DE TOTALE MENS!

Binnen enkele groepen ontstonden discussies rond de thema’s ‘Lichaam-Geest-Ziel, waar hebben we het over?’ en ’20-12-2012, jij bepaalt de uitkomst/ spiritualiteit’.

Binnen deze groepen werden diverse levensovertuigingen ingebracht en ben ik op vragen van anderen ingegaan, maar het is niet aan mij om de meningen van anderen hier weer te geven. Daarom beperk ik mij tot een verslag van mijn eigen inbreng.

Het valt mij op dat in deze discussie en ook in een andere, die elders gevoerd wordt, jullie nog uitgaan van de Christelijke traditie van Lichaam, Geest en Ziel. Zelfs Boeddhisten hebben het over de zeven lichamen van de mens.

Wanneer je uitgaat van reïncarnatie hebben mensen in vorige levens bepaalde kennis en ervaringen opgedaan, die in dit leven meegenomen worden waardoor ze spontaan geconfronteerd kunnen worden met astraal reizen, uittredingen, waarnemingen op afstand. En juist deze mensen willen weten wat dat is, hoezo hun dit overkomt en hoe dit te verklaren en een plaats te geven. Dat leidt vaak tot een vrij intense studie en de juiste mensen die ze ‘toevallig’ tegenkomen. Deze mensen lenen zich ook niet voor experimenten. Ze kunnen op een gegeven moment uitleggen hoe het werkt en voor de rest ‘take it or leave it’.

In de meeste religies en/of levensbeschouwingen wordt uitgegaan van de zevenvoudige samenstelling van de mens, dan wel dat een mens zeven lichamen(voertuigen) heeft. Te beginnen met de Ziel of het Atma als zijnde het meest verfijnde lichaam dat dicht bij de bron in het Collectieve Geheugen verblijft, vervolgens ontwikkelen zich de andere lichamen, die steeds grover van aard zijn en over steeds minder mogelijkheden beschikken. Overeenkomstig hierna volgend schema:

BOEDDHISME:
7. Atma
6. Buddhi
5. Manas    onderverdeeld in: a. Vijnana, b. Wil en gevoelens
4. Kamarupa
3. Prana (betekent eigenlijk energie, dus niet echt een metafysisch lichaam)
2. Lingasharira
1.Sthulasharira

Theosofen: —————————– HINDOES
7. Atma ——————————–   Atma
6. Buddhi ——————————   Buddhi
5. Oorzakelijk lichaam ————– Manas (arupa)
4. Mentale lichaam —————— Manas (rupa)
3. Astrale lichaam ——————- Kama (rupa)
2. Etherisch lichaam —————- Lingasharira
1. Grof-stoffelijk lichaam ———–Deha

  • GRIEKS: —————————-  HEBREEUWEN:
  • 7. Nous ——————————   Neshama
  • 6. Danoia —————————-   ?
  • 5. Phasma —————————  Ruach
  • 4. Eidolan —————————   Nefesh
  • 3. Psyche —————————    ?
  • 2. Skia ——————————   Koech ha Goef
  • 1. Soma —————————–   Goef

IN HET LATIJN  :     7. Spritus  (Hoewel niet gelijkwaardige invulling van Atma) Animus (voor mens en imago of wel 6-5-4)
Corpus (voor anima, Umbra en Corpus of wel 3,2 en 1)

Ook in de oudheid kenden de klassieke Arabische en Chinese religies de zeven lichamen van de mens met de bijbehorende kenmerken.

Maar de kennis van de zevenvoudige indeling van de mens met al zijn voertuigen is wijder verbreid dan de Christelijke Traditie van Lichaam, Geest en Ziel. En ik weet dat ook in ieder geval de Jezuïeten bekend zijn met de zevenvoudige indeling, omdat ik met die daar over gediscussieerd heb.

Het Christendom heeft door de verkorte of ingekorte versie omtrent Lichaam, Geest en Ziel veel verduisterd, versluierd en zo ontstaat er onduidelijkheid rond het begrip Ziel en het begrip Geest. Maar je kunt niet ontkennen dat wanneer miljoenen mensen, onafhankelijk van elkaar tot dezelfde kennis komen omtrent de Ziel en de overige lichamen, dit absoluut geen onzin kan zijn. Of het nu Hindoes, Boeddhisten, Hebreeuwen, Grieken, Theosofen, ingewijden van de Mysteriescholen e.a. gaat.

—————————————————————————————————————————————————

Begrip omtrent het hele scala rond reïncarnatie groeit naarmate je ervaringen opdoet en kennis verzamelt. En dan is het even moeilijk om over dit onderwerp een begin te vinden.

Tijd en ruimte zijn eigenschappen van het stoffelijk denkvermogen en we hebben dat nodig en ontwikkeld omdat wij lineair denken ten gevolge van onze ‘samenstelling’. Tijd behoort dus niet tot de vierde dimensie zoals velen ten onrechte aannemen. De vierde dimensie is materie. Wanneer je een voorwerp waarneemt doe je dat vierdimensionaal: materie, hoogte, breedte en lengte.

Daarom is ‘tijdreizen’ op astraal gebied mogelijk omdat het etherisch dubbel en ook het astrale lichaam niet gehinderd wordt door de beperkingen van onze stoffelijke hersenen.
Maar waarnemen terug in de tijd kan inderdaad ook berusten op herinneringen aan vorige levens omdat je een bepaalde ervaring opnieuw beleeft of dat je door bepaalde emoties nog vastkleeft aan die ervaring uit een vorig leven. Omdat je een antwoord nodig hebt om verder te kunnen.

Een andere mogelijkheid is dat je signalen opvangt uit de Akasha, ook wel het boek des levens genoemd. Dat is een gebied waar alles opgeslagen en gearchiveerd wordt, zoals een verzameling microfilmpjes en op e.o.a. manier kom je in aanraking met het juiste microfilmpje.

Alles in de Kosmos is met elkaar verbonden en zo kun je soms ook waarnemingen doen ‘door de ogen van een ander’ omdat je op een bepaalde telepathische golflengte zit.

Reïncarnatie zelf vind je interessant om te onderzoeken of je wordt overvallen door een duidelijke ervaring: ‘dit heb ik al eens beleefd’ of ‘hier ben ik al eerder geweest, maar in dit leven kan dat niet’. Of je krijgt duidelijke herinneringen.

Dat laatste heb ik aan den lijve ondervonden, maar ook in mijn familie gebeurde dit. Dat heeft ook te maken met de gevolgen van de Japanse bezetting en veel van mijn familie kwam ziek, zwak en ondervoed terug uit de Japanse concentratiekampen. Omdat ze vermoedelijk daardoor niet goed geaard meer waren zagen ze mensen in kleuren, zagen ze gebeurtenissen uit het verleden in de aura’s van mensen.

Een oom van mij overleefde de Birmaspoorweg en toen hij terug kwam woog hij als man van 1.78 nog maar 46 kg. Hij vertelde dat zijn ‘uitweg’ in die situatie was door met zijn geest ‘op reis te gaan’. Hoewel hij nooit in Venetië geweest was kwam hij daar terecht in een andere tijd in een ander leven en toen moet hij gelukkig geweest zijn, want het werd zijn favoriete uitwijkmogelijkheid.

Maar sommige herinneringen uit een vorig leven kunnen zo sterk zijn dat ze je huidige leven beïnvloeden. Mijn jongste zoon vertoonde verschijnselen van een gebroken bekken en kon niet lopen of kruipen. Op het medisch dagverblijf dachten ze dat ik hem had laten vallen en dat niet durfde toe te geven, dus gaf ik toestemming om foto’s te maken. Niets aan de hand, volkomen gaaf en gezond. Maar luisterend naar die discussies tussen de kinderarts en revalidatie arts had ik ineens een AHA-erlebnis en vermoedde dat mijn spruit met een herinnering zat. Enkele weken heb ik hem ’s avonds voor het inslapen in een lichte trance gebracht en zijn (leeftijdsloze) onderbewuste aangesproken en eindeloos affirmaties herhaalt om zijn herinneringen los te laten, “dat was voorbij en hij zat opnieuw in een gezond lichaam”. Op een morgen werden we gebeld: mijn zoontje (toen 2 1/2) was ineens spontaan gaan lopen en op het medisch dagverblijf hadden ze zelfs angst dat hij zou struikelen omdat hij rond sjeesde alsof hij ik-weet-niet-wat moest inhalen. We zijn er halsoverkop naar toe gereden en zijn vaste begeleidster stond zowat te huilen, ze kon het niet verklaren maar was zo blij.
De kinderarts had hier ook geen verklaring voor en duidelijk moeite met ‘een valse herinnering’ vanuit zijn katholieke achtergrond, zoals hij dat letterlijk tegen me zei. Aan de andere kant had hij ook geen verklaring voor suïcidale baby’s of kinderen met zelfdestructieve neigingen. Hetgeen eventueel wel verklaard kon worden met de reïncarnatiegedachte.

—————————————————————————————————————————————————–

Inderdaad zijn sommige zaken niet aantoonbaar of wetenschappelijk te ‘bewijzen’ en naar mijn idee komt dat omdat het zich niet op  een stoffelijk plan afspeelt terwijl wetenschap zich op een stoffelijk en stoffig niveau bevindt. De eerlijke paragnosten zullen in ieder geval hun ervaringen kunnen onderbouwen zonder zich te verliezen in wazig geneuzel. En soms worden ze door de geschiedenis in het ‘gelijk gesteld’. Dus om terug te komen op je vraag omtrent reizen in de tijd vond ik een voorbeeld van ‘waarnemingen in de toekomst’.

Jules Verne werd in 1828 geboren en reisde bijna nooit omdat hij zijn fantasie als zijn favoriete vervoersmiddel beschouwde. Toch schreef hij toekomstgerichte verhalen die qua technologische mogelijkheden en onbekendheid met bestaande natuurwetten boven de doorsnee fantasie uitkwamen.

In 1865 schreef hij ‘Van de aarde naar de maan’ en voorspelde: “we zullen de maan bereiken, we zullen planeten bereiken, we zullen de sterren bereiken met hetzelfde gemak, dezelfde snelheid en veiligheid waarmee we nu van Liverpool naar New York rezen”.

In 1889 schreef hij één van zijn minder bekende verhalen over het Amerika van de toekomst voor een Amerikaans tijdschrift. Nog geen honderd jaar na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring (4 juli 1776), terwijl de Europese staten nog de wereld beheersten en overal op de wereld koloniën bezaten.

Maar Jules Verne beschreef Amerika al als een supermacht, die het gehele Amerikaanse continent had geannexeerd. Terwijl de Verenigde Staten nog in wording was. In zijn toekomstvisie van Amerika hadden de mediamagnaten het voor het zeggen, de heersers over het imperium van ‘telefonetisch journalisme’ – zijn voorspellingen van radio en tv-uitzendingen. Hij voorspelde ook een soort webcam, die hij fonotelefoon noemde, waarmee mensen die duizenden kilomeers van elkaar verwijderd zoijn kunnen praten terwijl ze elkaar ook zien. Met het milieu ging het echter minder goed. Verne voorzag een continent waarin gigantische grote advertenties in de lucht werden ‘uitgestraald’ en het hele land was bedekt met kriskras verlopende elektriciteitskabels als een reusachtig spinnenweb. Terwijl elektriciteit nog helemaal aan zijn opmars moest beginnen, TV nog buiten het bevattingsvermogen van de mensen lag en radio ook nog e.o.a. vaag nieuwtje was.

De één noemt dit verregaande fantasie, die wetenschappers kan inspireren, anderen noemen dit een (niet als zodanig herkende) blik in de toekomst.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s