EU-regelgeving is niet de CODEX Alimentarius.

pharma moneyBinnen Earth Matters heeft zich de afgelopen tijd nogal wat afgespeeld en een aantal deskundige mensen hebben het voortouw genomen om zich te weren tegen regelgeving ten behoeve van big pharma en de criminele voedingsindustrie. Eigenbelang van Nazi-Brussel en consorten. De hiernavolgende mensen zijn wellicht de voorlopers van het noodzakelijke verzet omdat iedereen maar gelaten afwacht wat er nu weer over ons heen komt. Uit hun nieuwsbrief heb ik feiten en ontwikkelingen marginaal overgenomen en ook kunt u zien en lezen wie de mensen achter dit verzet tegen het indammen van onze vrijheid zijn.

Arjan BosArjan Bos: Op 4 januari 2013 hebben we met Dutch Matters de aftrap gegeven voor een serie gesprekken met experts om de veldverkenning in de diverse categorieën op te starten.

Het was een fantastische eerste aflevering met veel verheldering en ook ontnuchtering. Het blijkt niet de codex te zijn wat ons 14 december parten speelt, maar met name de interpretatie van de NWVA van een stuk Europese wetgeving over voedingsclaims van de EU. Het blijkt echter geen meevaller te zijn, want de wetgeving van de EU is al heel veel verder dan de Codex. Met de Codex hebben we in feite alleen mee te maken in de internationale handel. Maar de EU is door bepaalde besluiten en wetten nu plotseling heel erg “in our face”.

Hier komt eerst de trailer (3,5 minuten): http://youtu.be/rqyQyZxVPh8  Met als gasten, die hun expertise inbrachten:Bert Schwittets

Bert Schwitters | Actief in de voeding en gezondheid sinds de jaren 70 o.a. in de marketing van voedingssupplementen wereldwijd. Recent keerde hij terug naar zijn ‘eerste liefde’ de onderzoeksjournalistiek. Zijn website: healthclaimscensored.com Hij is ook bestuurslid juridische zaken bij de NPN, de branchevereniging voor gezondheidsproducten.

GerMannieGer Mannie | regulatory affairs consultant voor de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Hij heeft ook kennis van de Traditional Chinese Medicine en psychotherapie (voorheen eigen praktijk en nieuwetijdswinkel) en is actief voor de wij worden wakker werkgroep van Marcel Messing. Als eerste legde Ger ons het verschil tussen de verschillende claims* uit:

 • Een voedingsclaim heeft alleen betrekking op het product en de ingrediënten. Bijvoorbeeld  “In dit product zit calcium”
 • Met een gezondheidsclaim zeg je iets over  een ingrediënt dat een effect op het lichaam. Bijvoorbeeld “Calcium is goed voor je botten”.
 • Een medische claim gaat over het voorkomen, behandelen of genezen van ziekten (en/of fysiologisch effect op het lichaam). Bijvoorbeeld: “Dit product heeft een positieve werking op osteoporose”.

* Bij twijfel over waar een specifieke frase onder valt, beslist de NVWA.

Saskia Nieboer is eigenaresse van de Groene zon, een kruiden-studiecentrum en 14Saskia Nieboer jaar docent fytotherapie geweest aan de Academie voor Natuurlijke geneeswijzen. Ze kreeg bijna 3 jaar geleden al een waarschuwing voor een boete van € 30.500,- als ze haar etiketten niet zou veranderen. Ze is aan de slag gegaan met de lijst van de toegestane claims van die je op de site van de KOAG KAG kunt vinden. Veel “zwammige bewoordingen” moest ze daarom gaan gebruiken, de verkoudheidstinctuur heette ineens ondersteunende druppels voor het immuunsysteem. Het woord hoest mag niet gebruikt, dat moet je dan omschrijven met een kriebelig gevoel in de keel. Haar nieuwe etiketten heeft ze voorgelegd aan de KOAG KAG en die voldeden nog niet. Ze heeft er lang over nagedacht en uiteindelijk besloten er niet meer in mee te gaan.

Rob GreuterRob Greuter | eigenaar van heelbewust.com | actief bij partij voor Mens en Spirit. Hij kreeg een boete opgelegd: “Je mag geen medische termen gebruiken, je mag geen orgaan of ziekte noemen. Je mag het woord bacterie niet gebruiken, je mag het woord ontsteking niet vervangen door inflammatoire verschijnselen. Wat overblijft zijn veel nietszeggende woorden. Hier kun je zijn eigen verhaal lezen. Hij vindt dat de branche de rug recht moet houden en “niet mee moet gaan in de paar toegestane flutopmerkingen waar de consument geen barst aan heeft”.  

Erik Welten | eigenaar van een apotheek in Marum van waaruit ook de Spagyrische middelen voor de Nederlandse markt worden geleverd. Heeft orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd.
rank Jenniskens | intuïtief musicus en praktijk voor lichaamswerk, klank en stem.

In de uitgebreide versie van ca. 1 uur 40 minuten http://youtu.be/TaZLJNuSftE komen de volgende punten aan bod

 • Codex Alimentarius – Wat is het wel, wat is het niet – Bert Schwitters
 • Waar hebben we sinds 14 december mee te maken?
 • Verschil voedingsclaims – gezondheidsclaims – medische claims – warenwet – gezondheidsclaims verordening – Ger Mannie
 • Muzikaal intermezzo | Frank Jenniskens
 • Al boete gekregen? Saskia Nieboer en Rob Greuter
 • Update recente aanvechtingen Codex / EU gezondheidsclaims
 • Impact op Apothekers – Erik Welten
 • Conclusie Risk Assesment: verlies geschat op 13.330 fte (banen) in EU en 50% tot 90% winstafname (€ 8,5 miljard omzet).
 • Vooruitblik naar de kruiden
 • Journalistieke impact
 • Vragen vanuit publiek

NADERE TOELICHTING

 • De Codex Alimentarius valt onder de koepel van de VN, de FAO, de WHO en de WTO en is een gigantisch uitgebreid systeem over voeding en voedselveiligheid waarin men primair handelsconflicten tussen landen regelt. Binnen Nederland heeft de Codex dan ook helemaal geen kracht van wet (!). Er is van alles over de Codex te zeggen en de zorgen zijn ook terecht (zie hiervoor de zeer informatieve lezing van Paul Anthony Tailor bij de TU in Delft), maar we wilden focussen op wat er 14 december 2012 in werking is getreden en welke invloed dat op ons heeft. Dat is dus NIET de Codex.
 • In de recente video http://youtu.be/dOZz_VAb3eI geeft Nigel Farage MEP voor Russia Today commentaar op het feit dat belastinggeld nu wordt ingezet om online kritiek op de EU te beteugelen. Op de vraag van de journaliste, “Mag dit wel binnen de wet?” moet hij lachen: “De EU en de wet gaan niet goed samen. Er is geen wet. In het verdrag van Lissabon dat er noodgedwongen kwam nadat de grondwet was afgewezen staat o.a. dat EU staten geen bailout mogen krijgen. Op dit moment hebben er al 5 lidstaten een bailout gehad. Ze doen wat ze willen.”
  • Kersttoespraak 2012: koningin Beatrix wil EU-staat:

http://youtu.be/jeVPVM-gPEI

“Want Europa, dat zijn wij!” Daar heeft ze natuurlijk gelijk in, wij koningin der Nederlanden, wij eigenaren van multinationals, miljardairs, Bilderbergers etc… Maar de burgers zeker niet!

Bron: EARTH MATTERS

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op EU-regelgeving is niet de CODEX Alimentarius.

 1. klaasv zegt:

  Bedoel je dat paardenvlees? Raar zaakje inderdaad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s