EGOBESITAS!

In één van de discussies van de groep Motion stuitte ik op een nieuw begrip en de belangrijkste verklaring, dan wel opheldering betreffende mensen met een burn-out of langdurige depressies.

Iemand beschrijft hoe ze terecht komt op een lezing van een eenvoudige boeddhistische monnik en daar antwoorden vindt op haar worsteling  uit een diep dal ten gevolge van een zware depressie. Ze omschrijft dit als volgt: In mijn beleving was mijn depressie vooral een continue, ondraaglijke geseling van verlammende, veroordelende gedachten. Ik kon niet tegemoet komen aan de eisen die ik mezelf stelde en de bedreigende represailles die daarop volgden. Ik kon geen goed doen. Ik keurde mezelf volledig af”.

De monnik vraagt aan zijn toehoorders: ‘We all suffer from our ego….right?’ ‘Who suffers from his or her ego at this moment?’ En velen moeten dit beamen. De monnik vat deze instemming samen met: ‘We hebben allemaal dat stemmetje van binnen dat een eigen leven schijnt te leiden. We voelen allemaal deze aanwezigheid in ons, dat ons blijft vertellen dat het allemaal niet loopt zoals dit of dat… en anders…. We hebben allemaal angstige en pijnlijke gedachten, die we maar niet stil kunnen zetten. Klopt toch?

Na een lange stilte waarin zijn toehoorders het herkenbare uit zijn woorden overdenkt begint de monnik te lachen. Het begint met een voorzichtig gegrinnik en groeit uit tot een onbedaarlijke lachbui. ‘That ego’…. ‘Hahahaha’ ….. ‘That ego’…. ‘Hahahaha’.

De toehoorders voelen zich ongemakkelijk omdat dit iets nieuws is: lachen om je ego! Maar het gelach werkt zo aanstekelijk dat iedereen wel mee moet lachen.

Langzaam bedaart het lachen van de monnik en vervalt hij weer in een stilte. Dat maakt het voor de toehoorders nog onaangenamer, waarna zijn volgende vaststelling als een mokerslag binnenkomt. “Lieve vrienden… het grappige is dat er geen ego is. Het geeft niet hoe lang en hoe diep ge graaft, je zult je ego nergens vinden. Dus neem jezelf – je Zelf- niet al te serieus. Ontvlucht of bestrijdt het ego niet, maar lach erom”.

Dit is een belangrijke boodschap, de kern waar alles om draait.

In mijn cursusboek geef ik dit als volgt weer, ter voorbereiding op een bepaalde meditatie:

  • Je ego is in de fysieke we­reld nodig als een werktuig om je te handhaven tussen alle andere werk­tuigen. Je ego is gemakkelijk om je afscheiding van andere individuen voor je zelf te verklaren of te begrijpen. Hetzelfde geldt voor je karakter of geaardheid, want dat heb je ook maar tijdelijk nodig en dit alles werd gevormd en geconditio­neerd door de omgeving waar­in je geboren werd.
  • Het leven helpt je vaak met een crisis. Een crisis is iets waar je ego geen uitweg meer ziet omdat het zich spiegelt aan andere ego’s en veelal is opgebouwd uit vooroordelen. Pas wanneer je bereid bent alles los te laten wat jou zo belangrijk lijkt, laat je feitelijk je ego los zodat je zicht op de actualiteit helder wordt en dient de oplossing zich aan. Daardoor zul je ook merken, dat je ster­ker dan ooit uit de crisis te voorschijn komt omdat je jouw onafhankelijkheid op je ego hebt bevochten en deze kan relativeren tot  .???.

Veel van onze zorgen en ang­sten draaien om zelfbehoud omdat ons ego niet voldoende is gevoed met vertrouwen in het leven zoals het zich aandient. We hebben angst voor pijn en voor verdriet lopen we weg. Gezichtsverlies, goede naam……Wanneer je het gevoel krijgt dat dit alles tussen je vin­gers door glijdt, dat alles van je afgepakt wordt; als je met zo’n crisis ge­con­fronteerd wordt, dan is dit voor jou de volmaakte weg. De enige goede weg…….. Weet wie je bent en ken de ultieme zin van het bestaan.

Het wordt onze ego’s vandaag de dag niet gemakkelijk gemaakt. In tegendeel, er wordt van alles in stelling gebracht om het ego juist te ‘versterken’. Op seminars worden mensen opgejut om anderen en vooral concurrenten de loef af te steken. Glossy tijdschriften exposeren gephotoshopte modellen in exorbitante omgevingen, extreme make-overs op de TV om ons vooral te laten ervaren hoe armzalig we er uit zien zonder een leger van visagisten en modeontwerpers…………

Maar haalt u zich eens iemand voor de geest die aan fysieke obesitas lijdt. Hebt u gezien hoe moeilijk deze mensen het hebben om hun gewicht mee te slepen, hoe beperkt ze zijn in hun bewegingsvrijheid? Hoe ze zichzelf hebben opgegeven en hoe onaantrekkelijk zij zichzelf ervaren?

Vertaal die beelden eens naar egobesitas en probeer eens die ego’s te visualiseren, die een onnoemelijke gewicht aan vooroordelen met zich meeslepen en zichzelf beperken in hun bewegingsvrijheid en onzekerheid omtrent hun zelfbeeld. Geobsedeerd door het idee hoe anderen hen zien of moeten ervaren.

En lach eens om de illusie die maatschappij heet, maar ook om uw illustere ego.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen, Maatschappelijk en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s