WAT HEET CRISIS!

Moeder natuur vaart wel bij de huidige economische crisis. Haar vlooien worden gedwongen pas op de plaats te maken en overwegen zelfs .. . ….Back to Basic!

Op dit moment worden we ons steeds meer bewust van het verschil tussen comfort en rijkdom. Tot voor kort was het mogelijk om alles maar aan te schaffen door middel van een lening, dus gewoon op de pof! Niet alleen werden ons deze leningen en creditcards uit de losse pols bij bosjes ‘opgedrongen’, we werden ook ‘overtuigd’ – via geraffineerde reclame en invloed van de directe omgeving – dat we perse de nieuwste snufjes moesten aanschaffen.

Hier en daar werd er wel gesproken over consuminderen en hoorde je van toenemende armoede, maar alles bleef zo’n beetje een ver-van-mijn-bed gebeuren. Echt tot je doordringen deed het niet.

Maar gelukkig werd er ook steeds meer aandacht besteed aan de natuur, natuurlijke leefomgeving, natuurlijke producten….. Ook in contact komen met de natuur kwam steeds meer in de belangstelling. De bijzondere connectie tussen mens en natuur werd herontdekt, maar we realiseren ons gelukkig en hopelijk op tijd hoe schadelijk wij zelf werden voor de natuur. Het begint duidelijker voelbaar te worden dat wij onderdeel zijn van die natuur, dat we op alle niveaus deel uitmaken van die natuur en dan besef je dat je consumentengedrag daarmee in tegenspraak is. Als mens je verbonden voelen met ‘Moeder Natuur’ is niet alleen natuurlijk, maar ook beter voor je eigen evenwicht, je gezondheid en je gelukkig voelen.

De afgelopen decennia verzamelden we een hoop overbodige bezittingen, deden we nutteloze aanschaffingen, lieten we ons de wet voorschrijven door mode ontwerpers en lifestyle magazins, werden we gemakzuchtiger, groeide de afvalberg en grensde ons consumentengedrag aan het onverantwoordelijke. Tegelijkertijd werd ons veel werk uit handen genomen door de technologie, kregen we zodoende veel meer vrije tijd en daarmee sloeg de verveling toe. Daar werd op ingespeeld met nog meer verspilling, kabaal en geestverdovende activiteiten. Omdat we ons niet happy voelde – zonder na te denken over de oorzaken – werden we ook chagrijniger en agressiever. We kwamen in een vicieuze cirkel terecht zonder ons daarvan zo direct bewust te zijn, daardoor besefte niemand hoe of waarom uit die cirkel te breken. Daar was een crisis voor nodig.

Daarom is de economische recessie zo slecht nog niet. We worden als het ware gedwongen om ons uitgave patroon onder de loep te nemen en vooral te gaan strepen in alles wat niets te maken heeft met een evenwichtige levensstijl. Teveel comfort zet aan tot luiheid; verleidt om achter de laptop te blijven zitten en onze sociale contacten nog slechts via Twitter en Facebook te onderhouden.

We ervaren koopkrachtdaling, aantasting van onze vertrouwde levensstandaard en zien nu eindelijk ook hoe krom getrokken de verdeling binnen onze maatschappij is. Overal om je heen hoor en zie je hoe het systeem slagzij maakt. Maar tegelijkertijd doet zich de mogelijkheid voor om een andere, betere samenleving in te richten, om op totaal nieuwe manier met elkaar om te gaan, dankbaarheid te ervaren voor kleine persoonlijke dingen, solidair te worden met je directe omgeving en verantwoordelijkheid te nemen voor je leven.

O ja, je hoorde vaak genoeg dat de wereld maar slecht in elkaar stak en het systeem niet deugde en we geplunderd werden door de overheid……. Maar tegelijkertijd hoorde je dat iedereen erop wachtte tot er van buitenaf iemand of iets zou komen, die wel even alles voor ons recht zou trekken, de slechteriken zou straffen en de goede mensen belonen. Meesters, Goeroe’s, Aliëns of wat dies meer zij. Een grote transformatie stond ons te wachten, waardoor de wereld een dimensie hoger kwam en wij mensen ook zouden transformeren. Wachten…..??? Deze – door ons veroorzaakte crisis – dwingt ons om ons aan te passen en zodoende tot verandering. Ze verlangt dat wij ons bewust worden van gemaakte fouten, goedgelovigheid, gemakzucht…….

Meesters en Goeroes weten dat transformatie alleen in een mens zich kan voltrekken en zullen niet ingrijpen, omdat ze ons zouden beroven van mogelijkheden om op eigen kracht te groeien en te leren. Indien Aliëns een dusdanig peil van beschaving hebben bereikt dat ze door het universum kunnen reizen, zullen ze niet ingrijpen, omdat ze zich anders aan  kolonisatie schuldig zouden maken en ik betwijfel of hun beschaving dat toe zou laten. Anders was het al gebeurd. Onze les is gewoon dat je pas een andere maatschappij kunt krijgen wanneer het merendeel van de mensheid op eigen kracht verandert en aan bewustwording wint.

De crisis kan als een spiegel werken en met elkaar zullen we ons moeten ontworstelen aan de dictatuur van kleine groepen mensen, om met elkaar een betere maatschappij tot stand brengen.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s