VRIJE MENINGSUITING….

Afgelopen tijd wtrioas ik geveld door ziekte, gepaard gaande met lange koortsaanvallen, veel slapen en dromen. Na zo’n periode heb je het gevoel alsof je veranderd bent en alles opnieuw moet bezien. Eén van onderwerpen die ik op mijn pad vond was het recht op vrije meningsuiting…….

De Grondwet garandeert ons het recht op vrije meningsuiting, maar wanneer je je verdiept in enkele artikelen en het daarop geleverde commentaar doorleest dan ontkom je niet aan de vaststelling dat dit recht is verwaterd tot het uiten van andermans mening. Met het daarbij behorende slachtveld wanneer een afwijkende mening de doorsnee lezer niet bevalt.

Indien je behoefte hebt om gebruik te maken van jouw recht op vrije meningsuiting zal je op de eerste plaats tot een bepaalde meningsvorming moeten zijn gekomen. En hoe belangrijk vind je de tot stand gekomen mening om die met anderen te delen? Hoe kom je tot een bepaalde mening?  Denk je over een bepaalde gebeurtenis na, ga je op onderzoek uit, wil je het naadje van de kous weten of volg je klakkeloos eerder geformuleerde meningen en zo ja, waarom?

Ben je in staat om de mening van anderen te respecteren of ga je voor het eigen gelijk? Is een andersluidende mening bedreigend voor je? Waaruit bestaat die bedreiging? Heb je geen zin in een discussie? Los je dat op met dreigende taal of zinloze scheldpartijen waarbij je meer over jezelf zegt dan over die ander of het onderwerp?

Interactie met je medemensen is onontbeerlijk, brengt je op nieuwe ideeën, What did I saybrengt een bepaald onderwerp onder je aandacht, zet aan om dingen te onderzoeken en stelt je in staat om tot een bepaalde meningsvorming te komen.

In de loop der jaren ontkom je er soms niet aan om je mening over bepaalde onderwerpen te herzien omdat de ervaring leert dat ons leven, onze maatschappij, onze medemensen geenszins statisch zijn en met de veranderende omstandigheden verandert ook de manier waarop je met bepaalde zaken omgaat.

Maar wanneer je een bewust levend mens bent zullen bepaalde basale zaken onaangetast blijven. Vanuit je opvoeding, je levensbeschouwing, ethische normen en waarden waaraan je jouw mening zult blijven toetsen. Soms blijft het noodzakelijk om vanuit je achtergrond, je gevoel voor waarheidsbevinding, je gevoel voor rechtvaardigheid je stem te verheffen. Om anderen te attenderen op misinformatie en misleiding.

Enkele meningsuitingen van anderen wil ik u niet onthouden:

image002

image009

google not-answers

congress baboons

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Zienswijzen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op VRIJE MENINGSUITING….

  1. klaasv zegt:

    Geert Wilders is zo’n figuur die altijd over vrije meningsuiting begint. Hij verkondigt daarbij de mening van Hans Janmaat en andere ultrarechtse schreeuwers.Vrije meningsuiting alleen voor “eigen volk”? Natuurlijk niet, voor iedereen toch conform artikel 1. Jammer dat niet meegetoetst is. Kan ook nog niet. Het amendement dat daarover gaat is helaas nog niet van kracht. Ondertussen wordt die vrijheid steeds verder ingeperkt door Frank R. en zijn kornuiten. Hoe zal dat aflopen?Was dat laatste een domme vraag? Jij kan beter “koffiedikkijken” dan ik, denk ik… Tot later en je bent zo te zien heel goed opgeknapt,Complimenti (zeggen ze hier heel vaak) Klaas in Valdambra

  2. klaasv zegt:

    Grappige citaten. Vooral over de domme vraag.

    Mijn mening: De domste vraag is een niet gestelde.

    Inderdaad stellen sommige consumenten in jouw ogen domme vragen over je producten of diensten, maar wat weet een gemiddelde klant nu van mainframes? Zelfs veel tegenwoordige ICT’ers hebben nooit zo’n apparaat gezien, laat staan dat ze enig idee hebben hoe ze werken en wat het voordel is ten opzichte van hun laptop, tablet of smartphone of in het beste geval de servers van hun provider.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s