DUALITEIT!

Over dualiteit wordt meestal niet veel meer vermeldt dan tweeledigheid!

  • In de wiskunde wordt daarmee voornamelijk aangegeven de verwisselbaarheid van punten en rechten in de projectieleer,
  • in de informatica is dualiteit`een begrip dat voortvloeit uit het lineair programmeren, de mogelijkheid om een ander optimalisatieprobleem af te leiden van een programmeer probleem door toe- of afname van de capaciteit bij waargenomen beperkingen
  • en in de kwantummechanica  geeft men daarmee aan dat deeltjes zich onder bepaalde omstandigheden als golven gedragen en alle golven zich onder bepaalde omstandigheden als een stroom deeltjes gedragen.

In Plato’s Faidon lezen we met betrekking tot dualiteit:

Het is noodzakelijk voor alles wat een tegengestelde heeft dat het nergens anders uit kan ontstaan dan uit zijn tegengestelde…..”

De Mercuriusstaf of Caduceus is het attribuut van Hermes/Mercurius, de goddelijke boodschapper, een gids voor de mens, genezer en beschermer van kooplieden.
De twee slangen staan voor het dualiteitprincipe, vrouwelijk en mannelijk, leven en dood, goed en kwaad. Ze vullen elkaar aan, maar zijn ook tegengesteld aan elkaar.

We kennen de Mercuriusstaf ook in zijn afgeleide vorm van Esculaap, symbool van de geneeskunst. Van hieruit zien veel alternatieve genezers een symboliek in de slangen die zowel voor de reguliere als voor de alternatieve geneeskunde staat.

Hoe ervaar je als mens dualiteit?  Is het voor de lezer slechts één deel van twee uitersten?  In hoeverre is men ervan bewust dat de dualiteit zich ook binnen in hem of haar bevindt? Slechts vanuit complementair denken kan men tot dit besef komen.

Wanneer een schilder voor een maagdelijk stuk wit linnen staat ziet hij ogenschijnlijk niets. In het wit van het linnen liggen alle kleuren opgesloten, die tezamen het vlak wit maken. Daarom kan hij er van alles op schilderen. Het niets waar hij tegenaan kijkt bevat alles omdat niets en alles nog een eenheid vormen. Uit die eenheid kan iets dus alleen maar herkenbaar worden als dit iets zich van de eenheid afscheidt, zich middels het penseel van de eenheid losmaakt, geleid door de inspiratie van de schilder.  Voordat hij begon te schilderen heeft hij voor zijn geestesoog een beeld gecreëerd dat hij vanuit zijn verbeelding projecteert op het doek. Zijn fantasie heeft het beeld al waargenomen voordat het zich manifesteerde op het doek vanuit het onwaarneembare van zijn geest.

Stel dat de schilder een landschap schildert, dan zondert dit beeld zich af van het al en blijft het complementaire deel achter in de Kosmos. Zoals nog niet lang geleden het positieve beeld van een foto zichtbaar werd door het negatief te belichten op daarvoor geprepareerd fotopapier. Wellicht kunt u zich nog herinneren dat de negatieven van foto’s complementaire kleuren hadden ten opzichte van de uiteindelijke foto. Maar een bepaald negatief kan slechts die ene foto voortbrengen, hij is ermee verbonden.

Inzicht verkrijg je pas door de twee van elkaar gescheiden kanten –het positieve en het negatieve- te vergelijken. Zolang deze twee kanten als een eenheid versmolten in elkaar rusten kun je niets waarnemen, niets herkennen. Bekijk de zichtbare wereld, die zich heeft afgescheiden van de oneindige Kosmos. Alleen doordat het positieve van het negatieve gescheiden tevoorschijn komt, en wij die twee met elkaar kunnen vergelijken, is de schepping herkenbaar. Dit is de dualiteit van de Schepping. Alles bestaat, is herkenbaar bij de gratie van zijn tegenhanger. Wat je ook openbaar of zichtbaar maakt in de waarneembare wereld, zijn complementaire deel blijft in het ongeopenbaarde of het onzichtbare.

Wanneer de chaos zich manifesteert en waarneembaar wordt, blijft het tegenovergestelde of de ordening achter in de Kosmos. Maar waar de één verschijnt moet zijn complement er ook zijn, zij het nog in ongemanifesteerde toestand. Hun saamhorigheid bindt hen eeuwig aan elkaar. De afscheiding is dus alleen maar een schijnbare scheiding, omdat de twee complementaire helften, hoewel gescheiden en uit de allesomvattende eenheid weg gevallen, zich niet van elkaar kunnen verwijderen en elkaar nooit kunnen loslaten. Ze streven ernaar om in hun oorspronkelijke toestand terug te keren, in de Goddelijke Eenheid. Vroeger of later zal zal het zich weer verenigen met zijn complement en opgaan in het Al. De kracht die alles tot de eenheid terug dwingt is van Goddelijke aard en oorsprong.

De schepping –de herkenbare wereld met zijn zichtbare vormen is gelijk een boom, rechts draagt hij positieve, goede vruchten en links negatieve slechte vruchten. Maar beide kanten komen voort uit dezelfde stam, uit dezelfde eenheid.

Alleen door  deze splitsing – voortgekomen uit de eenheid die noch goed, noch slecht maar goddelijk is – verkregen wij kennis en werd inzicht mogelijk. Daarom moet er overal negatief en positief zijn anders was er niets kenbaar en hoegenaamd niet mogelijk. Alleen God is de eenheid Zelf. Hij is de Alfa en Omega en men kan van hem geen beeld of gelijkenis maken, daar God te alomvattend is.

Maar de mens is de maat van alle dingen: geschapen naar God’s beeld en gelijkenis en wordt ook wel de microkosmos genoemd ten opzichte van de oneindige Kosmos.

Logische conclusie is dan ook dat de mens, ieder mens, dualistisch van aard is en alle tegenstellingen in zichzelf tegenkomt. Wanneer hij of zij positieve eigenschappen ontwikkelt, blijft een deel van hem negatief. Onder bepaalde omstandigheden kan dit negatieve deel de overhand krijgen en naar buiten treden of vice versa.

Zulks te ontkennen heeft geen zin; beter is het om meester te worden van zijn negatieve kant door te accepteren dat hij of zij de aanwezige negativiteit onder controle dient te houden of onder omstandigheden functioneel en gecontroleerd in te zetten.

Daarom is het ook beter om het ‘of-of’denken los te laten maar te denken en te beslissen in ‘en-en’termen oftewel complementair.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op DUALITEIT!

  1. Tiny Beckers zegt:

    Dualiteit wordt vaak geinterpreteerd als ruzie met die ander, ikzelf denk inderdaad dat dualiteiten bij het in balans houden van jezelf hoort,zonder dualiteit is de mens eendelig dus in disbalans,inderdaad is het nodig om dualiteiten enkel in te zetten om disbalans in balans te krijgen,
    Het accepteren van je negatieve en positieve eigenschappen, is best moeilijk vind ik,de tweestrijd voelt niet goed,maar ik denk dat dit de groei is waar wij als mens allemaal mee te maken hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s