ONZE ZINTUIGEN

island-forestsAl geruime tijd weten we – dank zij wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkelingen van nieuwe onderzoek methoden en technologische innovatie- dat onze zintuigen slechts een klein deel toegankelijk maken van het grote spectrum aan geluiden en frequenties van waarneming. We moeten toegeven dat de stoffelijke zintuigen van de mens zeer beperkt zijn in vergelijking met die van vele andere wezens op deze aarde.

Bovendien zijn onze zintuigen niet altijd betrouwbaar –soms zelfs misleidend- en geven een mensgebonden beeld van de omgeving. Ons bewustzijn is daarop ingesteld en geeft dienovereenkomstige informatie. Dieren zullen onze wereld heel anders beleven dan wij omdat hun zintuigen andere mogelijkheden bezitten.

De wetenschap is zoveel verder gekomen dat zelfs de benamingen van onze waarnemingen niet meer met de vijf bekende zintuigen kunnen worden aangeduid.

Ook belangrijk is dat nu blijkt dat verschijnselen, die men lang geleden nog niet kon bewijzen en die zelfs als bovennatuurlijk of occult werden aangeduid op (nog ongekende) natuurwetten berusten. Dat heeft uiteraard het aandachtsgebied verder uitgebreid. De wetenschap staat echter nog aan het begin van de zoektocht om een vollediger beeld omtrent de menselijke en dierlijke mogelijkheden te krijgen.

Stelt u zich eens voor dat u een zintuig had dat gevoelig was voor infrarood licht. U zou dan niet alleen de straal van de afstandsbediening voor diverse apparaten zien, maar u zou ook in de nacht mensen kunnen waarnemen en herkennen door de warmte die zij uitstralen.  Auto’s zouden geen koplampen meer nodig hebben. De motor produceert zoveel hitte tijdens het rijden dat u ze al van verre zou zien aankomen. Tegen een stilstaande auto, die een afgekoelde motor heeft, zou u wel aanlopen, maar dat is nu ook het geval omdat de koplampen uit zijn.

Als u een zintuig heeft dat gevoelig is voor het waarnemen van elektriciteit zou u beautiful-nature-12bij iedereen de elektrische stroompjes waarnemen, waarmee elke spierbeweging gepaard gaat, dus ook de ademhaling. Dure onderzoeksapparaten zouden overbodig worden omdat u iedere afwijking, bijvoorbeeld van het hart, zo zou kunnen waarnemen.

Deze zintuigen werden wel ontdekt bij dieren. Bijvoorbeeld de groefkopslang. Die heeft onder zijn oog een groef waarmee ze de warmte -die hun prooi uitstraalt- kunnen waarnemen. Haaien vinden hun prooi zelfs wanneer die zich op de zeebodem hebben ingegraven; gewoon omdat ze de elektrische stromen kunnen waarnemen die de hartslag en de ademhaling produceren. Vogels kunnen zich oriënteren op het magneetveld van de aarde. Vissen en vleermuizen produceren zulke hoge tonen dat mensen ze niet kunnen horen.

De laatste decennia heeft het onderzoek naar zintuigen een hoge vlucht genomen en geleerden beseffen steeds meer hoe weinig ze weten. Wellicht hebben onderzoeken van al deze ander gekaderde zintuigen geleid tot uitbreiding van onze waarneming en zodoende tot het bouwen van meer geavanceerde apparatuur.  De microscoop is al een klein voorbeeld daarvan…….

echt....Al langer is bekend dat de menselijke zintuigen maar een heel klein gedeelte waarnemen van alle voorhanden zijnde informatie (of spectrum). Er zijn meer kleuren dan alleen die van de regenboog en er zijn meer tonen hoger dan wij kunnen horen. Bovendien zijn er zintuigen waar wij ons geen enkele voorstelling van kunnen maken. Maar pas de laatste tijd wordt duidelijk welke mogelijkheden er zijn om al die extra informatie te gebruiken.

  • Ons evenwichtorgaan waarschuwt ons als we uit het lood staan of veroorzaakt duizeligheid wanneer we te snel opstaan en onze bloeddruk ineens teveel ‘opjagen’
  • Onze huid kent ook verschillende zintuigen in de vorm van tastzin, thermoceptie (warmte/kou voelen), lichaamsbewustzijn en sensoren.

Samengevat is een zintuig een orgaan dat een mens of dier de mogelijkheid geeft een bepaald gedeelte van de werkelijkheid waar te nemen. Een sensor of ‘voeler’ is een kunstmatige uitvoering van wat in de biologie een zintuig wordt genoemd.

De klassieke indeling in de vijf zintuigen voor zien, ruiken, horen, proeven en voelen is door de wetenschap dan ook allang losgelaten. Niet alleen blijken mensen meer zintuigen te hebben dan deze vijf, deze indeling is ook voor nader onderzoek onbruikbaar.

Tegenwoordig deelt men de zintuigen anders in:

  • Er zijn lichtontvangers, naast de ogen zijn er ook heel eenvoudige cellen die alleen maar merken dat er licht is;
  • Mechanische receptoren die bewegingen waarnemen zoals het waaien van de wind, trillingen door geluiden lager of hoger dan 20 hertz, trillingen van de ondergrond en aanrakingen;
  • Chemoreceptoren, die reageren op geur en smaakstoffen, op kooldioxyde, luchtvochtigheid en zuurgraad;
  • Warmtereceptoren die reageren op omgevingstemperatuur;
  • Geheugenreceptoren, die verantwoordelijk zijn voor onwillekeurige reacties,      emotionele associaties en terugdeinzen voor iets.

Even opmerkelijk was de ontdekking dat dieren geluiden kunnen horen en makenearth3 die voor mensen te laag of te hoog zijn. De menselijke gehoorgrens ligt bij 20 hertz, maar dat dit niet voor alle dieren geldt drong pas laat tot mensen door. Duiven blijken te kunnen reageren op geluiden van 0,1 hertz, een luchttrilling per 10 seconden. Dat verklaart ook waarom een kudde dieren opeens op de vlucht slaat zonder dat wij iets hebben gehoord of gezien. Of onze aanwezigheid op zeer grote afstand al wordt opgemerkt. Of dat er bij een in nood gedreven dier ineens een roedel soortgenoten opduikt.

Buiten onze frequentie van horen en zien bestaat er dus een infrarood en ultrasoon gebied, dat onze zintuigen zonder hulpmiddelen niet kunnen waarnemen. God heeft onze menselijke zintuigen dus een beheersbaar gedeelte op Zijn oneindig spectrum toebedeeld om te voorkomen dat we horendol of gek van alle zicht werden,

Steeds weer blijkt dat er veel meer tussen hemel en aarde is dan we ooit konden dromen; dieren maken gebruik van informatie waar wij zelfs nooit aan gedacht hebben en ze halen staaltjes uit die het menselijke vermogen ver te boven gaan.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Meer wetenschappelijk! en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s