NUMEROLOGIE.

GeometryNumerologie wordt ook wel genoemd:  getallenleer. De wetenschap van de getallen is zeer oud en bij de Ariërs, de Grieken, de Assyriërs en de Egyptenaren vinden wij al aanwijzingen, dat daar een ontwikkeling bestond, die aan de getallen hun ware, mystieke betekenis toekende.

Pythagoras werkte eveneens met de grondgedachte, dat de Schepping in getallen kon worden uitgedrukt. Zo ook het Taoïsme. Behoudens kleine verschillen zijn de hoofdlijnen gelijk en afhankelijk van de verschillende systemen en toepassingen.

Voor persoonlijke en individuele toepassingen werkt men met de kleine Sleutel, de overeenkomende planeetwaarden en (persoonlijk verkies ik) de getalwaarden van het Hebreeuwse alfabet.

De waarden van de letters volgens Hebreeuws alfabet: 

 • 1 =    A,   I,    Y,   Q,   Jmerkaba3
 • 2 =   B,   C,   K,   R
 • 3 =   G,   L,   S
 • 4 =   D,  M,  T
 • 5 =   E,   N
 • 6 =   U,  V,   W,   X
 • 7 =   O,   Z
 • 8 =  F,   Ph,  P,   H
 • 9 =  Th, Tz

Naast het Hebreeuwse alfabet zijn er nog het Pythagorese en het fonetische alfabet. Theosofen werken b.v. met het Pythagorese en indien mogelijk beveel ik een door hen uitgegeven boek aan: DE GODDELIJKE DRIEHOEK. ISBN 90-6271-681-4, mirananda)Theosofische uitgave over een synthese van numerologie, astrologie en tarot.

getallenwaarden volgens de kleine sleutel:

 1. Individualiteit en mogelijk egoïsme, zelfvertrouwen, bevestiging en onderscheiding.
 2. Verwantschap, psychische aantrekking, emotie, sympathie of antipathie, twijfel en weifeling.
 3. Uitzetting, vermeerdering, intellectueel vermogen, rijkdom en welslagen.
 4. Verwezenlijking, eigendom, bezit, krediet en positie, stoffelijkheid.
 5. Rede, logica, zedeleer, reizen, handel en nuttigheid.
 6. Samenwerking, huwelijk, wederkerigheid, sympathie, spel, kunst, muziek, dansen.
 7. Evenwicht, contracten, overeenkomsten, verhandelingen, koop, harmonie of onenigheid.
 8. Wederopbouw, dood, ontkenning, verval, verlies, uitdoving en vergaan.
 9. Doorzichtigheid, strijd, energie, ervating, verdeling, woede en scherpzinnigheid.

Dit stelsel is in overeenstemming met de planeetgetalswaarde:

1. positieve Zon        6. VenusPerfection

2. (Nieuwe) Maan   7  (volle) maan

3. Jupiter                  8. Saturnus      uranus

4. Aarde of –zon     9. Mars             neptunus

5. Mercurius

Voor de mystieke toepassingen, mundane astrologie of situaties gebruikt men de enkele begrippen uit de grote sleutel:

 1. Symboliseert de openbaring, bevestiging, het positieve en actieve beginsel. Dit cijfer staat voor de Logos, de openbaring van het Oneindige en Ongeopenbaarde. Het staat voor het ego. De 1 is de 0 tot openbaring gebracht.
 2. Het getal van de antithese, ook dat van getuige en bevestiging. De polariteit, actief en passief, manlijk en vrouwelijk, kortom de dualiteit en de tegengesteldheid. Het geeft overeenstemming aan, maar ook scheiding en de wet van de afwisseling. Weerkaatsing; omdat dit getal in zichzelf tegengestelde termen of beginselen verenigt, geeft 2 te kennen: schepping, voortbrenging, vruchtdragen en samenstelling.
 3. De drie-eenheid van alle leven en toestanden, de substantie en intelligentie, van kracht, stof en bewustzijn. Scheppen, onderhouden, wederoplossend. Het gezin, de drie dimensies hoogte, breedte en lengte. Het vermogen van zelfuitbreiding, wilsuitoefening en scherpzinnigheid.
 4. Het getal van de werkelijkheid en het concrete. Het stoffelijk heelal. De kubus of het kwadraat. Fysieke wetten, logica en reden. Wetenschap en kennis vergaren door waarnemen. Het kruis, orde en classificatie.
 5. Dit is het getal van de uitzetting. Het Goddelijk kind. Omvatten, begrijpen, verstand, oordeel. Reproductie van het zelf in de stoffelijke wereld. Beloning en straffen. De granaatappel, vermenigvuldiging en uitdijen.
 6. Het getal van samenwerking. Huwelijk, dooreenvlechten, een schakel, verbanden. Wisselwerking en tegenwicht. De wisselwerking tussen het geestelijke en het stoffelijke, het mentale en het fysieke in de mens. Toekomstvisies, occulte zaken, alchemie, bekering, eensgezindheid, harmonie, vrede en voldoening. Goedheid, schoonheid en waarheid, die de toets van de harmonie doorstaan hebben. Herstel na chaos of ziekte.
 7. Het getal van de voltooiing. Tijd en ruimte. Ouderdom, verval, dood of uithoudings-vermogen. Standvastigheid en onsterflijkheid. De kringloop der evolutie, vervolmaking en rust.
 8. Staat voor cyclische evolutie, het getal van de oplossing, de evolutie van stof naar geest. Reactie, revolutie, uiteenrukken, ontbinding, afscheiding, uiteenvallen, chaos. Breuk, uit elkaar gaan. Afwijking, excentriciteit, grilligheid, afdwaling, collectieve krankzinnigheid en redeloosheid.
 9. Het getal van de wedergeboorte. Geestelijke uitbreiding, ook van de zintuigen. Voorgevoelens, helderzien, horen en voelen. Voorspellende dromen, visioenen, hervormingen, uitbreiding, openbaar maken, maar ook verbanning en ellende.

spiraal1.jpgAlle getallen zijn te herleiden tot deze basisgetallen door optelling en vereenvoudiging tot 1 getal. Bv. 45 = 9, 38 = 11 = 2, enz……

11, 22, 33, 44 enz, zijn meestergetallen en hebben een eigen doelstelling. Leraar, kennis overdragen op de bijbehorende terreinen.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op NUMEROLOGIE.

 1. Unique Article Writing zegt:

  My partner and I stumbled over here coming from a different website and thought I might check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring your web page repeatedly.

  • Mystic (or mythic) value in our numbers taught by Pythagoras? Nonsense: The Greek (as the Romans later) used letters to count so these “meanings” were made up centuries later. Mayas used a base-20 number system though…

 2. klaasv zegt:

  Beste resoundeffects,

  Ik zou wel een hartig woordje met je wiskundelera(a)r(es) willen wisselen als zij/hij je dit op de mouw heeft gespeld. De mijne kon de zaken beter uitleggen, verzamelingenleer en wat daarmee samenhangt en iets wat ze vroeger stereometrie noemden (twee soorten wiskunde, een goede basis voor een informaticus).

  In deze zin: “Alle getallen zijn te herleiden tot deze basisgetallen door optelling en vereenvoudiging tot 1 getal. Bv. 45 = 9, 38 = 11 = 2, enz……” (hier had je als laatste woord voor de helderheid beter ‘cijfer’ kunnen schrijven naar mijn zeer onbescheiden mening) die overigens klinkklare onzin is, want eventueel alleen van “toepassing”, omdat we toevallig het tientallig stelsel gebruiken (vermoedelijk omdat de meeste mensen tien vingers hebben gekregen, vandaar het Engelse woord ‘digit’). Dit in tegenstelling tot b.v. de Maya’s die zo slim waren ook de tenen mee te tellen en het twintigtallig stelsel hanteerden. Sommige primitieve Afrikaanse volkeren kwamen niet verder dan 1,2,3, veel, maar dit terzijde.

  Computers (een enkele laboratoriumexperiment met drie daargelaten) gebruiken het tweetallige (binaire) stelsel en alleen om het lezen voor ons gemakkelijker te maken is dat in de loop der jaren uitgebreid tot 3-bits (octale ‘cijfers’ 0-7), 4-bits (hexadecimale symbolen 0-9, a-f welke laatste per toepassing verschillend als bij voorbeeld negatieve getallen kunnen worden geïnterpreteerd) 7 of 8 bits ASCII om boven-,lees-. onderkast- en stuurtekens ook te kunnen vormen. Nu gebruiken we UTF-8 (of het mindere bekende UTF-16) waarmee we ook Arabische, Chinese, Hebreeuwse tekens en zelfs hiërogliefen kunnen digitaliseren (!). Hiervoor gebruiken we tegenwoordig 32 bits.

  Zie voor dit kunststukje: http://nl.wikipedia.org/wiki/UTF-8

  Een lang verhaal voor een reactie; ik hoop dat ik het een beetje heb kunnen verklaren, waarom bovenstaand stukje weinig met wetenschap van doen heeft, maar wellicht is het zo niet bedoeld, is het iets mystieks, esoterisch, filosofisch of nog iets anders?

  Overigens schrijf je bijzonder boeiend over ‘zaken tussen hemel(en) en aarde’

  • Mijn wiskundleraar heeft niets van doen met mijn blog over de esoterische benadering van cijfers en getallen. Die hield ons bezig met functies waar hij overigens aan x en y bepaalde waarde toekende zodat we aan de slag moesten met functies en het uitzetten van een hyperbool. De wortelformule en goniometrie hebben niets van doen met mijn blog.

  • klaasv zegt:

   Je bedoelt vast parabool en ik was al bang dat je over de ‘wazige’ esoterie zou beginnen. Staat inderdaad zeg maar letterlijk lichtjaren van wetenschap af… Kun je het bewijzen? Zo nee: Quod erat demonstrandum.

   Geloof je daarin? Mijn zegen (voor wat-ie wel of niet waard is) heb je. Ik geloof in God, Zijn zoon en misschien de Heilige Geest, de drieëenheid wordt dat door katholieken wel genoemd. Duidelijk?

   Iets heel anders dat hier zijdelings mee te maken heeft. Weet je dat vogelmelk (een plantje) in het Engels en Italiaans ‘Ster van Bethlehem’ heet?

 3. Waar zie jij de verwarring: Getallen worden samengesteld uit cijfers en staan in relatie tot hetgeen je wilt omschrijven of berekenen. In mijn artikel heb ik het over cijfers met betrekking tot de stof en niet van alles eromheen.

 4. klaasv zegt:

  Andere interpretaties, beste Resoundeffects. De symboliek die achter getallen schuilgaat of verzonnen wordt door diverse mensen, of ze nu professioneel daarmee werken, zoals onder anderen wiskundigen en informatici of uit liefhebberij, beide is ook mogelijk (jij bij voorbeeld).

  Een aardigheidje in verband met getallen (die je hier ook weer met cijfers verwart; is hetzelfde als letters en andere leestekens met woorden verwarren) is het Erdösgetal:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Erd%C5%91sgetal

 5. @Klaas, waar lees je de tegenstrijdigheid van de 8 en de 1?? Er staat de ‘openbaring of bevestiging van het oneindige’, in dit geval de Logos!!

 6. klaasv zegt:

  Je spreekt hier je artikel over getalleninzicht tegen. Daar is 8 het oneindige, hier is dat 1. Wat is nu volgens jou de ‘waarheid’? Vooropgesteld dat er zoiets bestaat – quod non naar mijn mening – net zomin als iemand ‘normaal’ kan zijn. Je herinnert je vast nog wel de kreet: “Ooit een normaal mens ontmoet?” met als klap op de vuurpijl: “En beviel het?”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s