INSIDE UTOPIA!

Utopia11    In de meest letterlijke zin van de betekenis: gedurende acht-en-een halve week was ik paspoorthouder om toegang te verkrijgen tot de streams, een 360 graden camera, dagelijkse, interne krantenberichten en video’s over het leven in Utopia. Ik bracht het intussen tot over de 25.000 punten – behoorde tot de Elite gedurende de maand augustus, dus kon meebepalen wie Utopia moest verlaten …………… Yeahh.

Niets van dit alles is minder waar. De regie van het SBS-team huist aan de utopia regieachterkant van de loods, bepaalt welke streams mogen worden bekeken, schijnt een script te hebben waar de inwoners zich aan moeten houden, waarmee ze de verhaallijn bepalen aan de hand van commentaren door de paspoorthouders geleverd. Het SBS-team schrijft ook de artikelen voor de krant over de meest onbenullige onderwerpen en past censuur toe op bepaalde reacties.

Wanneer je de live streams bekijkt kun je uit twee streamings kiezen, waarbij de camera’s gericht zijn op dichtbij en veraf. De regie bepaalt waar je naar kunt kijken en switcht tussen bepaalde gedeelten. Of bij de stallen, of de voorkant van de loods, of op het eetgedeelte buiten of op de achterkant, of op de akker maar zelf kun je niet zomaar kiezen waar je naar wilt kijken. En als het spannend wordt krijg je een streamlock en een andere streaming.

BillyBovendien is het vooral bij de video’s, van eerdere voorvallen die je naast de streamings kunt bekijken, duidelijk te concluderen dat er gebruik is gemaakt van een handcamera voor dichtbij opnames.

Naast deze cameraman lopen er veel meer mensen rond en kom je heel vaak terugkomende, dus bekender wordende gezichten tegen. De mensen van de beveiliging, mensen van de regie die een luchtje komen scheppen of mensen die zogenaamd meedoen aan activiteiten.

Daarnaast de echte bouwers van Hornbach, die op de achtergrond het zwembad in elkaar hebben gezet en de laminaatvloer legden…….. En zo zullen er wel meer klussers zijn geweest terwijl de indruk wordt gewekt dat de inwoners dit allemaal zelf hebben geklaard.

Ook ontkom je niet aan het gevoel dat Utopia vooral bedoeld is om centraalzakenmensen of mensen met een bepaalde specialisatie binnen het SBS-netwerk dan wel sponsors de gelegenheid te geven om zich te profileren en reclame te maken. Voor het minste of geringste werden de meest uiteenlopende expertisebureautjes ingeschakeld.

Allerhande extreme ideeën werden daar uitgebroed en ik heb Utopia diverse malen ‘cabaret voor ZZP’ers’ genoemd. Maar alle probeersels stierven een roemloze dood. Het enige zinvolle idee, de maandelijkse bio-markt, bleef voorlopig overeind.

Ook werd er een CD opgenomen van Walter Kroes met zijn ‘verrassende ontdekking’ van een zangeres onder de inwoners, Isabella, tijdens een live-optreden in de loods. Daar kun je een hoop vraagtekens bij zetten. Deze Isabella zingt niet onverdienstelijk, maar zou het niet redden in een show als ‘Holland’s got Talent’. De CD-opname zorgde niet alleen voor onderhuidse jaloezie en pesterijen onder de inwoners maar ook op het paspoorthouders forum.

Ondanks de -middels de dagelijkse TV-uitzendingen- zo gepropageerde knuffelcultuur (en alsmaar verplicht goedmaken) krijg je als paspoort-houder een heel ander beeld. De sfeer is er om te snijden. Ze beschuscreendump utopia3ldigen elkaar van diefstal, achterklap, zuipen en stiekem gedrag. Hun Website is ronduit armoedig en er wordt veelal primitieve (zelfgemaakte) rommel aangeboden voor de verkoop, veel te duur geprijsd. Financiële overzichten worden niet meer gegeven nadat overduidelijk bleek dat de paspoorthouders teveel inzicht aan de dag legden en zich massaal verbaasden over het smijten met geld en de gigantische bestellingen die niet in verhouding stonden tot de zogenaamde inkomsten.

Dan een enorme show rond een huwelijksaanzoek en voorgenomen huwelijk Censuur Utopia11in Utopia. Voortijdig lekte uit dat het om een stunt van inwoner Ruud ging, die probeert met zijn grappen het G.B. of Records te halen. Maar uiteraard kreeg ene Janice zijn TV-momentje toen hij langskwam om de bruidsjurk te bespreken met Billy.

Deze Billy en Ruud worden middels de comments bij de kranteartikelen door de lezers compleet met de grond gelijk gemaakt en voor alles en nog wat uitgescholden. Je zou bijna vrezen dat ze bescherming nodig hebben wanneer ze Utopia verlaten.

samen eten2Het beangstigende verschijnsel van mensen die of heftig vóór of tégen iemand zijn, zich zo geëngageerd voelen alsof het hun persoonlijk raakt. Die tot actie willen overgaan door deze mensen te bedreigen.

Maar ook Isabella heeft met haar zingen een actieve fanclub opgebouwd. De Isabella gekte dreigt een beetje uit de hand te lopen. Het was nog leuk toen er vliegtuigjes werden geregeld om Isabella te steunen, maar inmiddels is de situatie heel anders omdat René bezig is met een flinke strijd tegen Isabella. De fans van Isabella voelen zich machteloos en plaatsen steeds vreemdere berichten op Facebook. Zo ook het bericht waarin een fan iedereen oproept om de redactie van Utopia te bellen.

  • Enkele reactie’s op deze oproep:
    ”Hmmm helpen we Isa daar mee?”
  • ” Renee wil isa ophangen aan de hoogste boom die eikel”
  • ”Ik snap uberhaubt niet dat de regie het accepteert dat er op deze manier met mensen om gegaan wordt, sterker nog ze stimuleren het zelfs. Vind het een vreselijk slecht voorbeeld voor alle jongeren die kijken. Ze leren zo dat pesten, roddelen en treiteren oke is!”
  • ”daarom GEWOON ALLEMAAL BELLEN OP DE EMAILS REAGEREN ZE NIET”

Wordt vervolgd.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op INSIDE UTOPIA!

  1. Pingback: 'Fifteen of Us': This is the Chinese Utopia - What's on Weibo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s