GRENZEN VAN VRIJHEID

De afgelopen dagen liet een wereldwijd gevecht zien voor de vrijheid van meningsuiting op het world wide web! 13.000.000 mensen lieten een protest horen via faceboek, twitter en e-mails gericht aan de Congresleden die op 24 januari a.s. zouden beslissen over de SOPA en PIPA act. In Nederland werd er via de media nauwelijks aandacht aan besteed vandaar dat ik U even laat weten: op 18 januari j.l. gebeurde er dit:
·    Ruim 10.000.000 handtekeningen werden er via internet verzameld;
·    Ruim 3.000.000 e-mails werden aan de Amerikaanse congresleden verstuurd;
·    Ruim 115.000 websites gingen op zwart (met de oproep tot protest in witte letters) waaronder (naast de Engelse site van Wikipedia) de sites van WorldPress.com, Reddit, Google End Piracy, not Liberty, OatMeal, Tumbir, DrudgeReport, Wired, Boingboing en andere;
·    Duizenden mensen gingen de straat op;
·    Via Twitter werden honderd duizenden oproepen getweet.

Mede actievoerders ontvingen ’s avonds een e-mail met als subject: whoohoo en volgende inhoud:

.   ‘Hi everyone!

.   A big hurrah to you!!!!! We’ve won for now — SOPA and PIPA were dropped by  Congress today — the votes we’ve been scrambling to mobilize against have been cancelled. .   The largest online protest in history has fundamentally changed the game. You were heard.

.   On January 18th, 13 million of us took the time to tell Congress to protect free speech rights on the internet. Hundreds of millions, maybe a billion, people all around the world saw what we did on Wednesday. See the amazing numbers here and tell everyone what you did. .   This was unprecedented. Your activism may have changed the way people fight for the public interest and basic rights forever.’

SOPA staat voor ‘Stop online piracy act’ en PIPA voor ‘Protect IP Adress’. Onder het mom van bescherming auteurs rechten voor boeken, films en muziek zouden bedrijven buitenproportioneel aangepakt worden indien via hun servers deze producten voor downloads mogelijk zouden zijn. WAANZIN, want gisteren 19 januari j.l. was de wereld getuige van de arrestatie van piraten in New Sealand en Nederland, die zulks deden.
Er bestaat dus al een mogelijkheid om piraterij te bestrijden, deze SOPA en PIPA waren gewoon een wassen neus. Maar deze ter goedkeuring aan het Amerikaanse Congres voorgelegde wet zou ook mogelijkheden bieden om sites als Wikileak, YouTube, Avaaz en andere ‘de Elite’ onwelgevallige publicaties te verbieden. Kortom: CENSUUR OP INTERNET!!  Voorlopig heeft de publieke opinie gewonnen.

Op het (inmiddels) grootste discussieforum van Nederland stelde één van de actieve discussianten onderstaand ter discussie: WAAR LIGGEN DE NIEUWE GRENZEN VAN VRIJHEID ?
Tegenwoordig wordt er veel gesproken over vrijheid en privacy,…..maar als men het erover heeft dan kijkt men alleen naar eigen belang en eigen vrijheid. Hoe zit het met de vrijheid en privacy van anderen? Wat is vrijheid precies?

Na vrijspraak van Wilders wegens “groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie van moslims.” werd er een nieuwe grens lijn getekend voor vrijheid. Op basis van jurisprudentie kan niemand meer worden vervolgd voor het beledigen of kwetsen van mensen. Wanneer je iemand kwets of beledigt, kom je in zijn/haar privé sfeer (PRIVACY) en STEEL je zelfrespect van deze persoon.

Je mag een inbreker niet filmen in je eigen huis en vervolgens de beelden op internet plaatsen. Hiermee tast je zijn privacy aan.Maar een inbreker die komt STELEN en schendt de PRIVACY van anderen. Zijn recht op PRIVACY weegt zwaarder dan het recht op PRIVACY van bewoners van woning.

Van bedrijven wordt verwacht dat zij sociaal zijn en eerlijk naar consumenten toe. Maar wanneer hun rechten met voeten wordt getreden, staan vrijheid en privacy van de consument voorop ten koste van de ondernemer.
Ook een schrijver van software heeft auteurs rechten, maar zijn/ haar ideeën kunnen worden GESTOLEN door derden die hun product schaamteloos kopiëren en verspreiden.

Zij die ander in hun eer aantasten, jatten van anderen, commercieel misbruik maken van gestolen goederen en diensten hebben tegenwoordig meer rechten’.
Hij haalde in de het vervolg van de discussie de rechtsongelijkheid in Nederland aan de orde en de beledigende manier waarop wij met elkaar omgaan, terwijl hij zich hard wilde maken voor fatsoensnormen en rechtvaardigheid’.

Mijn reactie hierop was:
Woooow S, nu snij je een heel complex onderwerp aan! 🙂 Ben het met P. R. eens, dat de grens bepaald wordt door normen, waarden en wederzijds respect.

Het recht op ‘eigendom van de vruchten van de geest’ werd pas begin vorige eeuw een begrip dat uiteindelijk leidde tot de huidige auteursrechten. Vóór die tijd beschouwden schrijvers het als een eer dat hun publicaties betreffende hun onderzoeken door andere schrijvers werden overgenomen. Het begrip ‘plagiaat’ was toen nog niet gedefinieerd. Of laten we zeggen het kon nog niet (door ontbrekende wetgeving) te gelde gemaakt worden.

Vroeger ventileerden de Griekse filosofen hun stellingen en gedachteontwikkelingen in het openbaar op de stoepen van de tempels of op pleinen. Zij huldigden het standpunt dat wat zij door diep nadenken hadden uitgewerkt iedereen vrijelijk toebehoorde; omdat mensen gelijkwaardig mogelijkheden bezaten, maar zij de tijd om erover na te denken. Zij vonden het belangrijk dat hun leerstellingen zo veel mogelijk werden verspreid opdat iedereen daar iets mee kon doen.

Gedachtegoed ging boven materieel gewin, vandaar dat ze door bewonderaars of volgelingen ‘werden onderhouden en gevoed’. Ze hoefden feitelijk alleen maar bewondering en erkenning. Alles even in een notendop 🙂

In het begin was internet ook zoiets, je pikte elkaars plaatjes, borduurde verder op andermans ideeën of kennis (80-ger jaren), alle sites waren gratis toegankelijk en je wilde zoveel mogelijk met elkaar delen. Het was gewoon een nieuw fenomeen.

Dat daarmee een golf van innovatie op gang kwam en iedereen er gebruik van ging maken hebben slechts enkelen kunnen voorzien. Parallel daaraan werd onze maatschappij ook steeds materialistischer.  De jonge generatie groeide op met internet als een open medium, maar dat je ook zorgvuldigheid moet betrachten met wat je op dit medium vrijgeeft. Iets dat de eerste generatie internetters beter beseft.
Daarnaast ontwikkelde zich het beschermen van privacy, mede door de technische mogelijkheden van internet en de toegankelijkheid tot veel informatie. Het blijft echter tevens een instelling of opstelling van jezelf als persoon. Hoe zwaar wegen bepaalde begrippen??

Zodra ik mijn voordeur uitstap ga ik ervan uit dat ik geen  privacy meer heb. Ik kan per ongeluk door een passerende toerist gefotografeerd worden wanneer ik winkel, als ik iets zeg op een terrasje kan dat opgepikt worden door een ander en geïnterpreteerd, anders dan dat ik het bedoelde; ik ben zichtbaar op veiligheidscamera’s dus kan ik niet meer stiekem in mijn neus peuteren………
Aan de andere kant kunnen deze camera’s weer behulpzaam zijn bij het opsporen en voorkomen van criminaliteit.

Stelen is helaas een onderdeel van onze cultuur geworden, bewust of onbewust.
Mensen die uitvindingen doen en niet het geld hebben om er patent op aan te vragen en knarsetandend moeten toekijken, dat een fabrikant er met zijn uitvinding vandoor gaat omdat die wel het patent kan vastleggen……

Uitvinders die ver van elkaar dezelfde ontdekkingen doen en dan vechten om het patentrecht en als je hier verder over nadenkt dan kom je uit bij ‘de vervelende kant van GELD en puur materieel gewin’.

Daarom bestrijd de farmaceutische industrie de natuurgeneesmiddelen.
Produceren ze geneesmiddelen met bijverschijnselen, die nieuw ongemak veroorzaken om zodoende hun eigen bestaan in stand te houden………….

Iemand beledigen is ook een hype geworden…. mensen maken zich daar druk over, de media springt er bovenop. Maar degene die naar iemand wijst met een vinger, wijst met drie vingers naar zichzelf. Probeer het maar eens.

Maar waarom voelen mensen zich zo snel beledigd??? Ze kunnen beter daarover na denken en zichzelf sterker maken. Of gevatter worden.
Een Nederlands spreekwoord zegt: schelden doet geen pijn.

Als ik alle beledigingen persoonlijk had moeten opvatten, zat ik hier nu als gefrustreerd persoon want ik heb wat naar mijn hoofd gekregen. Het punt is echter dat ik me niet aangesproken voel,

Het gaat erom dat mensen de beledigende partij niet al te serieus moet nemen en zich niet door een ‘mening’ van een gefrustreerde meteen aangesproken. Het lijkt wel alsof beledigen weer een nieuwe industrie wordt. Advocaten verdienen er tenminste goed aan.

Maar ik bepaal hier zelf de grenzen van mijn vrijheid, door de manier waarop ik ermee omga. En ik behoed mezelf ervoor om me te verlagen om anderen stomme opmerkingen toe te voegen of iets dat mijn waardigheid zou aantasten. Dat zijn ook grenzen die ik zelf bepaal.

Ghandi definieerde vrijheid als volgt: ‘Vrijheid is niet zozeer maar doen waar je maar zin in hebt, maar het begrijpen van de samenhang der dingen’.

De India’se Meester Osho antwoordde desgevraagd: ”Talloze revoluties zijn uitgeprobeerd: Socialisme, communisme, feminisme en vele andere revoluties. Zij hebben de wereld niet veranderd, niet mooier gemaakt. Want ze hebben de mens zelf niet veranderd. De mens bleef steeds dezelfde. Een revolutie is alleen mogelijk als die in de individuele mens plaatsvindt. Anders blijven het pseudo fenomenen. De enige werkzame revolutie is die van de transformatie van bewustzijn in de mens. Pas wanneer miljoenen mensen een transformatieproces ondergaan zal de maatschappij veranderen. Niet omgekeerd. Je kunt niet eerst de maatschappij veranderen en dan hopen dat de mens vanzelf zal veranderen’.

Albert Einstein verkondigde dat een probleem nooit kon worden opgelost op het niveau waarop het is ontstaan.

Met dank aan je vertrouwen in me 🙂 haal ik drie wijze mensen aan, omdat ik het niet beter zou kunnen verwoorden en niet ga proberen het wiel opnieuw uit te vinden. Maar hun boodschappen kan ik wel laten bezinken en deel laten worden van mijn instelling.

S. je hebt gelijk dat we leven in een onrechtvaardige maatschappij, dat we nu kunnen ondergaan hoe het niet moet. En vooral dat we daar lering uit trekken. Dat we keuzes maken om het anders te willen. Dat we meesters worden over het platvloerse materialisme en niet willen afzakken tot het niveau van instellingen die alleen maar leven voor winstmarges ten koste van…..

Tot slot nog een andere vermeldenswaardige reactie:
K. ‘De complexiteit vindt zijn oorsprong in de controverse tussen veiligheid en vrijheid. Als je onbelemmerde vrijheid wenst gaat dit ten koste van regulerende veiligheid opgelegd door regelgevenden. Zonder regels krijg je anarchie en dat werkt per definitie niet. Is zelfs logisch bekeken onmogelijk. Als er niemand machtiger/sterker is dan een ander zouden we allemaal gelijk zijn. Niets is minder waar. We zijn allemaal verschillend in kracht, in macht, in denken en doen. Niemand. afgezien van Opperwezen(s) is almachtig’.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op GRENZEN VAN VRIJHEID

 1. nieuwnieuwshier zegt:

  Haha 😀 Graag gedaan! 🙂

 2. 13.000.000 mensen wereldwijd! Heb me bij deze gebaseerd op cijfers en de infographic van de actiegroepen zoals figtforthefuture. Het schijnt zelfs dat er ettelijke sites van congresleden op zwart gingen omdat die de vele mails en reacties niet konden verwerken. 🙂
  En zoveel klinkt het niet, want Avaaz b.v. heeft wereldwijd 10.000.000 leden en ook zij riepen op om actie te voeren tegen de SOPA en PIPA.

  • nieuwnieuwshier zegt:

   13.000.000 mensen is inderdaad een acceptabel getal, maar 13.000.000 miljoen is dat niet want dat zou 13.000.000.000.000 zijn. 😀 In de tweede zin staat “13.000.000 miljoen”, wat “13.000.000” of “13 miljoen” moet worden, want zoals ik al zei; 13.000.000 miljoen zou 13.000.000.000.000 zijn, wat meer is dan het aantal mensen op de hele wereld. 😀

  • O jeeeeeeee, dat is me totaal ontgaan en ik bleef eroverheen lezen 🙂 :).
   Nu heb ik het verbeterd en bedankt ervoor om me erop attent te maken.

 3. nieuwnieuwshier zegt:

  Informatief artikel! Ik ben zeer blij dat de online acties zo’n groot succes geworden zijn! Nu alleen nog hopen dat het iets uithaalt.

  P.S. Haal even de miljoen weg na 13.000.000 (in je tweede zin), want 13.000.000 miljoen is wel zéér veel. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s