TINNITUS…..

cochlea3Enige tijd geleden kreeg ik last van oorsuizingen of z.g. fantoom geluiden en ‘moest ik maar mee leren leven’. Het is niet levensbedreigend en krijgt daardoor nauwelijks aandacht van een huisarts, die je doorstuurt naar de KNO-arts die kan bekijken of het op te lossen is. Op het internet wordt wel de nodige aandacht eraan besteed en staan je diverse diagnoses tot je beschikking, maar geen van allen boden uitkomst. Tot ik de informatie vond, die voor mij van toepassing bleek: Tinnitus is soms VOEDSEL gerelateerd. Maar de oplossing voor tinnitus is heel persoonlijk en zo komt voor iedereen zijn ‘persoonlijke zoektocht’

Wat is tinnitus?
celbeschermingSoms lijkt het alsof er geluid is. In feite is er geen geluid, de waarneming van deze geluiden komt van binnenuit. In het begin dacht ik dat ik mijn bloedsomloop hoorde, maar het was steeds nadrukkelijker aanwezig.

Zodra iemand zich daar bewust van is, komen de geluiden luider en duidelijker door. Normaal gesproken hebben mensen niet de kans deze geluiden bewust waar te nemen, omdat andere geluiden meer aandacht vragen.

In het begin krijg je te horen dat er diverse oorzaken kunnen zijn zoals afwijkingen aan bloedvaten in het hoofd of een hoge bloeddruk, die een kloppend of tikkend geluid in het ritme van de hartslag veroorzaken. Ook de leeftijd kan een rol spelen, maar voor mij bleken dit geen antwoorden.
Maar de klachten kunnen wel verminderen door de aandacht voor de geluiden te verplaatsen, naar bijvoorbeeld andere geluiden, hetgeen mij wel enigszins lukte.

Omgaan met tinnitus
Wie de aandacht richt op geluiden, hoort die geluiden steeds duidelijker. Trein- of wegverkeer, hoort u alleen als u ernaar luistert. Wanneer andere geluiden uw aandacht opeisen zullen passerende treinen of auto’s u niet meer opvallen. Het dringt niet meer door, omdat andere geluiden uw aandacht opeisen. De hersenen zijn in staat om een signaal naar de achtergrond te dringen.

“Tinnitus kan op de achtergrond blijven maar ook zo irritant zijn dat het niet meer te negeren is. Dat gebeurt met name als er geen andere geluiden zijn, bijvoorbeeld door slechthorendheid. Of het valt vooral ’s nachts op als het stil is in huis is. Juist door de extra aandacht die de tinnitus opeist, raakt het fluiten, suizen of hoe de tinnitus ook doorkomt, steeds meer op de voorgrond. En daardoor wordt het nog moeilijker om het geluid weg te drukken. Het is te begrijpen dat veel mensen niet wennen aan de tinnitus. Het maakt ze boos, bang, verdrietig. Deze emoties maken dat de geluiden nog moeilijker zijn weg te drukken. Dit heeft weer een negatief effect op de tinnitus: hoe meer aandacht, hoe hinderlijker het wordt. Op deze manier kan tinnitus een mens wanhopig maken”.

Leren leven met tinnitus is een van de moeilijkste maar ook belangmyelinrijkste aspecten van de het omgaan met tinnitus: het hanteren van de negatieve gevoelens waardoor de last van de tinnitus afneemt.

Dat motiveert je om te blijven zoeken en ineens stuitte ik op informatie, die voor mij de oplossing bleek. Door het ontbreken van bepaalde voedingsproducten kan de Meylin sheath beschadigd raken doordat het over onvoldoende choline kan beschikken. Choline is een lichaamseigen stof, maar heeft voeding nodig om dit in de benodigde mate aan te maken

myelin sheath2Meylin sheath is een laagje vet rond de cellen die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van diverse signalen via de myelin tussen de hersen en diverse organen. Indien in de beschermlaag een tekort ontstaat kunnen de signalen uiteindelijk blijven hangen als tinnitus. Een beetje simpel omschreven, maar wellicht interessant genoeg om zelf op zoek te gaan.

“What is myelin?
Myelin is a fatty material that coats, protects, and insulates nerves, enabling them to quickly conduct impulses between the brain and different parts of the body. Myelin also contains proteins that can be targeted by the immune system. Myelin coats the nerves of both the central nervous system and the peripheral nervous system”

Wat is Choline?
Choline maakt deel uit van het vitamine B-complex en wordt soms ook wel als vitamine B4 aangeduid. Echter is choline geen echt vitamine, omdat het in zeer kleine hoeveelheden door het lichaam zelf gemaakt kan worden. Halfvitamine is hierdoor een betere term.

Choline is van nature aanwezig in pindakaas, noten, vet vlees, eieren, lever, havermout, gist, kool en groene bladgroenten.  Deze halfvitamine werkt samen met lemon_cucumber_water1een andere belangrijke hulpstof uit de B vitamine groep, inositol genoemd. In chemisch opzicht is choline een ammoniumzout waaraan drie methylgroepen zijn te onderscheiden. Deze methylgroepen spelen een belangrijke rol in de methioninestofwisseling.

Choline is in alle weefsels aanwezig als essentieel onderdeel van fosfolipiden. Het lichaam slaat het niet op in één bepaald weefsel maar het komt in relatief hoge concentraties voor in essentiële organen zoals hersenen, lever en nieren.

TINNITUS : een onderliggende oorzaak kan voor het ontstaan van de tinnitus in 40% van de gevallen niet worden gevonden. Maar er valt eventueel baat te behalen bij
• Voedingssupplementen:
Zink: uit vier van vijf kleinschalige studies die op dit gebied zijn uitgevoerd blijkt dat een aantal tinnituspatiënten baat heeft bij een voedingssupplement met zink.
Ginkgo biloba: het gestandaardiseerde Ginkgo biloba-extract EGb 761 (gestandaardiseerd op 24% ginkgoflavonglycosiden en 6% terpeenlactonen) is effectief in de behandeling van tinnitus
Magnesium: blootstelling aan lawaai veroorzaakt een magnesiumtekort in het lichaam. Een voedingssupplement met magnesium kan gehoorverlies na blootstelling aan lawaai voorkomen, maar kan in onderzoek ook het gehoor van mensen met gehoorschade verbeteren.

COCHLEA (slakkenhuis):
De cochlea (ook wel slakkenhuis genoemd) is ons gehoororgaan en verantwoordelijk voor de omzetting van mechanische vibraties (geluid) in elektrische signalen. Dit proces dat transductie genoemd wordt, wordt uitgevoerd door speciale sensorische cellen in de cochlea. Voor dit orgaantje is een goede myelin sheath ook van uiterst belang!!

Uit de Wikipedia kunt U nog de volgende informatie halen:

Een axon is een uitloper van een neuron die elektrische impulsen geleidt. Axonen zijn de primaire elementen van informatieoverdracht in het zenuwstelsel. Ze kunnen soms langer dan één meter worden. Een axon heeft een typische diameter van ongeveer één micrometer. Efferente axonen leiden signalen van het centrale zenuwstelsel naar het perifere zenuwstelsel, afferente axonen leiden een signaal vanuit de periferie naar het centrale zenuwstelsel. De termen afferent en efferent worden ook gebruikt om de relatieve connecties tussen structuren in de hersenen te beschrijven.
In de meeste gewervelde dieren zijn axonen omgeven door myeline; een vettige stof die de axonen beschermt en tegelijk zorgt dat de elektrische impuls sneller kan worden doorgegeven. De myeline wordt gevormd door twee typen gliacellen; in het centraal zenuwstelsel wordt het gevormd door oligodendrocyten, in het perifere zenuwstelsel door cellen van Schwann. Tussen de myelinescheden zitten kleine uitsparingen, waar extracellulaire vloeistof de axon raakt. Deze uitsparingen noemen we knopen van Ranvier (dit zijn tevens de plekken waar ionkanalen voorkomen). Op de plekken waar de knopen van Ranvier zich bevinden gaat de informatieoverdracht bijzonder snel, dit noemen we saltatie (van het Latijnse saltare = springen). De impuls springt hier als het ware over naar het volgende gemyelineerde deel van de axon.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Meer wetenschappelijk! en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op TINNITUS…..

  1. Je schrijft “De hersenen zijn in staat om een signaal naar de achtergrond te dringen”

    Wat nu als de oorzaak psych(olog)isch is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s