RAT-RACE UTOPIA!

utopia2Utopia is geen democratie maar een Egocratie” zijn zo ongeveer de afscheidswoorden van een weggestemde deelnemer en dat omschrijft vrij nauwkeurig de bonte verzameling deelnemers. Ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet, lopen voortdurend ruzie  te maken, kennen weinig zelfbeheersing en uiten hun frustraties middels achterklap. Ze leggen geen enkele creativiteit aan de dag en hun drijfveer tot het ‘geld verdienen’ is  blijven steken in amateuristisch gedoe dat uiteindelijk een weinig geld heeft opgeleverd dank zij de nieuwsgierigheid en ondersteuning van een aantal welwillende kijkers. Tot nu toe hebben ze slechts een kopie van onze maatschappij laten zien. Ze hebben zich laten aansluiten op het energienet omdat ze zich geen nieuwe samenleving kunnen voorstellen zonder elektriciteit. Onlangs hebben ze zich weer laten aansluiten op het internet en er werd zelfs gediscussieerd om toch maar mee te spelen met de postcodeloterij.

Inderdaad ben ik nog blijven kijken naar de dagelijkse compilatie van 19.30 uurutopiakippen op SBS, maar inmiddels gaan mijn zorgen uit naar de andere –veel belangrijkere- bewoners van Utopia: de twee koeien en de kippen! Deze koeien worden schandalig behandeld en je krijgt de neiging om de dierenbescherming te waarschuwen. En als die godgeklaagde egootjes al geen respect kunnen opbrengen voor de basale deelnemers van Utopia dan redden ze het al helemaal niet met hun ‘spiritueel gebreuzel’ over het opzetten van een nieuwe samenleving.

utopia regieDe kijkcijfers van het SBS-programma Utopia zijn in amper drie weken tijd echter bijna gehalveerd. Van 1,5 miljoen kijkers bij de eerste uitzending naar 796.000 kijkers in de derde week. Het blijkt dat kijkers vooral afhaken omdat er steeds meer onthullingen komen die gerede twijfel doet rijzen aan de echtheid van het programma; omdat de actualiteit niet synchroon loopt met tv-uitzending; omdat er geen sprake is van een nieuw concept vanwege alle inmiddels verworven luxe en ze de vele ruzies en scheldpartijen zat worden.

Maar……………. STEL DAT:

 • het een eerlijk opgezet programma zou zijn in plaats van een gemanipuleerd kijkcijferkanon. (Zoals ‘MAN BIJT HOND’ al enkele keren een nieuw, individueel utopia heeft uitgezonden);
 • dat een groep mensen daadwerkelijk afstand doen van de maatschappelijke afhankelijkheid in de vorm van elektra, onverantwoorde inkopen, internet …..
 • dat een aantal mensen de maatschappelijke dwangneurose in de vorm van ‘Geld verdienen’ los durft te laten en in plaats daarvan: ‘zo min mogelijk tot geen geld uitgeven’ als uitgangspunt nemen;
 • Zelf de nodige elektriciteit genereren of batterijen maken, zelf warmte elementen bouwen, zelf voedsel – slaapplaatsen of badgelegenheid realiseren……
 • Douchegel, deodorant, chips, frisdranken en overige luxeartikelen bannen uit de nieuwe samenleving……..
 • Dat een miljoen kijkers zodoende gaan nadenken over maatschappelijke afhankelijkheid en eveneens de uitgezonden leefstijl zou gaan imiteren, al is het maar als experiment of een reactie op de zo veel geadverteerde crisis van en door Den Haag……

Dan zou het programma zeer snel van de buis gehaald worden. Dan zou het SButopia rondleidingS-team onder druk gezet worden door de nutsbedrijven, de producenten van Coca Cola, Fanta, Sevenup, Chips, snoepartikelen en andere rommelmakers, de fabrikanten van de zogenaamde huidverzorgings-producten………..en uiteindelijk door Brussel.

Want dan zou er een te grote groep van vrije mensen ontstaan, die zich niet meer door afhankelijkheid aan luxe laten manipuleren, die laten zien hoe ze zelf b.v. shampoo kunnen maken, hoe ze op een milieu verantwoorde manier afwasmiddel en waspoeder kunnen vervangen. Een ouderwetse mangel en een wastobbe in plaats van de elektrische wasmachine, het oude wasbord in ere herstellen….…..

Waar de Occupy-beweging al een begin gemaakt heeft en wij krijgen dan weer de tijd om uitgebreid bezig te zijn met basale noden en zo de verveling te lijf te gaan. …………..

Kortom: Brussels ergste nachtmerrie!! Ik vrees dat er een ramp, een omvangrijke terroristische (of overheids-)aanslag of oorlog voor nodig is outopiam mensen zo ver te krijgen.

Een Oosterse filosoof verwoordde dit zo: “..er zijn tot nu toe al vele revoluties geweest om verbeteringen tot stand te brengen, doch geen enkele revolutie heeft de wereld echt veranderd. Pas wanneer de mensen bereid zijn om te veranderen zal de wereld pas verbeteren”.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op RAT-RACE UTOPIA!

 1. boac zegt:

  Beste Soledad Morena,
  Je artikelen spreken mij zeer aan, als een spiegel waarin de reflexie van mijn persoon en de verantwoordelijkheid voor mijn medemensen helder wordt.
  Dank je

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s