DE KRISTALLEN GROT….

Jaren, zo niet decennia geleden kreeg ik een boek met de titel: ‘The cristal Cave’ waarin beschreven het verhaal van de jonge tovenaar Merlijn, die opgroeide in deze grot. Zonder te weten wie hij feitelijk was en waar hij vandaan kwam. Maar ook nadat hij in de openbaarheid opereerde als de grote wijze man achter Koning Arthur en de architect van Camelot keerde hij regelmatig terug naar deze kristallen grot om zich op te laden en omdat deze grot kennelijk als een soort batterij, maar ook als archief  functioneerde. Het was een prachtig mystiek verhaal vol symboliek en ik heb het verschillende keren gelezen voordat ik het verder gaf.

In de loop der jaren leerde ik dat alle ‘verslaggeving’ rond de tovenaar Merlijn eigenlijk een verzameling verhalen betreft over meerdere mystieke personages en middeleeuwse sjamanen. Dat in veel sagen en legenden, maar ook binnen historische geschiedschrijving grotten een belangrijke en oorspronkelijke rol spelen.

Als één van de voorbeelden het bekende verhaal van de ‘groene kinderen’ die uit een grot opdoken in Woolpit  in Suffolk, Engeland, tijdens de regering van Koning Stephen in de 12e eeuw. De twee kinderen, die broer en zuster bleken te zijn, zagen er verder gewoon als mensen uit behalve dus hun groene huidskleur en het feit dat ze een totaal onbekende taal spraken. Hun voorkeur voor eten ging uit naar groene bonen, maar uiteindelijk leerden ze ook ander voedsel te eten, waardoor de groene kleur van hun huid enigszins afnam, en kregen ze de engelse taal onder de knie. De jongen stierf na enige tijd, maar het meisje wist zich aan haar nieuwe leven aan te passen al hoewel ze nogal vrijgevochten overkwam. Toen ze het engels voldoende meester was vertelde ze dat zij en haar broer uit een ondergrondse wereld afkomstig waren met de naam St.Martinsland, waar de bewoners een groene kleur hadden.  Naderhand gebeurde iets dergelijks in Spanje, waar ook een paar groene kinderen opdoken, maar nu in de 18e eeuw.

Maar ook kristallen kennen een lange geschiedenis. Doch inmiddels zijn ook enkele belangrijke eigenschappen van kristal in kaart gebracht en worden inmiddels veelvuldig toegepast. Het boek ‘the cristal cave’ was geschreven voordat algemeen bekend werd dat kristal onder meer een ideaal data opslagmedium is…

Wanneer mijn fascinatie voor kristallen begonnen is kan ik me niet meer precies herinneren, maar mede daardoor trok het verhaal van de Naica Crystal Caves in Mexico mijn aandacht, vielen de filmpjes op YouTube me op.

Begonnen als een gewoon mijnontginnings project van een ertsmijn die onder water stond, waar met behulp van zware pompen het warme water kon worden afgevoerd naar een steeds groter wordend waterbekken in de woestijn. Naar gelang er steeds meer water werd weggepompt lukte het om steeds dieper in het gangenstelsel door te dringen en zo werd uiteindelijk de kristallen grot ontdekt. Gigantische manshoge kristallen met een doorsnee van zware balken groeiden kriskras door een ruimte die niet direct te overzien bleek.

Het bleek echter niet mogelijk voor mensen om lang in die grot te verblijven omdat de temperatuur daar ca. 48,8 graden C bedroeg met een vochtigheidsgraad van bijna 100%. Een verblijf van langer dan ca. 8 minuten bleek dodelijk voor mensen, omdat de temperatuur binnen het menselijk lichaam opliep en niet middels zweten kon worden afgevoerd omdat de hoge vochtigheid van de omgeving dit onmogelijk maakte.

Maar vanwege het belangwekkende, het unieke van van deze uitzonderlijk grote kristallen (tot nu toe de grootste ter wereld) besloot men contact op te nemen met een aantal wetenschappers, die ondersteuning kregen van NASA.  Bij NASA wilde men onderzoeken of er mogelijk buitenaardse kiemen, bacteriën of cellen te traceren zouden zijn, of deze kristallen mogelijk een toegangspoort prijs zouden geven tot buitenaards leven…..

In de mijngang vóór de kristallen grot werd een gevanceerd onderzoekcentrum ingericht waar ondermeer de levensfuncties van de onderzoekers kon worden bewaakt en ook kregen die de beschikking over speciale veiligheidskleding zodat ze ongeveer 30 minuten aaneen in de kristallen grot konden verblijven voor hun onderzoeken. In deze pakken waren lagen ijs aangebracht om te voorkomen dat de wetenschappers letterlijk oververhit raakten.

De kristallen bleken aan de buitenkant zachter te zijn dan een menselijke nagel, doch de kern was harder dan diamant. Een stukje kristal werd opgestuurd naar een laboratorium in Noorwegen om de oudheid van de kristallen exact vast te stellen, die volgens eerste gangbare onderzoekmethodes een schatting van tussen de 200.000 en 400.000 jaar opleverde. In Noorwegen beschikt men over meer nauwkeurige methodieken midderls radioactiviteit en van daar kwam de uitslag: ruim 500.000 jaar!

De meeste opwinding ontstond toen er tussen de kristallen eencellige organismen werden gevonden doch vervolgens werd het stil rond dit project.

Maar inmiddels daalt de temperatuur in de grot met gemiddeld een graad per jaar vanwege de luchtstroom die het weggepompte water vervangt. De kristallen beginnen daardoor in omvang af te nemen en zelfs af te brokkelen.

Op de hiernavolgende filmpjes kunt u het verloop van ‘t onderzoek nader bekijken:

deel 1   http://youtu.be/KSbId57pzm4

deel 2   http://youtu.be/co3jDaWzxUc

deel 3   http://youtu.be/my0pDEzyjBc

deel 4   http://youtu.be/ZcuMek9Dcu0

deel 5   http://youtu.be/Kf6ChGLC8Es

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Mysteries en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s