DE GROTE ARCANA Deel 2 XIII ……….

pic13XIII. De Dood (schorpioen) Deze kaart staat symbool voor transformatie, wedergeboorte, het afsterven van een oude situatie en gaat verder op de voorgaande opgedane ervaringen in een mensenleven. Het groeien naar een hoger bewustzijnsniveau. Men gaat hier naar de vrijheid toe, voorbij de beperkingen van de materie. Deze kaart kan verlies betekenen en lijden om het verlies. Immers in iedere keuze die men maakt zit een stuk verlies en/of een stuk winst, maar niet kiezen is geen optie want dan eindigt men in het midden van niets, stilstand! Daarom staat ze ook voor een genomen beslissing die in de levensloop van de mens werkelijk een verandering teweeg brengt, de metamorfose of het achterlaten van oude conditionering. In negatieve zin: desintegratie, onverenigbare tegenstellingen, verdriet om het moeten loslaten van oude situaties.

XIV. Matigheid (Boogschutter) De verdere ontwikkeling in het maken van relaties.pic14 Hier is evenwicht, gelijkwaardigheid en openstaan voor elkaar ontstaan. Men kan de eigen vrijheid vergelijken met de vrijheid die men aan een ander geeft. Hier brengt het bewustzijn een evenwicht in de dualiteit tot stand binnen het menselijk bestaan, zowel geestelijk als materieel. Nochtans kan men boven de materiële behoefte uitgroeien. Alles wat men wil bereiken vraagt tijd; matigheid is ook tijd! In negatieve zin krijgt men onbestendigheid, passiviteit, lichtzinnigheid, onevenwichtige relaties en geen zicht op wat werkelijk belangrijk is of verwaarlozing van medemensen.

pic15XV. De Duivel (Steenbok) Het kwaad wat de ene mens de ander aan kan doen. Alles wordt negatief uitgelegd. Er is geen eenheid, geen begrip voor de ander, geen inzicht voor het wezenlijke. Deze kaart werkt ook negatief op de omliggende kaarten. Het betekent ook de afwezigheid van juiste kennis in onszelf. Wij ketenen onszelf vast aan valse religies, angst en bijgelovigheid. Wij verwachten alleen maar het slechtste wat ons kan worden aangedaan en van daaruit gunnen we niemand iets goeds en misgunnen anderen vooruitgang en geluk. Deze kaart staat voor ‘Magiërs’ zonder mededogen en een behoefte om anderen te manipuleren. Het IK-gerichte ego verlangt naar bezit en macht en kan daar onverzadigbaar in zijn. Men mag er geen angst voor hebben maar het positieve van alles op je levenspad blijven zoeken.

XVI. De Toren (Mars) Staat voor conflicten in het eigen denken en bewustwording.pic16 Deze kaart zegt ons om tot juiste inzichten te komen en onze lagere emoties te leren beheersen. Men is soms zijn ergste vijand. De mens gebruikt zelfs het verstand om de ergst mogelijk voordelen uit iedere situatie te halen, ook de meest krankzinnige. Maar de Toren geeft aan dat de mens soms ook getroffen kan worden door diepe, innerlijke inzichten en als het ware ‘door de bliksem getroffen worden’. Een moment van bewustwording waardoor hij beseft hoe negatief hij bezig is en hoeveel verdriet hij anderen bezorgt. Het gaat hier om de alchemistische reiniging van het vuur. Of de kaart waarschuwt voor zo iemand in de directe omgeving, waardoor je goed om je heen moet kijken en het e.e.a. eens moet analyseren.

pic17XII. De Ster (waterman) Deze kaart zegt dat de mens zich bewust is geworden van de eenheid van alle dingen omdat hij de nodige ervaring heeft opgedaan. Bewust van het betrekkelijke van aardse bezittingen, uiterlijke schijn en bluf van de omgeving. Hier is het bewust worden van alles wat leeft en beweegt en geldt niet wat je denkt, maar wat je bent.   Weerspiegeling van de omgeving in het gladde water of op de rimpeling waardoor een beeld kan vertekenen. De waarneming is afhankelijk van omgevingsfactoren en sterlicht is minder helder dan zonlicht. Men zal de waarneming vooral intuïtief moeten beoordelen. Met innerlijke wijsheid en gevoel begrijpen wat er speelt of zich voordoet. Deze kaart zegt ook: het gaat om de essentie, om de inhoud en de ‘verpakking’ doet niet ter zake. In tegendeel, die kan een slechte inhoud verhullen.

XVIII. De Maan (Vissen) De Maan weerkaatst het zonlicht -maar geeft zelf geen pic18licht- en zo is het ook met de diepere emoties in ons onderbewuste. Het zijn de in het EGO gedeelte levende verlangens, hartstochten en illusies. Deze illusies geven vorm aan een eigen beleving van de realiteit. Het ‘ik ben’ verbonden met een algemene realiteit, die we niet als zodanig willen waar hebben. We hebben ons eigen sprookje gemaakt en willen dat projecteren naar de buitenwereld. We hebben de neiging om onze omgeving niet meteen alles te laten zien, zoals de schijngestalten van de maan. Maar de maan heeft invloed op onze waterhuishouding zoals de eb en vloed op de zee en meren.    De Kreeft staat symbool voor de zielsinhoud, die graag tot haar recht zou komen maar bewaakt, beperkt wordt door de nog aanwezige tekortkomingen. Dit kan betekenen dat men zich toch nog vaak rusteloos of opgejaagd voelt en verlegen met en door zijn uiterlijkheden.

pic19XIX. De Zon (Zon) De voor ons zo noodzakelijke levensbron maar ook de inspiratie die wij voor onze medemensen moeten zijn. Van de zon krijgen wij heel veel en het is normaal dat deze kaart met de positieve dingen in ons leven geassocieerd wordt. Zowel materieel, geestelijk als mentaal. Men kan zich herboren voelen bij de eerste zonnestralen, bij mooi zonnig weer na een lange winter. Zo moeten wij ook besef hebben van de geestelijke kracht van de zon die wij met anderen moeten delen. Hier is alles in één kaart bijeen gebracht: dier, plant, mens en materie! We hebben dan ook te maken met veel goede zaken in de zin van bevrijding, levenskracht, harmonie, je jong voelen, genieten en hulp. Het gaat allemaal de goede kant op. In negatieve zin waarschuwt de kaart voor het niet benutten van gunstige omstandigheden, idealisme dat tot niets voert, zichzelf de put inpraten in gewone omstandigheden.

XX. De opstanding (Neptunus) Geestelijk en mentaal krijgen we hier de beloningpic20 voor de evolutie, de weg die we tot nu toe hebben afgelegd. Zeker als we alles juist beoordeeld hebben, want we hebben hier te maken met de vier elementen die door synthese de 5 hebben verkregen.  Er komt nu een nieuwe verandering aan en je kunt op hulp op diverse gebieden rekenen. Deze kaart oefent invloed uit op de omliggende kaarten. In negatieve zin staat deze kaart voort gebrek aan goede inzichten, iemand moet zich een andere mening aanmeten, aankondiging voor overspannenheid of een burnout.

pic21XXI. De Wereld (Saturnus) Het einde van een cyclus en deze kaart geeft te kennen dat een bepaalde ontwikkeling of een bepaald werk, project is volbracht. Zelfs de elementen zijn al door onze ‘tocht’ langs alle twintig voorafgaande stadia gesublimeerd. Hier verkrijgen wij een vrijheid waar binnen uiteraard van alles mogelijk is. Bij de Gehangene zat men nog vast, hier proeft men van de vrijheid. Inzicht in de dualiteit van het bestaan op alle niveaus.   Men neemt aan dat de kant waar de Hermafrodiet  naar toekijkt goede en fijne ontwikkelingen kent, waar ze van wegkijkt geeft dan aan waar nog problemen en hindernissen zijn.

De mens wordt vrij en met een eigen wil geboren. Door zijn opvoeding, familiebaGab2nden, schoolervaring en omgeving wordt de mens echter beïnvloed, zo niet geconditioneerd. Soms zelf  ‘gekneed’  om aan de behoefte van zijn omgeving of relatie te voldoen.

Dan kan het zijn dat iemand een neutraal ‘orakel’ wil raadplegen om zijn eigen lied, zijn eigen frequentie, zijn eigen ik weer te horen en daarover te reflecteren.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s