VERDWENEN BESCHAVINGEN!

“Er zijn al zoveel beschavingen verdwenen, dus ook onze beschaving staat op het punt om te verdwijnen al zal dat nog wel enkele decennia duren”.

Deze opmerking lokte meteen een discussie uit tussen een vriendin van me en mijn persoon. Hier en daar gooiden anderen er een opmerking tussen door, waardoor de discussie op een aantal zijpaden raakte en voor we het beseften waren we twee-en-een-half uur verder.

Als eerste voorbeeld werd aangehaald de ondergang van het Romeinse Rijk maar ik vond niet dat we van een verdwenen beschaving mochten spreken. De oorspronkelijke Romeinen mogen dan niet meer zo prominent aanwezig zijn als zo’n 2000 jaar geleden, maar hun kennis en verworvenheden zijn geenszins verdwenen.

 • We schrijven nog steeds in Romeins schrift en gebruiken incidenteel nog Romeinse cijfers, hoewel de Arabische cijfers uiteraard nog het meest gangbaar zijn;
 • Het Romeins Recht leeft nog steeds voort (naast het Kerkelijk Recht) in onze huidige wetgeving;
 • Hun architectuur, aquaplaning, militaire strategieën en scheepsbouw zijn tot op heden een bron van inspiratie en een voorbeeld van vakmanschap;
 • De door hen aanbeden Goden vinden we terug in de benaming van de planeten van ons zonnestelsel: Mercurius, Venus, Mars, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. In de astrologie staan deze planeten zelfs nog bekend om de bijbehorende eigenschappen.
 • Hun manier van leven en handelen heeft tot op heden menig schrijver geïnspireerd en dank zij Hollywood weten we uit de diverse films en TV series hoe het er in het dagelijks leven van het Oude Rome aan toe ging.

Zelfs in de Bijbel kom je niet om het Romeinse Rijk heen en hoewel het niet meer in de oude vorm bestaat zul je ‘verdwenen beschaving’ moeten relativeren.

Dat geldt ook voor de Griekse Beschaving die, zoals algemeen bekend, vooral grote denkers voortbracht. Hun stellingen en hypotheses stonden aan de wieg van veel wetenschappen, wiens kennis tot vandaag de dag aan alle universiteiten wordt onderwezen. Van enkele Griekse filosofen is nog steeds van een directe invloed sprake. Zoals Hypocrates, die nog steeds een rol speelt in de geneeskunde met zijn eed, die iedere arts dient af te leggen en door zijn elementenleer; Aristoteles, wiens visie, grote invloed uit oefende op het Christendom en de Islam; Pythagoras en Archimedes, die de grondslagen legden voor respectievelijk onze wiskunde en natuurkunde. Plato, die algemeen beschouwd wordt als de bewaarder/ sleutelhouder van de Atlantische Traditie……………

Want zelfs Atlantis leeft nog voort in ons denken. Edgar Cayce wijdde 700 readings aan Atlantis, aan de hand waarvan belangwekkende archeologische ontdekkingen zijn gedaan. Verschillende Griekse geschiedschrijvers zoals b.v. Homerus beschreven het Atlantische rijk en waar komt de naam Atlantische Oceaan vandaan? Socrates e.a. spraken openlijk over het Sterrevolk!

Onderzoek naar de Egyptische beschaving kwam in de westerse wereld pas op gang na de veldtocht van Napoleon en dat onderzoek is nog steeds levendig en gaande.

Mijn punt is echter dat de voorgaande beschavingen geenszins verdwenen zijn en aan de samenleving hun gedachtegoed en kennis hebben nagelaten. Dat deze culturen niet meer existeren omdat ze vervangen zijn door andere of omdat hun manier van leven in verval raakte wil nog niet zeggen dat hun bestaan is uitgewist.

De kennis van het oude Egypte met zijn Mysteriescholen is ondergronds generaties lang doorgegeven en bewaakt totdat de tijd rijp zou zijn om ze weer aan de openbaarheid prijs te geven.

Onze ‘beschaving’ is niet bepaald geweldig te noemen en zal wellicht over een paar honderd jaar in de geschiedenisboeken worden omschreven als een “samenleving, die op onverantwoordelijke manier met het milieu omging, de aarde beroofde van haar grondstoffen puur voor persoonlijk gewin, zijn technologische ontwikkelingen misbruikte, zich diverse keren schuldig maakte aan grootschalige genocide en zijn volkeren gevangen hield in financiële slavernij”.  Met hopelijk nog een voetnoot betreffende onze grote componisten, kunstenaars en eigentijdse denkers zoals John Locke, Montesqieu, Goethe enz………..

Maar ook deze samenleving zal van voorbijgaande aard zijn en een andere cultuur voortbrengen. Van deze cultuur kunnen we leren hoe het niet moet, maar we bezitten de mogelijkheden om tot een betere samenleving te kunnen komen.

“Er is niets nieuws onder de zon. Alles wat Nu is, was er altijd al en zal steeds opnieuw zijn” (Marcus Aurelius).

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op VERDWENEN BESCHAVINGEN!

 1. Kandace zegt:

  A unique discussion is certainly well worth feedback.
  There is uncertainty which that you need to write more this particular matter, it
  might be described as a taboo issue nevertheless typically folks tend not to go over these subject matter.
  To another! Thank you!!

 2. This Blog was most helpful, your ideas are straight to the point, and the colors are cool too.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s