ANGST VERSUS GENIETEN!

freundshaftDezen week werd ik getroffen door de Column van Aat Lambèrt de Kwant: ‘Laat de lach van kinderen blijven schallen’.

‘Soms ga je je bij zoveel zinloos geweld in de wereld schuldig voelen tijdens het genieten van de gewone, mooie, dagelijkse dingen. Ik genieten? Terwijl elders in de wereld….. Ook van de schaterende lach van kinderen? Jazeker! Blijven genieten van al dat mooie dat het leven biedt en niet meegaan met die negatieve, demonische spiraal die de wereld lijkt te beheersen’.

Deze woorden sloten aan op mijn gevoelsmatige benadering met betrekking tot al die negativiteit die over ons wordt uitgestort via de TV en Internet en dat de dagelijkse gesprekken met anderen overstemmen.

Zelf woon ik tegenover een basisschool met heel veel jonge kinderen, die om de twee uur joelend naar buiten komen rennen. Twee uur lang concessies doen en stil blijven zitten voor de volwassen leerkracht, maar dan de ontlading van de opgekropte energie. Van af mijn bank kan ik op het schoolplein kijken naar zoveel onschuld, nog niet verminkt door grote-mensen-zorgen en –problemen binnen de illusie die wij maatschappij noemen. Hoelang blijven deze jonge mensjes nog gevrijwaard van angst en chaotisch denken, die op bepaalde leeftijd niemand schijnt te ontzien. Hoelang nog voor zij zich moeten aanpassen en de wereld met opgelegde ernst en ‘schuldgevoel’ tegemoet gaan? Hoelang nog mogen zij simpel genieten van de simpele dingen van het leven?

Op lange termijn zijn echte kennis en inzicht sleutelwoorden. Wie kennisearth3 heeft en begrijpt dat de wereld anders in elkaar steekt dan kennisloze mensen lang geleden verzonnen en tot geloof maakten zal op basis daarvan niet moorden of oorlogen ontketenen.

Juist door al dit oorlogsgeweld zijn er groepen mensen die bidden of urenlang mediteren op zoek naar wereldvrede en zich niet laten weerhouden door de commentaren van de omgeving of op FaceBook. Dat dit flauwekul is en zoiets nog nooit heeft geleid tot verbetering in de wereld. Ondanks deze tegenwerpingen blijven mensen zich inzetten, blijven mensen genieten van de kleine dingen in het leven.

Velen schrijven over vrede, vergaderen over vrede, doen mee aan demonstraties voor vrede, maar voeden intussen de oorlog in zichzelf omdat zij voortdurend in een innerlijke strijd zijn gewikkeld. Wat voor vrede zoeken zij dan?

Moet je niet eerst vrede sluiten met je zelf, in je handelen, gevoelens en gedachten? Ook Osho zit op die lijn: “Jouw protesten, jouw pacifisme, jouw gevecht tegen oorlog aanstokers is toch deel van die oorlog en zodoende ben je geen mens van vrede.
En je kunt het zien als deze mensen protesteren – hun boosheid, hun geweld is zo duidelijk dat men zich afvraagt waarom deze mensen tegen oorlog demonstreren. Ze dragen net zo veel geweld bij aan de atmosfeer als ieder ander…..”

Krishnamurti’s uitspraak: “Jij bent de wereld” benadrukt eenvoudig het feit dat ieder individu, waar hij ook is, wat hij ook is, de verantwoordelijkheid moet accepteren van het creëren van deze wereld die rondom ons bestaat.
“Als ze krankzinnig is, heb je op eigen wijze bijgedragen aan die krankzinnigheid. Als ze ziek is, ben ook jij een deelgenoot aan het ziek maken…. Wie gaat dat veranderen? Iedereen denkt dat iemand anders er verantwoordelijk voor is”.

google not-answersWe leven in een krankzinnige wereld maar achter die krankzinnigheid schuilen anonieme, onzichtbare machten die gebaat zijn bij zoveel mogelijk angst, chaos en wantrouwen van mensen tegen mensen. Machten die juist willen dat mensen niet meer DURVEN te genieten van de mooie dingen in het leven.

“Wanneer doldrieste machten met oorlog, vergelding en vernietiging dreigen, slagschepen van grote landen massaal optrekken, kernwapens op scherp staan, de waanzin het wint van de rede, liefde plaats lijkt te maken voor haat, ga dan niet mee in die angst. Blijf bij de vrede in je hart, want dat is de onverwoestbare plek waar de machthebbers van deze wereld niet bij kunnen komen. Laat de mensen bidden en mediteren want vele miljoenen met jou zullen sterker zijn dat de haat en de waanzin.

Laat de lach van kinderen blijven schallen en GENIET er van in deBOS14 wetenschap dat strenge mannen met zwarte baarden die lach willen doen verstommen en ook de helende kracht van muziek ongedaan willen maken.”

Ben zoals
* De paddenstoel die, zonder besef van menselijke waarde,
* zo broos en teer, zijn streven richt,
* dwars door stenen, gruis en aarde,
* in zijn onstuitbare groei naar het LICHT!

Laten we genieten in stille dankbaarheid dat we dit nog in vrijheid kunnen doen…..

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Levensbeschouwingen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op ANGST VERSUS GENIETEN!

  1. Krishnamurti’s uitspraak: “Jij ben te wereld” ??? Klopt grammaticaal noch inhoudelijk. Bedoel je

    ‘jij bent de wereld’ ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s