GOED of KWAAD!!

Achter deze uitdrukking gaat een enorme paraplu schuil, waarvan maar weinigen beseffen hoe die er nu precies uitziet. Veralgemeniseerd en vaag, is dit geworden tot ongekend begrip, maar wel de kort samengevatte weergave van de dualiteit van de Schepping in zijn totaliteit. Daarom begin ik met een noodzakelijke inleiding om tot mijn visie van Goed en Kwaad te komen.

Toen de Schepper zijn statische eenheid bewust verstoorde ontstond de Dualiteit of wel de Licht- en Donkere kant van het Universum. Pure energie met alle gelijkwaardige eigenschappen, doch elkaars tegengestelden. Binnen de dualiteit van de Kosmos bevinden zich hele netwerken en sferen, die zich voeden met goede of kwade energie en naast de wetten van aantrekking en afstoting, min en plus polen, magnetisme enz. bestaat ook de Wet van Oorzaak en Gevolg.

De hele Kosmos leeft, is in beweging en kent geen stilstand. De golfslag van deze energieën worden bepaald door de toe- en afname van positieve of negatieve energie, de eb en vloed van de Lichtkant en de Duisternis van de Kosmos. Ik zou U willen uitnodigen om hierover te mediteren en zelf te visualiseren om uw eigen duidelijkheid te verkrijgen.

De mens is de maat van alle dingen en wordt daarom ook wel de microkosmos genoemd ten opzichte van het Grote Geheel, de macrokosmos.

De meeste religies en oude Spirituele Tradities hebben één bepaald inzicht gemeen en wel dat onze gangbare manier van denken en voelen lijdt onder bepaalde tekortkomingen. Die tekortkomingen weerspiegelen zich in de wereld buiten ons. Ons bewustzijn bepaalt de waarneming van deze ‘buitenwereld’ door wat wij voelen en denken. Ons denken is weer gevormd door onze opvoeding, conditionering, persoonlijke ervaringen en zo kijken wij tegen de wereld aan en nemen wij waar wat wij herkennen en uit herkennen volgt onze strikt persoonlijke waarheid en waarneming.

Welke details vallen ons op? welke pijnmomenten slepen wij met ons mee? hoe belangrijk is persoonlijke erkenning voor ons? waar zijn wij op gefocust? wat sluiten wij buiten? Hoe ziet ons zelfvertrouwen eruit? waar staren wij ons blind op? waar zijn we bang voor? waar zijn wij ‘ziende blind’?………

Een veelgebruikte oefening van mij bestond uit een korte wandeling en vervolgens bij een kopje koffie op de ‘thuisbasis’ de mensen te vragen om een ‘getuigenverslag’ te schrijven. Diverse – soms totaal- verschillende verhalen over dezelfde wandeling waren de uitkomst en daarmee kon ik de relativiteit van ‘het waarnemen’ aantonen. Het goede nieuws daarna was, dat een radicale transformatie van je bewustzijn wel degelijk tot de mogelijkheden behoort.

In zijn bestseller ‘De nieuwe Aarde’ schrijft Eckhart Tolle : “Sinds mensenheugenis was de mogelijkheid tot transformatie de boodschap van Lichtbrengers als Boeddha, Jezus en anderen. Staat de mensheid er nu meer open voor dan toen? Wat kunnen wij doen om deze verschuiving in onszelf te versnellen? Hoe kunnen we het nieuwe, ontwakende bewustzijn herkennen?”

Wanneer je in India een Tempel binnengaat, stuit je op twee ‘afzichtelijke demonachtige beelden’ links en rechts bij de ingang. Vanuit je Christelijke achtergrond ben je geneigd om te denken dat ze je angst aan moeten jagen om je buiten te houden. Doch vanuit het Hindoeïsme hebben deze beelden een totaal andere boodschap: Je moet eerst de demonen van de buitenwereld (zoals jij die beziet) en je binnen-demonen onder ogen zien, een plaats geven en/of loslaten, voordat je de Tempel binnen kunt.

De demonen voor de Tempel in de buitenwereld roepen je als het ware op tot een diepgaand zelfonderzoek, verlangen eerlijkheid tegenover jezelf. Dat betekent jezelf niet tevreden stellen met schijnzekerheden of troostende illusies die je een veilig gevoel geven, maar geenszins wortelen in de realiteit.

Je demonen in ‘de ogen zien’ betekent dat je niet het mooiste van jezelf krijgt te zien en met een beetje fantasie kom je zo’n gebeeldhouwde demon tegen, althans ervaar je hem zo. De slagtanden en uitstekende tong voor vraatzucht en alles verslindende honger naar meer, de uitpuilende ogen voor het afdwingen van macht die je je wenst, de klauwen voor de emoties waarmee je je tegenstander aan stukken zou willen rijten……….

Kunstenaars en Hollywood hebben in dit opzicht hun fantasie de vrije teugel gelaten en het Kwaad, de Duivel en Demonen met de meest fantastische vormen en animaties in beeld gebracht. Hierbij wordt rechtstreeks ingespeeld op moeilijk te definiëren archetypen, nachtmerries en ongrijpbare angsten van mensen. Daarmee hebben ze het Kwaad onwetend een dienst bewezen, want zo zal niemand zich verder verdiepen in de vraag waar het Kwaad nu werkelijk uit bestaat en hoe we het kunnen traceren.

In tegenstelling tot wat men verwacht werkt het Kwaad juist heel subtiel, zit fraai in het pak, ziet er mooi uit en komt met ‘relatiegeschenken’. De duistere kant neemt ook de tijd om zijn werk te doen: Het tot stand brengen en in stand houden van Chaos, angst, verwarring, onbehagen, onwetendheid, gevoelens van eenzaamheid, machtswellust, jaloezie, kwaadheid op alles en iedereen, ongebreidelde lusten en alles wat een mens maar kan weghouden van kennis en een gezonde ontwikkeling. Ongelukkige, gefrustreerde, kwade, jaloerse, bange mensen voeden de Duistere kant met negatieve energie. En de Duistere kant heeft in dat opzicht onverzadigbare honger en zal zijn leveranciers met alle mogelijke middelen in stand houden. Zich bedienen van lagere (inferieure) entiteiten om mensen te manipuleren. De beste dekmantel voor deze duistere kant is onbekendheid, ongeloof en onwetendheid.

De Lichtkant van het Universum voedt zich met positieve energie van liefhebbende wezens, dankbaarheid, schoonheid in kunst en muziek, genieten van simpele dingen, zorgen voor anderen en de natuur, creativiteit, geduld, vergevingsgezindheid, harmonie, wijsheid, evenwichtigheid, blijdschap……. Deze kant respecteert de vrije wil en de persoonlijke ontwikkeling en is gericht op ondersteuning en DIENEN. In tegenstelling tot die andere kant, die alleen maar neemt en wil hebben.

En de mens, de microkosmos, is een afspiegeling van beide kanten en kan slechts door bewustwording verantwoorde keuzes maken. De scheidslijn tussen Licht en Donker is flinterdun en net als het dualisme in de kwantumfysica, waar deeltjes zich soms als golven gedragen en golven zich als deeltjes voordoen, wisselt de uitwerking van bepaalde eigenschappen van plaats. Een negatieve emotie kan positief worden ingezet, een positieve instelling het verwerpelijke gedrag van iemand ontzien, waardoor het kwaad verder woekert.

Agressie is over het algemeen een negatieve emotie, maar kan handig zijn om te gebruiken bij het omspitten van een tuin en kunstenaars hebben agressie nodig om te kunnen scheppen. Eindeloos begrip, het bedekken van boosaardig gedrag met de ‘mantel der liefde’ kan leiden tot het in stand houden van dit gedrag en het beschadigen van mensen en dieren. Zoals pesterijen op het schoolplein of het kwellen van dieren, waar een goed pak slaag meer effect zou sorteren ook t.a.v. verdere gevolgen. Omdat geen menselijk ego zonder grenzen of structuur kan en net zolang doorgaat tot hij er tegenaan loopt.

Teveel begrip is net zo fout als kortzichtigheid, zwijgen is soms goed en soms fout. Je kunt actief en passief schuldig zijn……….. Wanneer je naar het ene kijkt en zoekt naar de tegenhanger, zie je de twee uitersten, die uiteindelijk een zelfde resultaat tot stand brengen vanuit de min of plus polariteit. Daarom is het zaak de balans in het midden te zoeken. Maar ook je verantwoordelijkheid te nemen voor datgene dat op je pad komt.

Feitelijk zitten goed en kwaad simpel in elkaar en ontdaan van heiligenkransen en duivelsoortjes kan ieder voor zich invullen aan welke kant van het Universum hij/zij voeding geeft.

 

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s