SENSATIE UTOPIA!

Stichting Pesten bemoeit zich met Utopia.

pesten‘Pesten is geen spelletje.’
Na alle drama in Utopia heeft ook Stichting Pesten enorm veel klachten binnen gekregen. Zoveel dat ze zelfs met een officiële verklaring komen. Inmiddels lijkt alles alweer te zijn opgelost. Billy, Ruud en Ivan hebben alle drie gas terug genomen eerder deze middag en ze kunnen weer allemaal door een deur.

”We hebben zojuist een tweede gesprek gehad met iemand die direct betrokken is bij het televisie programma Utopia. Ook op de redactie van de sbs6 show staat de telefoon de hele dag al roodgloeiend en komen er veel meldingen binnen van mensen die erg zijn geschrokken van het pestgedrag van de afgelopen tijd.

Talpa is zelf ook niet blij met de situatie en zal zo snel mogelijke met een officiële verklaring komen. Stichting Pesten blijft de situatie in de reality show op de voet volgen en waar het mogelijk is zullen we zeker proberen om ons steentje bij te dragen.

De afgelopen weken hebben we meerdere meldingen binnengekregen over “pestgedrag” in het televisieprogramma Utopia. We willen hier graag iets mee gaan doen maar we willen ook graag jullie mening horen. Utopia is een minisamenleving en net als in de grote, echte, samenleving komt hier pestgedrag voor.”

Je kunt je afvragen wat de uiteindelijke bedoeling van dit programma is.Ivan Een nieuwe samenleving neerzetten is totaal niet aan de orde. De mensen die gecast worden zijn (op enkele uitzonderingen na) personen die maatschappelijk nog niets gepresteerd hebben en ook geen werkplek achter laten. Wilde SBS6 het publiek een spiegel voorhouden van de verziekte huidige samenleving? Uit de casting van de deelnemers blijkt van niet.
Wat we wel kunnen zien is dat mensen in een tamelijke afzondering hun greep op zichzelf en op de realiteit kwijt raken. Nu is ‘bekende Nederlander worden’ inmiddels ook al een streven, zo niet een nieuw beroep geworden, maar of ze nog normaal in een gezonde samenleving kunnen functioneren is nog maar de grote vraag.

De ‘realiteit’ die ik kon waarnemen was dat commerciële TV en de Heilige Kijkcijfers de samenleving behoorlijk verzieken. Dit geldt trouwens ook voor de kijkers die allerhande illusies slikken als zoete koek, maar ook voor de paspoorthouders die mogen stemmen en commentaar leveren.

Het merendeel van de paspoorthouders verschuilt zich achter schuilnamen als ‘Scroll Moppie, Utopia fan, )Soap(, Kattebel, Scharrel Kippie, Sambal erbij, Kijkdoos’ en andere aliassen, met de nodige cartoon plaatjes erbij. Vanuit die anonimiteit leven zij zich uit als azijnpissers, waarbij dreigementen onderling en aan het adres van de bewoners niet worden geschuwd.

centraalBovendien blijkt het gros van de kijkers de Nederlandse taal slecht te beheersen en helaas over een grof en beperkt taalgebruik te beschikken. De taal- stijl- en grammaticale fouten spatten van het scherm af. Dit geldt ook voor de krantenartikelen van het SBS-team, zij het in mindere mate. Slechts een verdwaalde enkeling legt gezond verstand aan de dag en weet zich in goed Nederlands uit te drukken.

Wanneer dit een afspiegeling is van onze maatschappij dan zakt je de moed in de schoenen. Dan moet je er niet aan denken wat er gebeurt wanneer het wethandhavend kader (voor zover nog actief) wegvalt. Er is wel eens gezegd dat onze beschaving maar een dun laagje is en zonder handhaving van enige standaardnormen blijkt dat al het geval te zijn uit een programma als Utopia.

Uittreksel van de blog van Utopia Gekte: (http://www.utopiagekte.nl)

René, LauraB en Ivan zijn achter de loods aan het roddelen. René en Ivan willen graag met eigen producten op de markt staan ook al gaan ze dan concurreren met de standhouders die ze al hebben. Ivan legt uit dat het grootste gedeelte van de groep dit niet wil omdat ze denken dat ze mede dankzij die standhouders zijn gekomen waar ze nu zijn. Aike was volgens Ivan degene die alles deed met betrekking tot de markt en Isabella zou er alleen maar bij hebben gezeten. René noemt haar de bewaker van onzin en Ivan vindt dat een prachtige benaming en schiet in de lach. Ivan zegt dat ze allemaal emotioneel betrokken zijn bij de markt en daarom geen veranderingen willen doorvoeren.”

Er zijn mensen die sappenkuur recepten hebben besteld die voor Marije op de website zijn geplaatst een tijd geleden. Ivan komt LaurasapjesB en Joey even storen omdat er een klein probleempje is. De sappenkuur. Die mensen hebben betaald maar nog niks gekregen. Ivan wil weten of hij de orders kan annuleren maar Joey zegt dat het geld al binnen is. Joey stelt voor om in de Dropbox van Marije te kijken zodat mensen alsnog die zeven recepten kunnen krijgen. Ivan wil geen hoofdpijn krijgen om €60,- en er niks meer mee te maken hebben. LauraB wil dat ze het gewoon crediteren aan de kopers maar Joey denkt dat ze beter alsnog alles kunnen mailen. Zowel Joey als Ivan hebben allebei geen zin om achter die sappenkuur aan te gaan.”

LauraB onderbreekt Billy en zegt dat Isabella rent alsof ze over spijkers heen loopt. Als Billy deze roem zou hebben zou ze van bescheidenheid helemaal dicht klappen. En zo kletsen de dames nog een tijdje gezellig door. LauraB denkt dat Isabella echt op is. Billy zegt dat Isabella altijd al alles heeft afgezeken.

Billy en Ruud hebben een nachtelijke ruzie gehad onder de douche. Terwijl die twee gezellig schreeuwen kan de rest van de loods meegenieten van het feest. Uiteindelijk komt er een streamlock totdat Billy weer onder de douche vandaan is gestapt. ”Ja nee, laat me maar Lot. Ik wil het er niet meer over hebben, hij is niet eens meer de moeite waard. Ik heb hier echt geen zin meer in. Wat een domme jongen, zo dom,” zegt Billy.”

En dat laatste over haar ‘toekomstige bruidegom’.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op SENSATIE UTOPIA!

  1. Dat jij als intelligente kijker deze soap blijft volgen en er zelfs blogs vuilmaakt aan deze zoveelste BigBrother(van Endemol nog steeds als zodanog populair in o.a.de Iberische en Italische schiereilanden)-variant zegt genoeg iver de populariteit van ‘gluren bij de buren; De mensen die een rol spelen zijn de tegenhanhers van duizenden voyeurs te weten exhibitionisten. Het mooie samemspel van bekijken en bekeken worden. En ze zagen dat het goed (of kwaad) was. Dit is al duizenden jaren aan de gang en zal deo volente mpg duizenden jaren zo doorgaan.

    • Ik ken BigBrother niet en dit is de eerste keer dat ik dit fenomeen bekijk. Het gaat me om het verschijnsel en het tonen van leugens en illusies, maar ook om de reacties van mensen in de samenleving. En ja dan blog ik erover!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s