UTOPIE UTOPIA!

Human-dnaSinds enkele dagen kunnen we het -met veel tamtam aangekondigde- TV-programma UTOPIA via SBS6 bekijken. John de Mol verzekerde het kijkerspubliek dat het om een volstrekt uniek experiment ging. 15 mensen mochten laten zien hoe ze uit het niets een nieuwe samenleving konden stichten. Maar na een paar dagen moesten we al vaststellen dat het feitelijk om een SLAPPE THEE AFTREKSEL VAN ONZE HUIDIGE SAMENLEVING gaat!! John de Mol heeft zijn belofte niet waar kunnen maken!

De vooraf geselecteerde deelnemers trouwens ook niet, want zij brengen hun mindset, hun behoeften en manier van functioneren helemaal mee en handelen daarnaar.

Zelfs de achterkamertjes politiek konden we traceren tijdens hun onderlinge onderonsjes. ”Want uw kooplieden waren de machthebbers der aarde en door hun toverij werden alle volkeren verleid. (Openbaringen van Johannes)”  En zie nu: twee ondernemers nemen het heft in handen en uit hun onderlinge gesprekjes valt al op te maken dat zij zich boven de rest van de groep verheven voelen. Ze voelen zich genoodzaakt leiding te geven……

Het ware beter geweest indien John en het SBS-team hun oor te luisteren hadden gelegd in één van de vele vluchtelingenkampen om hun ‘experiment’ voor te bereiden. Daar moeten mensen zich daadwerkelijk oriënteren op een ‘nieuw leven’ en wordt de hulp van buitenaf in een al dan niet meer realistische context geplaatst.

Even gloorde er hoop door de aanwezigheid van Rienk, de man op blote voeten die alrichest man een paar jaar het leven van een dakloze leidt. Die al aangaf dat hij oplossingen kon bieden die geen geld kosten. Maar zijn inbreng wordt tot nu toe niet gehonoreerd.

Het experiment wordt gevolgd door allerhande camera’s; mensen kunnen worden weggestemd en dus vervangen door anderen; er is een startkapitaal van € 10.000,-; er zijn twee koeien, 20 kippen en véél hooi; een grote loods; een gsm met € 25,- beltegoed…..

De bewoners kunnen dus gewoon van alles bestellen en hebben zich inmiddels van bedden, matrassen en een gasfornuis met een gasfles voorzien……. De douche hebben ze inderdaad zelf geïmproviseerd maar daar wordt ook nog mee aangerommeld……

Bovendien hebben ze allemaal hun ego’s meegenomen en lukt het niet met een effectieve teambuilding. Iedereen vindt dat zijn of haar inbreng boven die van de groep gaat. Af en toe wordt er gebruld om een groepsgesprek, (slechte gewoonte van managers: die beslissen dat er een vergadering moet komen en werknemers worden geacht alles en al hun werk maar te laten liggen) in plaats van per dag één of twee  vaste groeps-bijeenkomsten af te spreken. Het beste vlak voor het eten, dat voorkomt dat er maar aan gezeverd wordt. Er wordt serieus gediscussieerd  over GELD VERDIENEN, dat wat je in een nieuwe samenleving het liefst zou vermijden en beperken tot ruilhandel!

Wat had ik me zelf voorgesteld? Wat waren mijn verwachtingen?

no bordersStel u eens voor: na een ramp of oorlog worden 15 mensen tot elkaar veroordeeld en MOETEN hoe dan ook in deze samenstelling verder optrekken; Er is een braakliggend land met achtergelaten rommel; ze weten twee koeien en een stel kippen te bemachtigen en verantwoord onder te brengen, dan hebben ze al melk en eieren. Ze kunnen leren kaas te maken en allereerst boter. In deze tijd hebben ze al een natuurlijke ijskast, zoals ik mijn balkon reeds voor dit doel benut. Dan is het volgende project een (makkelijke) moestuin.

Maar allereerst moet de groep beginnen met een soort van huisreglement. Eerste prioriteiten:

  • Een tochtvrije en warme slaapplaats. Bij gebrek aan comfort moet het lichaam zich zo leren aanpassen. Hangmatten kunnen ook bruikbaar zijn en niet moeilijk te maken.
  • Kleinere ruimtes creëren waar de groep langer kan verblijven, de aanwezigen meehelpen lichaamswarmte te creëren en hoe kun je vrij gemakkelijk nog voor meer warmte zorgen.
  • Inventariseren van vaardigheden, kennis en dat zonder waardebepaling met betrekking tot eventuele belangrijkheid.
  • Leren voedsel te rantsoeneren, iedereen gelijke porties! Je kunt kijken naar hetgeen eetbaar is in de natuur en je bent voornamelijk aangewezen op raw food. Helpt bij het motiveren tot het snel aanleggen van een (makkelijke) moestuin. Daar kan de hele groep per dag zeker 2 uur aan mee helpen en dat helpt tegelijkertijd het versterken van een ieders lichaam middels lichamelijke arbeid.
  • Het realiseren van een verantwoord toilet en een wasgelegenheid of douche. Dan is een doucherooster onvermijdelijk omdat het absoluut niet nodig is om iedere dag te douchen. Het waswater kan worden opgevangen om daarin de was te doen.
  • Vervolgens het bouwen van meer definitieve behuizing voor de mensen middels aparte earthships voor de nodige privacy…….

Bovenstaand is al te realiseren en daar wordt al over nagedacht in de nachtuilgroeiende aantallen kleine ‘selfsupporting communities’ en transition towns. Daar hadden de deelnemers van John de Mol’s UTOPIA al veel kunnen opsteken.

In ieder geval blijf ik die groep een half uur per dag (via SBS6 van 19.30 – 20.00 uur) volgen, al is het maar om dit  project als sociale studie te bestuderen……

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op UTOPIE UTOPIA!

  1. klaasv zegt:

    ” iedereen gelijke porties!” is niet juist. Het is een feit dat mannen dagelijks meer calorieën nodig hebben dan vrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s