuien. Deze persoon is erop uit om zoveel mensen te kwetsen en/of te beledigen zodat hij/zij zich superieur kan voelen omdat de meeste normale mensen in eerste instantie sprakeloos achter blijven terwijl de Giftige Persoon wegloopt. Of hij/zij weet dat de doorsnee mens iedere rechtstreekse confrontatie probeert te vermijden en gebruikt dat. Zodoende worden venijnige aanvallen een aangeleerde strategie want over het algemeen is de ervaring dat dit effectief uitpakt.
 4. Uw krachtige, rustig voorbereide stem zal letterlijk beangstigend overkomen bij hem/haar, die onverwachts geconfronteerd wordt met deze nieuwe, emotioneel krachtige houding. Neem het initiatief om op de Giftige Persoon af te stappen en zeg dan dat er nog een onafgemaakte opmerking is, die je wilt uitpraten. Laat merken dat je Giftige Persoon  niet ontloopt maar de zaak wilt afronden.
 5. Kijk de persoon in de ogen en probeer oogcontact te houden om aanwijzingen te vinden, die iets vertellen over zijn persoonlijkheid. Om het zo algemeen mogelijk te houden kun je zeggen: “ik hoorde iets over dit of dat en ik kan zien en voelen dat je er sterk bij betrokken bent. Beter dat we zoiets meteen oplossen”.   Ben voorbereid op een schrikreactie maar vestig daar niet al te nadrukkelijk de aandacht op.
 6. Wacht af. Wacht rustig op een reactie. De persoon in kwestie zal zich naar alle waarschijnlijkheid zo snel mogelijk uit de voeten maken. Verwacht het en reageer er niet op. Anders bereik je het tegenovergestelde omdat ego’s juist op deze momenten last van geldingsdrang kunnen krijgen.
 7. Herhaal dit wanneer zo’n ‘aanval’ weer dreigt. Maar laat iemand rustig weglopen. Leg geen nadruk op deze handeling want je hebt sowieso gewonnen en dat moet voldoende zijn. En je hebt bovendien een overwinning op jezelf behaald.

Veel mensen beantwoorden agressie met dezelfde boosheid en krasse bewoordingen.  Of gebruiken het superieur tot orde roepen. Maar een aanval met de zelfde middelen en stijl lost niets op. Het bevestigt de Giftige Persoon dat hij/zij gelijk heeft door in zo’n houding te blijven volharden, dan wel deze uit te lokken. Bedenk echter goed dat hij/zij ruime ervaring heeft verzameld in de loop der jaren en jij niet.

Zodra je deze strategie meester bent kun je de kinderen leren deze tactiek toe te passen wat betreft de pestkoppen op het schoolplein. Je kunt zelf waarnemen en je kinderen erop attenderen goed toe te kijken hoe de opgeblazen pestkop in elkaar klapt en stilvalt. Kijken alleen, en wijs de kinderen vooral erop dat een winnaar niet na hoeft te trappen maar stilzwijgend de verliezer een geruisloze aftocht biedt. Geen behoefte aan ‘rekeningen vereffenen’ ontwikkelen, maar voor jezelf aan zelfbewustzijn winnen, door het goede gevoel de situatie meester te zijn. Leer het ook je collega’s, buren of kennissen. Het zal tot een hoop rust bijdragen en wie weet gaat de Giftige Persoon op zoek naar professionele hulp.

Want hoe dan ook zal hij/zij diep van binnen geïmponeerd zijn van je onaantastbaarheid en dat zelfde willen.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op GIFKIKKERS!

 1. Tiny Beckers zegt:

  Wat een wijsheid !..tjee wat een mooi blog Gabriele!..tja!..ik denk nu,het kan zo eenvoudig anders zijn he!…
  Ik heb ze meegemaakt deze pestkoppen en kankerzakken!!..heb mij voorgenomen om ze links te laten liggen,,ik kan zonder deze mensen!..nu wordt ik bevestigd in mijn keuze,
  Bedankt alweer
  Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s