WIJ ZIJN DE 99%!

Dank zij de Occupy beweging is deze uitdrukking de hele wereld rond gekomen. Als een gevleugeld woord geeft deze opmerking het kernthema weer, die de inkomens-ongelijkheid en economische verschillen tot een wereldwijd publiek debat heeft gemaakt. De acties en de vastberadenheid van een groepje demonstranten in het Zucotti-park in New York heeft een kettingreactie op gang gebracht, die niet meer te stuiten is. Discussies over oneerlijk verdeelde rijkdom en machtsmisbruik door 1% aan de top zijn niet meer tegen te houden.

 In een aantal artikelen beschrijven Sarah van Gelder, David Korten en Steve Piersanti de  TIEN MANIEREN WAAROP DE OCCUPY-BEWEGING ALLES VERANDERT!

Vóór de Occupy Wallstreet beweging was er weinig discussie over de buitensporige macht van Wallstreet en de afnemende voorspoed van de middenklasse. Het stilzwijgen van de media was vooral opmerkelijk omdat kwesties als werkgelegenheid en de toenemende invloed van ondernemingen op verkiezingen bovenaan de prioriteitenlijst van de Amerikanen stonden.

  1. Occupy benoemde de oorzaak van de crisis: De hebzucht van Wallstreet , de perverse financiële bonussen en een overname van het politieke systeem door economische belangen hebben grotendeels deze crisis veroorzaakt. Een gegeven dat lang uit de media is gehouden en door politieke insiders als realiteit werd ontweken.
  2. Ze biedt een duidelijk beeld van de wereld die wij voorstaan! We kunnen een wereld creëren die voor IEDEREEN werkt en de ruimte gebruiken die de Occupy beweging voor ons opent om een dialoog te voeren over de wereld die wij voor ons allemaal wensen.
  3. Ze stelt nieuwe eisen aan het publieke debat. Zij die beleid en voorstellen bepleiten moeten nu aantonen dat hun ideeën ook de    99%  ten goede zullen komen. Alleen de 1% dienen zal niet meer volstaan. Dus ook geen aanspraken en beleidslijnen slechts bedoeld voor de 1%.
  4. Ze biedt een nieuw perspectief! De oplossing is niet de overheid terug te dringen of harde bezuinigingsmaatregelen op te leggen maar de overheid te bevrijden van de overheersing van het bedrijfsleven.
  5. Ze creëert gemeenschapszin!  “Wij, de 99%, zijn mensen van alle leeftijden, rassen, beroepen en politieke richtingen. Wij zullen ons niet laten verdelen of marginaliseren. Wij leren samen te werken met respect voor elkaar”.
  6. Zij biedt iedereen de kans om aan veranderingen bij te dragen!  Niemand heeft de leiding: geen organisatie of politieke partij is de baas. Iedereen kan meedoen, voorstellen doen, de activiteiten ondersteunen en de beweging opbouwen. Omdat leiderschap overal is en nieuwe aanhangers zich blijven aanmelden bloeien creativiteit en veerkracht overal op die het bijna onmogelijk maken de beweging te stoppen.
  7. Het is een beweging, geen lijst van eisen!  De roep om grondige transformatie –geen tijdelijke oplossingen of ongerelateerde hervormingen – is de blijvende stuwkracht achter de beweging.
  8. Ze verbindt lokale met mondiale kwesties! Mensen in steden en gemeenschappen over de gehele wereld bepalen hun eigen agenda’s, tactiek en doelstellingen. Wat hen bindt is een kritische analyse van economische macht en een identificatie met de 99% met wie ze een ongekende golf van mondiale solidariteit creëren.
  9. Ze toont de waarden en de praktijk van onwrikbare democratie en gemeenschapszin! Langzame, geduldige besluitvorming waarin iedere stem wordt gehoord, vertaalt zich in wijsheid, gemeenschappelijke betrokkenheid en kracht.
  10. Wij hebben onze macht herwonnen!  In plaats van te vertrouwen op politici en     leiders om verandering te bewerkstelligen, kunnen wij nu ervaren dat macht bij ons ligt. In plaats van slachtoffer te zijn eisen wij ons soevereine recht op om de wereld te vernieuwen.

Net als alle menselijke inspanningen zal Occupy Wallstreet en de duizenden varianten en afgeleide bewegingen onvolmaakt zijn. Toch is zij de beste hoop voor het volk, verenigd in onvolmaakte democratieën , om manieren te vinden om een ontwrichte wereld op orde te brengen.

Ontleend aan het boek This changes Everything: the Occupy Wall Street and the 99% Movement, en YES! Magazine

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s