GEDWONGEN CONSUMEREN!

erst essenRuim twee weken geleden stortte mijn PC af, crashte mijn harde schijf en werd ik gedwongen terug te vallen op een oudere laptop. Eentje met Windows Vista als besturingssysteem en 2 GB intern geheugen. Terug naar 2005…….. Het werd sukkelen geblazen terwijl een bevriende systeem ingenieur probeerde mijn gecrashte PC te redden. Surfend via Windows Vista voelde ik me kreupel en gediscrimineerd op het internet. De streaming wilde niet vlotten, Explorer kwam niet verder dan I.E. 9, met mijn mail wilde het ook niet vlotten, maar gelukkig kon ik terugvallen op een gmail account…….. Werd ik wel verplicht om Chrome te installeren.

Dus besloot ik tot aankoop van een nieuwe laptop. Al die jaren had ik me uitstekend weten te redden met Windows7, 4 GB geheugen, een i5 Intel core processor,  een Epson DX4000 printer, een headphone met twee stekkertjes voor in- en output…….en zodoende had ik geen idee wat er zich allemaal in de afgelopen 4,5  jaar  in elektronisch consumenten land had afgespeeld.

Mijn oorspronkelijke leveranciers DIXONS en DYNABYTE waren uit de regio verdwenen, die moet ik in Roermond zoeken….. Dan maar naar MEDIA MARKT. Gelukkig trof ik daar een vriendelijke, goed geinformeerde verkoper, die allereerst mij naar mijn wensen vroeg. Een ACERAspire met minstens 4 GB RAM, Intel processor……… géén touch screen en Windows7. Daar begon de eerste dwang. Met alle begrip voor de vraag naar windows7 mochten er nu alleen nog maar nieuwe laptops, PC’s etc. met windows8 verkocht worden van MicroSoft. Mijn keus viel uiteindelijk op een ACER Aspire, 6 Gig intern geheugen, Intel processor en video kaart okay……… Maar nu was ik wel verplicht om een nieuwe headphone aan te schaffen met een usb aansluiting. Mijn trouwe printer was eveneens niet meer compatable met de nieuwe laptop, dus moest er noodgedwongen een nieuwe EPSON bij…….

Toentertijd moest ik mijn printer installeren via internet, maar er is geen software meer voor de DX4000 te vinden, noch kan ik de juiste drivers meer downloaden….  Dus staat een goede printer waardeloos te zijn, naast een ‘ouderwetse headset’….. Een paar cartridges zullen hun houdbaarheid datum binnenkort overschrijden.

Dan begint het (consument)gevecht met Windows8! Allereerst word je startschermgedwongen een hotmailaccount aan te maken en dan een password in te voeren. Inmiddels weet ik dat dit password op internet terug te vinden is, dus kan dit hotmailaccount de boom in van mij!! Maar zonder deze procedure kom je in eerste instantie niet binnen. Dat moeten we dus eerst de nek omdraaien. Vervolgens kom je bij een uiterst vercommercialiseerde MSM pagina en krijg je Bing als zoekmachine opgedrongen.

De startpagina van Windows8 richt zich duidelijk op bepaalde doelgroepen, die ik niet ambieer. Sport, nieuws, games, weer, Acer Cloud….. Samen met T. wordt 8.1 geïnstalleerd en vervolgens wordt W8 aan mijn wensen aangepast. Ik wil het bureaublad, met mijn icoontjes erop en het lukt ons om W.8 naar de achtergrond te krijgen. Feitelijk sta ik keihard te vloeken in de Microsoft kerk, wan ik wil Google nieuws als startpagina, ook als zoekmachine en ik wil Google Earth. Dan mijn eigen e-mailprogramma, Office 2007, en nog meer eigen software. Ook wil ik de oude startknop weer geïnstalleerd hebben en de oude werkomgeving terug. Alle bemoeienissen van windows8 worden uiteindelijk weggedrukt..Mijn favoriete kaartspelletjes en Mahjong zijn vervangen door allerlei demo’s van voor mij onbekende en onaantrekkelijke spellen……

Das_neue_ABCInmiddels word ik overspoeld met aanbevelingen voor allerhande toolbars, moet ik uiterst oplettend zijn door -voor het installeren van een programma- de vinkjes voor ASK, AVG en *.tig aanverwante toolbars uit te zetten!!  Het hele gebeuren ervaar ik als dwingelandij van de software industrie die zich gedraagt als een soort voogdijraad voor consumenten.

Na een hoop ergernissen en vanwege mijn verdwenen kaart- en mahjong spellen ga ik verhaal halen bij mijn oudste zoon die een MicroSoft Certified Systems Engeneer is. Die heeft begrijpelijk véél begrip voor de ontwikkelingen bij MS, maar geeft toe dat die club overspoeld wordt door klachten van gebruikers. Hij vertelt dat MicroSoft zijn oorspronkelijke ontwikkelingplannen zelfs heeft moeten bijstellen. Zo zouden ze o.m. van plan zijn geweest om de klassieke werkomgeving te laten vervallen, doch er nu van af zien na de vele protesten van gebruikers. (velen spreken nog van METRO ondanks de claim van een Duitse firma dat MS die naam niet meer mag gebruiken). Vanwege het aanbod en de ontwikkelingen van o.a. Android en Linux, zal Micro Soft in de nabije toekomst mogelijk Windows als besturingssysteem gratis aanbieden…… Maar aan de spelletjes kan hij me niet zo maar helpen……..

Die commerciële dwang om mensen van alle mogelijke en onmogelijkeApplestore apps te voorzien op de geheel nieuw geëvolueerde  multi-mobieltjes bevordert een kakofonie van gebruikers rondom en dwars door de samenleving en zorgt ervoor dat sommigen bepaalde vooroordelen jegens de medemens ontwikkelen. Zo heb ik nog een uitstekend functionerende samsung uit 2006 en hij is er om te bellen of gebeld te worden. Al jaren ben ik tevreden met een sim-only abonnement. Toen ik op een terrasje gebeld werd -en dus zichtbaar werd gespot met mijn ‘antieke mobieltje’- meende iemand mij te moeten toespreken met: ‘oudere mensen kunnen niet met moderne apparaten omgaan’. Ik deelde dit jongmens mede dat ik wel degelijk weet had van al die moderne ontwikkelingen, maar er bewust voor gekozen had om me niet door alle nieuwe ‘inovaties’ te laten manipuleren.

TOON, U weet wel die nieuwe wandversiering om vooral uw energieverbruik te volgen. Uw energieverbruik wordt de nieuwe financiële bron van inkomsten voor nutsbedrijven. Leve de overbodigheid!! Tot nu toe nog niet verplicht!

Via advertenties worden niet-kritische mensen gemanipuleerd, tevens wordt de samenleving ook tegen elkaar uitgespeeld. Normen en waarden worden door de reclamewereld opnieuw gedefinieerd en dat is beslist geen vooruitgang, maar dat is weer een heel ander verhaal………

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op GEDWONGEN CONSUMEREN!

 1. Hallo Klaas en Wim, bedankt voor jullie reacties en aanwijzigingen. Inmiddels heb ik FireFox en Thunderbird geinstalleerd als browser en ermailprogramma. Ook een paar aanpassingen, maar het eenvoudige installeren en vort met de geit is er niet meer bij. Ook heb ik het hoofd moeten bieden aan ongevraagde en opdringerige reclame, die via adware zomaar op je pc geinstalleerd wordt omdat je een benodigd programma moet hebben…….

  • klaasv zegt:

   Ongevraagde reclame is niet te voorkomen, bijna niet op je computer en al helemaal niet in je mailbox. Aan de andere kant worden sommige nuttige berichten als spam gezien. Vooral Yahoo heeft daar een handje van.

   Pas kreeg ik nog iets over een soort Italiaanse postgiro afkomstig uit… Nederland! Daar trapt deze doorgewinterde ICT’er mooi niet in en al helemaal niet als ze daarvoor Libero (dat betekent: ‘vrij’) misbruiken.

   Vergelijk het met de papieren rommel in je binnen- of buitenbus en wat denk je van mensen die je willen bekeren of op een andere levensovertuiging trachten te brengen? Als ik toevallig even tijd over heb blijf ik wel een minuut of twee, drie geinig kletsen en lig dan inwendig dubbel, maar blijf netjes en respectvol, laat ook jehova’s in hun waarde, want Confucius zei al:

   Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

 2. klaasv zegt:

  Wim de V. geeft een goede tip. “Werd ik wel verplicht om Chrome te installeren” ??? Vista kan prima met Firefox overweg en is een van de beste Windowsversies die ooit zijn uitgebracht in bepaalde opzichten die hier en nu niet zo terzake doen. Heb je Safari al eens geprobeerd of Opera? Er is meer tussen hemel en aarde dan Micro$oft DOS en Windows. Linux bijvoorbeeld wat wij “Appelaars” niet nodig hebben. We hebben Darwin, een soort Open BSD. Ik hoop dat je ingenieur de reparatie voor elkaar krijgt. Succes jullie beiden.

 3. Wim de V. zegt:

  Misschien een Macintosh? Kan je ook Windows op draaien. Heb zelf Windows 7./ Kan je ook oudere software opdraaien tot en met Windows 98 als je zou willen.
  Ik heb bewondering dat u nog alles tot in detail beschrijft, ik bedoel de vele vele ergernissen van Windows 8 en 8.1
  Maar ook uw zoon is medeplichtig als ik tussen de regels doorlees. We zijn allemaal als consument medeplichtig door het te kopen! En er zijn alternatieven . Een goedkope PC op Marktplaats, gehackte windows versies, Bill Gates is opnieuw de rijkste man ( 76 miljard) en ik voel me niet meer schuldig hackware te gebruiken waar mijn hele inkomen door onze krankzinnig hoge belasting toch toevalt aan de rijken der aarde. ~Maar dat is ook weer een heel ander verhaal.
  Ik lees op uw site gedachten die ik zelf ook al tijden heb. Ook over de betrokkenheid van de EU bij Ukraine. De wereld is versataniseerd en haast niemand die het ziet laat staan kan beschrijven. Het is ook een gevoel van water naar de zee dragen als je weet dat de overheid zelf allang niet meer de trouwe brugers beschermt maar de criminelen het groene licht geeft en beschermt.
  Umwertung aller werten is al aan de gang sinds decennia. Maar de afrekening komt…helaas weer op de hoofden van de relatieve have nots. Zucht.
  God zegen u en uw werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s