EMOTIEBEHEERSING!

nachtuilIn het voorafgaande stuk heb ik het al gehad over ‘het opgeven van emoties’ en de daaruit voortkomende begripsverwarring.

Pas als we de onaangename kant van bepaalde emoties begrijpen zullen we bereid zijn ze op te geven. We verminderen de kracht van de emoties door ze als minder belangrijk te gaan zien. Zodoende creëren we een zekere afstand tussen onszelf en de verschijnende emotie. Door deze benadering zullen we het verschijnen van een emotie kunnen gaan opmerken; er naar kunnen gaan kijken in plaats van er onderhevig aan te zijn met lijden als gevolg. Dit afstand nemen van de emotie is de ruimte die het ons mogelijk maakt ermee te gaan werken.

Dan heb ik het hier over emoties die ontstaan onder invloed en/of het gevolg zijn van ons leven in een (dichtbevolkte) samenleving. Emoties, die ontstaan door het belang dat wij aan onze Ego hechten of voortkomen uit een overlevingsmechanisme.

Dan heb ik het over (afgeleide) emoties of gevoelens zoals onder meer:

 • Heimwee  (hang naar het vertrouwde, onze kindertijd, niet los kunnen laten….)
 • Territoriumdrift  (bedreigd voelen door onbekende aanwezigheid, die te dichtbij komt)
 • Pesten (een doorgeven van machteloosheid, die men vaak thuis ervaren heeft)
 • Medelijden – zorgzaamheid, die verstikkend kan zijn voor een bepaald persoon
 • Klagen (slachtoffer voelen)
 • Manipuleren – dominantie
 • Onzekerheid – onbehagen, geen aanpassing of aansluiting met zichzelf
 • Wreedheid   (woede en jaloezie jegens zachtaardige en onschuldige wezens die tot liefde en respect in staat zijn;  onverwerkte pijnen die men doorgeeft aan wezens die nog machtelozer zijn en genoegen daaruit putten als compensatie.)
 • Vals sentiment (eigen invulling van onbekendheid met de aard van de natuur)
 • Ontevredenheid – irritatie – ergernis – ongeduld – opstandig

De emoties verschijnen vanwege de voorwaarden die onze geconditioneerdetroostvogel geest creëerde. Ons fundamentele bewustzijn, dat veel te vaak in een staat van onwetendheid verkeert, projecteert een idee van een wereld zoals die door de vijf zintuigen ervaren wordt; de vijf zintuiglijke organen en hun actieve relatie met objecten ‘daar buiten’. Vanwege onze vroegere gewoontes projecteert de geest beelden van zichzelf die hij beschouwt als zijnde helemaal afgescheiden van het grote geheel. Deze beelden op hun beurt worden vormen, die zich ogenschijnlijk als situaties of als objecten gedragen; geluiden die objecten voortbrengen en vaak verbonden zijn met herinneringen uit het verleden, enzovoorts. De aanwezigheid van deze ogenschijnlijk gescheiden en onafhankelijke objecten maakt dat de geest verward raakt en zo het ervaren van emoties mogelijk maakt.

Als ons oog bijvoorbeeld een vorm ziet, blijft het daar niet bij, maar we reageren daar onmiddellijk op. Als we die vorm aangenaam vinden, voelen we ons aangetrokken; als we het een onplezierig of afstotend beeld vinden, verwerpen we het. Datzelfde geld voor al onze zintuiglijke informatie wanneer we zien, horen, ruiken, proeven of iets aanraken.

WaterfallSteeds wanneer onze waarneming via de zintuigen verloopt zouden we direct naar de essentie van wat daar plaatsvindt moeten kijken. Langzamerhand komen we er dan achter dat wat we waarnemen slechts een interpretatie van onze geest is. Ongescheiden van de geest, is het object, de situatie slechts een waarneming dus meestal subjectief. Maar als zodanig is er geen enkele noodzaak enige kunstmatige dualiteit te creëren door een onderscheid in stand te houden tussen subject en object. Als we de essentie van deze non-dualiteit beschouwen; de ware natuur van object en onze geest die dat waarneemt, zullen we de essentie van de geest zelf ontdekken.

Dit waarnemen van de essentie van de geest vind plaats als alle voorgaande gedachten tot rust zijn gekomen en de volgende gedachte nog niet verschenen is. Onze geest is spontaan aanwezig; is zijn eigen werkelijkheid. Dit is de geest die zijn eigen essentie ziet en dit is wat we oorspronkelijke wijsheid noemen. De aanwezigheid van oorspronkelijke wijsheid in de geest ruimt automatisch de emoties op. Het is als het aansteken van een kaars in een donkere ruimte; zodra het licht aanwezig is, verdwijnt de duisternis automatisch. Eveneens maakt de aanwezigheid van wijsheid in de geest dat alle emoties overbodig worden.

Als we er in slagen op deze manier te mediteren zien we, op het moment dat een emotie in onze geest opdoemt, zijn inherente wijsheid en worden we zo vrij van zijn emotionele aspect. Dit is wat wordt genoemd het simultane verschijnen en de bevrijding van de emoties. Elke van de vijf vergiften wordt dan herkend als zijnde één van de vijf wijsheden.

Als we er echter niet in slagen het neutrale aspect te zien van de gebeurtenis dieb10a in de geest plaatsvindt, raken we op dat moment weer in de dualiteit betrokken. We volgen de gedachte en worden er door beïnvloed en beginnen te reageren op de situatie, het object door het ofwel te verwerpen dan wel erdoor aangetrokken te raken tot de geest overspoeld is door verwarring en emotie en we eindigen met de ervaring van het lijden dat daaruit voortkomt.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Meer wetenschappelijk! en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op EMOTIEBEHEERSING!

 1. klaasv zegt:

  Je kunt je emoties niet uitschakelen tenzij je apathisch bent; laten we hopen van niet…

  Een andere mogelijkheid is je als robot gedragen. Ook een “onzalige” gedachte.

  Kprtom: Je meest teleurstellende stukje. Beetje jammer dat ik zo negatief “moest” reageren.

  • Je reactie zegt al genoeg want je hebt de essentie van het stuk gemist! Ik heb het niet gehad over uitschakelen maar BEHEERSEN van emoties. Niet voor niets begin ik met het aanhalen van ‘begripsverwarring’. Dat wil zeggen dat je de ontmoeting zelfs met bepaalde onzalige gedachten moet durven aangaan. En daarbij kan iemand je ook helpen mits je de schaamte voorbij kunt gaan om dit met iemand te delen. Veel mensen oordelen harder over zichzelf dan de toehoorder zou doen. Daarom grijpen mensen te gauw naar medicijnen die inderdaad een apatisch effect te weeg kunnen brengen. Duurzamer is de werking van het leren je emoties te beheersen. Net zoals een menner een span paarden onder controle moet houden zonder dat ze alle kanten en ieder hun eigen richting uitgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s