ALLERZIELEN – meditatief

Als ik ben    –     Kan ik niet geweest zijn   –   Of weer opnieuw zijn!   –   Ik kan alleen maar ZIJN!!

De hiernavolgende meditatie werd door mij rond Allerzielen als geleide meditatie uitgevoerd, waarbij ik voldoende rustpauzes tussen de tekstgedeeltes inlaste zodat de mensen ook rustig met de intenties bezig konden zijn. Maar je kunt het ook alleen doen of samen met anderen, waarbij één persoon de tekst voordraagt…..

Voorbereiding:

  • In principe kan men deze stervensmeditatie zo vaak uitvoeren als men wil of nodig acht.
  • Het is zelfs aan te bevelen bij ieder rouwproces, zoals afscheid van een geliefd persoon, verlies van werk, verhuizing enz…….
  • De eerste keren kan het helpen erbij te gaan liggen, of gemakkelijk te zitten, maar het kan ook staande, ergens in de natuur, langs het water…….

Doe de eerste keren deze meditatie in een schaars verlichte ruimte en ga liggend of zittend tot ontspanning over. Concentreer je op de ademhaling totdat die rustig en regelmatig is, zonder dat je erbij na hoeft te denken.

Je kunt de kwaliteit van jouw leven verbeteren en je kunt een belangrijk inzicht verwerven, maar meer nog: je weet, dat je nooit  meer plotseling en onvoorbereid kunt worden overvallen. Dat je in een fractie van een seconde je eerdere overpeinzingen in meditaties en de daarin genomen kernbesluiten kunt oproepen en dus altijd goed voorbereid je huidige leven afsluit…..

En hoe evenwichtiger en goed afgerond jouw overgang is, des te beter en evenwichtiger zal de geboorte in een nieuwe incarnatie, in een volgend leven kunnen verlopen.

Inleiding:

“Zoek voor jezelf de meest gemakkelijke houding, zorg ervoor dat je niet afgeleid of gehinderd wordt door knellende kledingstukken, doe de schoenen los of uit, hou de ogen gesloten en voel je lichaam langzaam zwaar worden. Adem een paar keer diep in en uit en ga vervolgens over op je eigen ademhaling……. Totdat je er net meer aan denkt

Je hoeft niet in één keer met alles in het reine te komen….. Toch zul je iedere keer, dat je deze meditatie doet, merken dat het gemakkelijker en effectiever verloopt…. Zul je merken, dat je een aantal zaken, zoals boosheid en pijn in jezelf kunt oplossen, misschien zelfs de oorzaak van een chronische ziekte.

“Vader, vergeef hen, want zij weten niet wat zij doen!” Het was de Universele bede om genade en vergeving, van Meester Jezus aan het Kruis. Daarmee gaf hij niet alleen een groots voorbeeld, maar ook een belangrijke sleutel tot Zelfgenezing, want boosheid en non-vergevingsgezindheid jegens iemand, of het noodlot, of je leefomgeving KAN ons ziek maken, omdat wij ons doorlopend blijven vergiftigen met onze verbittering en aanhoudende boosheid. Boosheid of verdriet koesteren doet ons de mooie dingen, die op onze weg komen, negeren, over het hoofd zien….. ”

Stervensmeditatie, uitnodiging tot leven

Stel je voor, dat je op het punt staat afscheid te nemen van je huidige omstandigheden en omgeving en dat je nog maar een beetje tijd rest om ‘alles op een rijtje te zetten’, nog eventueel een paar dingen te doen of te zeggen voordat je jouw leven, je situatie definitief gaat afronden.

Forceer niets, laat alle gedachten en emoties toe. Het is niet vreemd wanneer je de eerste keren door angst overvallen wordt. Probeer je angst onder ogen te zien, er iets mee te doen. Mocht het je te veel worden, laat het er dan bij en stel de meditatie uit totdat je er mentaal voldoende op voorbereid bent. Maar doe wel wat met deze eerste ervaring.

“Ongetwijfeld zullen er in het begin allerlei gedachten opkomen. Laat ze toe, kijk ernaar en laat los…….

Vaker zullen we denken of zeggen: Had ik maar dit of dat anders gedaan………  Je zegt dit van uit het nu en het kan jou belangwekkend inzicht verschaffen….. of om meteen te veranderen of om een besluit te nemen voor een komend leven…..   Doch bedenk ook, dat “had ik maar…..” maar al te vaak gebeurt achteraf, uit het weten van nu, wanneer je de gevolgen hebt leren kennen.  In veel gevallen heb je toen een beslissing genomen op grond van de toen bekende feiten en vanuit de persoon, die je op dat moment was en de kennis, die je toen bezat……

Je moet jezelf ook afvragen of jouw spijt achteraf terecht is of het gevolg van verwijten van buitenaf. “Als ik dat geweten had”…… Ja, dan had je inderdaad anders kunnen handelen, maar…..    Bekijk het allemaal zo objectief mogelijk, in alle eerlijkheid tegenover jezelf.

Beleef de spijt die je voelt, relativeer of vergeef jezelf…..

Zijn er mensen, die jouw vergeving nodig hebben? Zou je bereid zijn hen te vergeven indien ze erom vroegen? Probeer daar ook zo objectief over te zijn………………

Bedenk ook, dat onafgemaakte zaken zich in een komend leven weer aandienen en zou het niet gemakkelijker zijn om het nu nog op te lossen als dat mogelijk is?”

Vanuit deze instelling laat je spontaan gedachten opkomen, bekijk je verleden en laat allerhande herinneringen toe.

Wat zijn jouw mooiste herinneringen? ………………….

Welke de meest waardevolle? …………………….

Waar heb je het meeste van geleerd? …………………………

Wat wil je meenemen aan verworvenheden? ……………………….

Welke mensen hebben het meest voor jou betekend?…………………………..

Welke mensen waren jou tot voorbeeld? ………………………..

Welke mensen hadden grote invloed op je leven, hebben je doen veranderen of indringende beslissingen doen nemen?……………………….

Aan wie en waarom had je de grootste hekel?…………………………..

Wat zegt dat over jou?………………………………….

Zijn er mensen of dieren aan wie je spijt wilt betuigen of die jij excuses aan wilt bieden?

Zou je nog dingen willen veranderen of willen goedmaken?………………..  “

In de Schepping gaat niets verloren maar is alles wel aan verandering onderhevig. Vanuit ons menselijke denken lijkt het of God kwistig met leven en dood omgaat. Er worden vele mensen en dieren geboren, die ook weer snel sterven hetgeen door ons als onrechtvaardig of onverdiend gezien wordt. Soms tot boosheid oproept omdat we de Goddelijke Ordening niet begrijpen.

Maar we kunnen ook proberen te begrijpen dat wat wij bezien als ‘dood’ of ‘levend’ voor God geen enkel verschil maakt. Als we dat proberen te begrijpen zijn we een stukje dichter bij het begrijpen van ons ZIJN en dat van God.

Niet voor niets heet deze meditatie: Uitnodiging tot leven….

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s