SCHULD EN BOETE….

flower of affectionVeel mensen worstelen met een schuld-en-boete complex zonder te beseffen dat zij hierdoor onnodig lijden en dat het hier slechts om aangeleerd gedrag gaat. Hetzij vanuit de opvoeding, van op school, dan wel vanuit de Kerk. Zelf heb ik dit altijd bezien als een uiterst effectief middel tot massa controle, waarmee de Kerk het geknechte volk in de hand wist te houden. Waarmee gelovigen werden geconditioneerd, doorgegeven aan het nageslacht  als ‘ondersteuning’ van de opvoeding. Zonde kan beter bezien worden in de betekenis van jammer, gemiste kans om je aan conditionering te ontworstelen.

Over schuld en boete valt veel te vertellen. Kweekt onnodig slachtoffers. Mensen maken nu eenmaal fouten en vaak is het de beste leerschool. Inmiddels is zoveel tot zonde verheven dat je het overzicht verliest.  Het word tijd dat de ernst van deze situatie nu aan het licht komt. Schuld is geen zonde. Zeker niet zolang je ook kunt stellen dat fouten teniet gedaan kunnen worden door herstelplicht of excuses. Ook wordt vaak vergeten dat je bij verwijtbaar gedrag duidelijk moet maken dat je de daad of uitspraak als verkeerd ervaart en niet meteen de hele persoon afwijst. Soms voelen mensen zich onnodig schuldig omdat iemand als slachtoffer reageert. Er zijn twee soorten schuld: Schuld hebben, en zich schuldig voelen.

Schuld hebben kan verschrikkelijk zijn. Zeker wanneer er pijnlijke gevolgen voor een ander meespelen. Maar dan spelen er andere vragen mee:

  • Was het  een ongeluk, gevolg van ondoordacht handelen van die ander?
  • Reageerde je niet zoals het moest omdat je alcohol of medicijnen gebruikte?
  • Omdat je aan het telefoneren was terwijl je feitelijk je aandacht bij een      verkeerssituatie of je werk moest hebben?
  • Waaruit bestaat je ‘schuldaandeel’ exact?
  • Zijn de beschuldigingen inderdaad terecht of is het een reactie van de omgeving?

Dat licht eraan waar je van beschuldigd wordt of dat jij jezelf schuldig acht. Het kan zijn dat er iets verschrikkelijks gebeurd is, iets waar jij ook schuld aan hebt door medeplichtig te zijn of door je mond te houden, afzijdig te blijven. Medeplichtigen hebben naar mijn gevoel even veel schuld, aangezien ze meedoen of stilzwijgend een situatie in stand houden, en daar ligt de fout. Je moet je grens kennen, maar ga je daar overheen en lopen de gevolgen uit de hand, krijg je wroeging, dan zul je daar mee aan de slag moeten. Maar voor sommige mensen lijkt het alsof de grens niet ver genoeg kan liggen. En daar moet een oorzaak voor zijn. Want door bepaalde gebeurtenissen moet die grens verschoven zijn aangezien iedereen in principe dezelfde grenzen heeft.

Over boete valt ook nog heel wat te zeggen. Boete is een begrip dat veel inhoudt: Herfstlandschappijn, eenzaamheid, spijt, zelfverwijt en ga zo maar door. Ook hier weer de vraag: wordt je die boete ‘opgelegd’. Legt een instantie (Kerk of Staat of familie), je die op? Of bepaal je zelf of je ergens voor moet boeten in de vorm van lijden, herstelplicht of welgemeende excuses? Bij sommigen zit de verwachting te moeten boeten voor welke (vermeende) overtreding dan ook zo diep, dat zij zichzelf straffen want, héé,God doet niets in die richting…… ‘maar Gij, O Heer hebt ons het streven ingeschapen naar de heerlijkheid waarin Gij staat en ons hart is zonder ruste tot het vrede vindt in U”.

Na de boete die je hebt ondergaan of jezelf hebt opgelegd moet je ervan geleerd hebben. Voorkom dat er mensen in schuld treden, of medeplichtig worden. En vooral: Durf nee te zeggen. Want wie niet ‘nee’ durft te zeggen tegen de kwaadwilligen, is ook medeplichtig en zal uiteindelijk ‘beboet worden’, zal niet meer met die belasting kunnen leven, kan ziek worden……

Het zijn -zoals dat wetenschappelijk heet- geconditioneerde denk-reflexen, die behalve overerfbaar ook nog eens zeer moeilijk te doorbreken zijn, over de functie van het geloof en het fenomeen “schuld en boete”, dat zowel Moedertje Kerk als Vadertje Staat hanteren om  niet alleen haar inkomsten veilig te stellen, maar tevens om de mateloze egocentriciteit een weinig in te dammen. Dat dit momenteel aan alle kanten dreigt te mislukken, is – weer gezien de fase waarin wij ons nu bevinden – vrij normaal.

troostvogelGoed en/of kwaad als denkbeeld vertegenwoordigt een menselijke illusie. In ons dualistisch bestaan maken beiden onderdeel uit van ons bestaan. Het is een kwestie van keuzes, beheersing van de druk die de omgeving uitoefent en het is maar al te vaak dat de waarheid in het midden ligt.

“Het is als een medaille die niet zoals U denkt bestaat uit kop en munt, maar uit kop, munt en een zijkant, die beide met elkaar verbindt.”

Niemand anders dat U zelf kan die reflexen afbreken. Men kan ze alleen zelf afbreken door ‘diep lijden’ en dat heet in de kerk dan ook “belijdenis”.
Maar de diepgang, bewustwording en leerprocessen zijn verwaterd tot boetedoening in een biechthokje met wat losse stuivers voor de kerk?

Bij medisch onderzoek bleken deze zogenaamde geconditioneerde reflexen of denkbeelden de oorzaak van ons lijden en als we op die manier “belijdenis doen” in een biechthokje gebeurt er natuurlijk niets.
Het is hetzelfde met dat geen dokter iemand echt kan genezen, doch hooguit symptomen onder het vloerkleed moffelt en niets meer.

Ziekte komt maar al te vaak voort uit een geestelijke dwaling – is overerfbaar en woekert in U en in Uw nageslacht voort als een waar evolutieproces.
Het wordt tijd dat we onze eigen verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van ons falen en ons lijden. Was dat niet wat ooit werd gezien als de menselijke taak om de partus van leven op gang te brengen voor kosmisch welzijn?

Als waardevolle toevoeging een artikel van E. Kempering, eerstaanwezend Priester van de Vrij Katholieke Kerk in de Gemeente Arnhem:

ZONDE BESTAAT NIET!

“Zonde bestaat niet” is een uitspraak uit het Evangelie van Maria Magdalena2792408z. Het is inmiddels nagenoegzaam bekend dat we over 34 Evangeliën kunnen beschikken waarvan er slechts enkelen in de Bijbel worden weergegeven. In dit Evangelie van Maria Magdalena is Jezus in gesprek met haar, Petrus en Jacobus. En het is Petrus die aan Jezus vraagt: “Omdat U alles aan ons heeft uitgelegd, zeg ons nog dit: wat is de zonde van de wereld?”

Petrus begrijpt kennelijk dat het de zonde is die ons terughoudt van onze ware bestemming. Wel, wij hebben een hekel aan het woord ‘zonde’’. Het riekt naar alle beweringen over hel en verdoemenis. Wij vinden het een woord dat neerdrukt en omdat het ook nog eens een hele wereld van moraal over goed en kwaad in zich draagt.

Als we gaan kijken naar het oorspronkelijke woord dat vertaald is in ons woord ‘zonde’, dan vinden we het woord ‘biesja’. Een woord uit het Aramees, de taal die in de tijd van Jezus in Palestina werd gesproken. En dat woord ‘biesja’ heeft een veel mildere lading en draagt zeker geen oordeel over goed en kwaad in zich. Het woord betekent letterlijk ‘onrijpheid’ en ‘onwetendheid’. Dan krijgt alles ineens een heel andere betekenis en gevoelswaarde. Geen enkele veroordeling, hoogstens een aansporing om ‘grotere’ kennis op te doen, om te willen leren, om inzicht te verkrijgen en verder te groeien.

In dat gedeelte van het Evangelie van Maria Magdalena zegt Jezus ook heel duidelijk “Zonde bestaat niet”. “Maar….”gaat Hij verder…. ” jullie zijn het die de zonde maken”.

En het woord ‘maken’ is hierin heel belangrijk!

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op SCHULD EN BOETE….

  1. klaasv zegt:

    Je maakt het ingewikkelder dan het is. Je leent iets en dan heb je schuld aan degene die het je uitleent, bijvoorbeeld een bank, De boete is de rente die je de bank moet betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s