SOLIDARITEIT!

Er is een hoop onrust ontstaan rond de verkiezingen en de meeste mensen bereiden zich voor op komende zware tijden. Maar ook onrust en rellen. Want een hoop mensen laten via Sociale Media weten dat ze het niet meer pikken, de huidige gang van zaken. Ook wordt het steeds duidelijker dat er een hoop informatie wordt achter gehouden door de main stream media en dat er alleen nog maar geleuterd wordt op TV en radio. Ook is duidelijk dat de politiek geen oplossingen biedt voor de toekomst.

Maar de achterliggende verkiezingen hebben toch iets goeds achter gelaten en met het voorbeeld van Occupy voor ogen zijn er diverse groepen als paddestoelen uit de grond geschoten. Het kernwoord is SOLIDARITEIT. Maar ook het begrip de ‘macht van het getal’. Wanneer voldoende mensen begrijpen dat ze alleen maar veranderingen teweeg kunnen brengen indien ze elkaar steunen in overmacht situaties. Zoals bij afsluiting van elektra en gas door nutsbedrijven, huisuitzettingen en beslaglegging door deurwaarders.

Niet meer alleen ergens alleen op af gaan, maar met vier of vijf man. Of het nu gaat om naar de Gemeente mee te gaan, of naar de politie om aangifte te doen, of naar een (pro deo) advocaat om te zorgen dat die je belangen fatsoenlijk behandeld of ……. Gewoon per oproep beschikbaar te zijn om iemand bij te staan en het verdeel en heers klimaat te doorbreken. Elkaars kennis en kunde benutten ten behoeve van solidariteit.

Regelmatig bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen en hulptroepen te formeren.

Vrij kort na de verkiezingen zijn er al groepen bezig om deze opzet te structureren en binnenkort komt er ook een interactieve website voor dit doel. Wij hopen dat veel mensen zullen overgaan tot het formeren van zulke platforms.

Solidariteit, luisteren naar elkaar, leren effectief te discussiëren met overheid en gezagdragers over hoe zij staan tegenover waar ze mee bezig zijn; leren om je niet af te laten leiden van hetgeen waar je voor komt en weer terugkeren tot de ‘rode draad’ van het probleem. Want ambtenaren worden getraind in afleidingsmanoeuvres, gesprekken de andere kant opsturen, mensen onzeker te maken door je probleem te bagatelliseren…..

Met meerdere mensen lukt dat niet zo makkelijk en zal een groep ook niet snel gefrustreerd raken of uit onmacht fel reageren. En al helemaal niet wanneer er één van de mensen aantekeningen maakt.

Inmiddels hebben we al gemerkt, dat dit een andere mentaliteit verlangt van een hoop mensen. Ten eerste de argwaan of de drempel bij sommige mensen, die de afgelopen decennia zijn ‘gehersenspoeld’ met : ieder voor zich en God (hopelijk) voor ons allen!

Andere drempels zijn:

 • toegeven dat je hulp kunt gebruiken of nodig hebt en ontdekken dat je samen sterker      staat;
 • een stuk ego opzij zetten om te vervangen door je bewust te worden van      gelijkwaardigheid als uitgangspunt. Status en een goed gecultiveerd imago leek zo belangrijk, maar wat blijkt dat in de praktijk voor waarde te hebben?
 • valse trots, die ook verhinderd dat je eerlijk naar jezelf kijkt hoe je over komt;
 •  niet in het verleden met onrecht blijven hangen, maar vooruit kijken naar hoe je dat beter kunt ondervangen
 • (voor)oordelen opzij zetten, zeker naar bepaalde ‘gebrandmerkte’ groepen;
 • beseffen dat je niets hoeft te bewijzen, maar dat je aanwezigheid al een wereld van      verschil kan maken voor anderen.

Het wordt een weg van vallen en opstaan en misschien is het goed dat er een crisis komt om mensen bewust te maken van hoe mensen elkaar nodig hebben.

In de afgelopen weken hebben we al veel gesprekken gevoerd met bovenstaande conclusies vooralsnog ten gevolge. Maar we hebben ook veel geleerd en we kwamen mensen tegen die al een eind in deze richting gevorderd zijn.

Ik wil dit (eerste) betoog eindigen met een stukje van Johan Oldenkamp (www.Pateo.nl) :

Ik heb meegedaan met de parlementsverkiezingen omdat ik van mening ben dat de problemen in Nederland alleen door meer inspraak en meer openheid kunnen worden opgelost. Dat geldt natuurlijk niet alleen in Nederland, maar we dienen toch ergens te beginnen, en de Tweede Kamerverkiezingen van twee weken geleden leken mij daarvoor een uitstekend begin. Helaas is het de SOPN niet gelukt om boven de kiesdrempel uit te komen. Moet ik nu de handdoek maar in de ring gooien omdat er in Nederland nog steeds te weinig inspraak en openheid is? Nee, dat doe ik niet, omdat ik weet dat we uiteindelijk 100% openheid en 100% inspraak in Nederland zullen krijgen, wanneer wij dat als gezamenlijke burgerbevolking van dit land willen. En dat gaat gebeuren zodra de meerderheid in Nederland de sprong heeft gemaakt naar een hoger niveau van bewustzijn, dat wil zeggen het bewustzijn vanuit de eigen kracht naar het bewustzijn vanuit de heelheid van alles.

In mijn naïviteit ging ik ervan uit dat de mensen die zich wilden gaan inzetten voor de SOPN allemaal een hoger bewustzijn zouden hebben. Uit wat zich nu allemaal afspeelt binnen de SOPN wordt mij duidelijk dat sommigen echter nog helemaal niet begonnen zijn aan de reis naar binnen. Dat mag iedereen ook gelukkig helemaal zelf weten. Maar wat al deze lieve, goedbedoelende mensen van mij niet mogen, is mij min of meer te dwingen andere mensen te veroordelen. De behoefte om andere mensen te veroordelen hoort bij machtsbewustzijn. Op een hoger niveau heb je die behoefte namelijk helemaal niet meer. Je bent dan immers alleen maar dankvoor voor wat die ander jou laat zien. Hoe vervelender wij die ander beleven, des te meer we mogen zien … van onszelf!

Dankbaarheid voor de beleefde dualiteit is daarom de sleutel naar een hoger bewustzijn. Anderen of jezelf buitensluiten zorgt er alleen maar voor dat jouw dualiteitbeleving hardnekkiger wordt. Ook daar mag iedereen zelf keuzes in maken. Uiteindelijk komen we allemaal wel weer thuis. De één alleen ietsjes eerder dan de ander”.

Toevoeging:

Nico van den Bergh zegt  26 september 2012 om 1:13 pm

Kent u de film “Cabaret”, met Liza Minelli? Daar komt een scene in voor waarin de drie hoofdrolspelers, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, een uitstapje naar het platteland rondom Berlijn maken. Op enig moment stoppen ze bij een herberg om iets te eten. Andere bezoekers van die herberg zijn mensen die helemaal grauw en murw gebeukt zijn door de destijds totaal verwoeste Duitse economie. Opeens staat er een jongen in SA-uniform op en die begint, heel mooi, te zingen. Dan blijken er meer bruinhemden op het terras te zitten die, één voor één, de jongen met zang en muziek bijvallen en je ziet de grauwe en murw gebeukte mensen helemaal opleven; die kregen weer hoop op betere tijden!

Thans maken veel mensen zich zorgen over hoe het nu verder moet met de economie en hun eigen koopkracht, maar in discussies die ik voerde via sociale media als LI en Twitter merkte ik, dat diezelfde mensen vaak inhoudelijk totaal niet geïnteresseerd waren in oorzaken, beleidsbeslissingen en gevolgen! Veel mensen zijn zich ervan bewust dat er moet worden bezuinigd, maar de invulling daarvan laat de meesten van die mensen blijkbaar koud, want als ze de Miljoenennota 2012 hadden gelezen, hadden ze kunnen zien dat de overheid, in plaats van te bezuinigen, in de komende jaren alleen maar meer wenst uit te geven; ieder jaar opnieuw! Om toch aan de 3% norm van het Verdrag van Maastricht te kunnen voldoen, is de “Kunduz-coalitie” (VVD, CDA, D66, GL en CU) ermee akkoord gegaan om die hogere uitgaven schaamteloos af te wentelen op het Nederlandse volk, in de vorm van belastingverhogingen en andere lastenverzwaringen!

Ongeveer een derde van de mensen die op de PvdA stemden deden dat dan ook niet omdat die partij tegen dat akkoord was, maar omdat ze gewoon niet wilden dat de VVD aan de macht zou komen; net zoals ongeveer een kwart van de VVD stemmers gewoon niet wilde dat de PvdA aan de macht zou komen!

Door het verloop van de verkiezingen, het gebrek aan belangstelling voor inhoud bij veel kiezers, in combinatie met het afstraffen van partijen waar het intern rommelt, doet mij, kortom, vermoeden dat steeds meer Nederlanders ook op zoek zijn naar leiders die hen gaan vertellen wat goed is voor ons land.

Laten we hopen, dat die leiders dan nieuwe Gandhi ‘s, Kings of Mandelaas zijn en geen Hitlers of Mussolini ‘s!

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op SOLIDARITEIT!

 1. First of all I would like to say terrific blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear your head before writing.
  I’ve had a difficult time clearing my mind in getting my ideas out there. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips? Thanks!

 2. Kent u de film “Cabaret”, met Liza Minelli?
  Daar komt een scene in voor waarin de drie hoofdrolspelers, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, een uitstapje naar het platteland rondom Berlijn maken.
  Op enig moment stoppen ze bij een herberg om iets te eten. Andere bezoekers van die herberg zijn mensen die helemaal grauw en murw gebeukt zijn door de destijds totaal verwoeste Duitse economie.
  Opeens staat er een jongen in SA-uniform op en die begint, heel mooi, te zingen. Dan blijken er meer bruinhemden op het terras te zitten die, één voor één, de jongen met zang en muziek bijvallen en je ziet de grauwe en murw gebeukte mensen helemaal opleven; die kregen weer hoop op betere tijden!

  Thans maken veel mensen zich zorgen over hoe het nu verder moet met de economie en hun eigen koopkracht, maar in discussies die ik voerde via sociale media als LI en Twitter merkte ik, dat diezelfde mensen vaak inhoudelijk totaal niet geïnteresseerd waren in oorzaken, beleidsbeslissingen en gevolgen!
  Veel mensen zijn zich ervan bewust dat er moet worden bezuinigd, maar de invulling daarvan laat de meesten van die mensen blijkbaar koud, want als ze de Miljoenennota 2012 hadden gelezen, hadden ze kunnen zien dat de overheid, in plaats van te bezuinigen, in de komende jaren alleen maar meer wenst uit te geven; ieder jaar opnieuw!
  Om toch aan de 3% norm van het Verdrag van Maastricht te kunnen voldoen, is de “Kunduz-coalitie” (VVD, CDA, D66, GL en CU) ermee akkoord gegaan om die hogere uitgaven schaamteloos af te wentelen op het Nederlandse volk, in de vorm van belastingverhogingen en andere lastenverzwaringen!

  Ongeveer een derde van de mensen die op de PvdA stemden deden dat dan ook niet omdat die partij tegen dat akkoord was, maar omdat ze gewoon niet wilden dat de VVD aan de macht zou komen; net zoals ongeveer een kwart van de VVD stemmers gewoon niet wilde dat de PvdA aan de macht zou komen!

  Door het verloop van de verkiezingen, het gebrek aan belangstelling voor inhoud bij veel kiezers, in combinatie met het afstraffen van partijen waar het intern rommelt, doet mij, kortom, vermoeden dat steeds meer Nederlanders ook op zoek zijn naar leiders die hen gaan vertellen wat goed is voor ons land.

  Laten we hopen, dat die leiders dan nieuwe Gandhi ‘s, Kings of Mandelaas zijn en geen Hitlers of Mussolini ‘s!

  • Dank voor de uitgebreide reactie en toelichting die een reflectie is van een stuk hedendaagse realiteit. Omdat een reactie veelal uit het zicht verdwijnt met slechts een kleine vermelding onderaan van reacties en nauwelijks opvallen vind ik uw reactie de moeite waard om te copiëren en alsnog onderaan het artikel toe te voegen.

 3. sace28 zegt:

  Grappige synchronisatie wordt beleefd en daarmee direct gedeeld ..
  Waar registratie ervan niet nodig is .. omdat dit t wonder slechts aantast ..

  Het is waar dat de getallen 8 en 9 van vriend Oldenkamp zitten opgesloten in de stabiele getallen 369 die niet meedoen in t krijgersloopje 1/7 : 142857142857142857..
  Tot in t oneindige een feest voor de ene een zoektocht voor de andere ..
  Met zegening in de afdronk: ken je plek ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s